Aktualno

“Zlatna penkala” najboljim inozemnim novinarima!

[:HR] 

Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije i Turističkom zajednicom grada Splita, u petak 29. travnja u Dioklecijanovim podrumima u Splitu, održala je svečanu dodjelu nagrade „Zlatna penkala“.

zlatna penkala_2

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) je, u petak navečer u Splitu na svečanosti u Dioklecijanovim podrumima, dodijelila 12. put za redom nagrade i priznanja Zlatna penkala za 2015. godinu. Nagrada je namijenjena stranim novinarima i blogerima za najbolje medijske objave o Hrvatskoj i njenoj turističkoj ponudi. Svečanosti je prisustvovalo 29 inozemnih novinara, a ukupno je bilo nominirano 13 reportaža za pisani materijal, 8 reportaža za blog materijal te 6 TV reportaža. Svečanoj dodjeli nagrada prisustvovali su zamjenik ministra turizma Robert Pauletić te direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić. Zamjenik Pauletić i direktor Ivičić podsjetili su na odlične rezultate turističkog prometa ostvarene u prošloj godini pritom naglasivši kako veliku ulogu u promociji Hrvatske imaju i medijske objave stranih novinara i blogera.

zlatna penkala_4

Zlatnu penkalu ili grand prix za najbolji pisani materijal osvojili su Jean-Louis Tremblais i Eric Martin koji su dio francuske reporterske ekipe Le Figaro Magazine. Oni su prošle godine boravili u Sinju tijekom održavanja Sinjske alke. Za potrebe reportaže snimani su detalji utrke, ali i intervjuirane obitelji nekoliko generacija alkara odjevenih u tradicionalne alkarske kostime. U sklopu članka objavljen je i „alkarski rječnik“ s objašnjenjima riječi poput vojvode, bare i čoje, arambaše. Reportaža pod nazivom „Gospini kopljanici“ je objavljena na 10 stranica 11. rujna 2015. godine u nakladi 400.000 primjeraka.

zlatna penkala_1

Nagradu za najbolji televizijski materijal osvojila je Beate Höfener za reportažu „Croatia’s green peninsula“ koja govori o Istri. Materijal je rađen za njemačku TV postaju WDR. Novinarka je obišla Istru u kojoj su je očarali romantični gradovi Rovinj, Pula i Poreč, a posjetila je i nacionalni park Brijuni te unutrašnjost Istre. Beate Hofener radi više od dvadeset godina za TV kuću Westdeutscher Rundfunk Köln, a u fokusu njenog rada su kultura i priroda. Reportaža je emitirana 24. svibnja 2015. godine u trajanju od 90 minuta, a vidjelo ju je 921.550 gledatelja.

Ove je godine nagrada za najbolji blog materijal otišla poljskim blogerima iz grada Lublina. Agnieszka Kolasińska-Tyluś i Wojciech Tyluś mladi su bračni par koji već nekoliko godina strastveno istražuju Hrvatsku. Kao rezultat putovanja i boravaka u Hrvatskoj nastalo je nekoliko interesantnih projekata putem kojih su željeli podijeliti svoje doživljaje tijekom boravka, ali i pružiti brojne korisne informacije svima koji žele posjetiti Hrvatsku. Njihove tekstove, informacije i specijalizirani blog o Hrvatskoj može se pročitati na www.crolove.pl,  a materijale objavljuju i na kanalima Youtube, Facebook, Instragram, Twitter, Google+ i Pinterest.  Objave su prepune sjajnih fotografija, tekstova o osobnom doživljaju Hrvatske, te brojnim aktualnim korisnim informacijama o Hrvatskoj. Nominirane reportaže naslova „25 fotografija zbog kojih ćete se zaljubiti u Hrvatsku“, „Šetnja dubrovačkim zidinama“, „25 razloga zašto nikada ne biste trebali posjetiti Hrvatsku“, „Šibenik – grad povijesti i šibenski zaljev“, „20 činjenica o Hrvatskoj koje niste znali“ bile su vrlo čitane, a post na temu  Dubrovačkih zidina imao je 3. 300 interakcija.

Dodajmo kako su svečanost dodjele Zlatne penkale svojim nastupom uveličali Marija Buzdovačić, priznata splitska sopranistica koja je 2006. dobila prestižnu Dekanovu nagradu i nagradu grada Splita za najuspješnijeg mladog glazbenika, te Zlatko Aurelio Kokeza, poznati bariton i član Opere Hrvatskog Narodnog Kazališta u Splitu. Ovaj glazbeni dvojac nastupio je pod dirigentskom palicom maestra Haria Zlodre, ravnatelja opere HNK Split koji je ujedno i ravnatelj glazbenog programa, najpriznatije kulturne manifestacije na ovim prostorima, Splitskog ljeta.

Nagrada Zlatna penkala dodjeljuje se u tri kategorije:

  • za najbolji pisani materijal
  • za najbolju TV reportažu
  • za najbolji blog materijal

 

 

Nominirani su bili

AUSTRIJA

NOVINAR: Ingrid Altermann

VRSTA MEDIJA: pisani

Svojim reportažama o Hrvatskoj Ingrid Altermann se nedvojbeno svrstala u vrhunske poznavatelje hrvatske turističke ponude. U dvije reportaže objavljene u austrijskim novinama visoke naklade, Kronen Zeitung, Altermann približuje čitatelju ne samo hrvatske krajolike, već i ono čemu austrijski gost najviše teži – autentičnosti doživljaja i izvrsnosti ponude.  Kronen Zeitung je ujedno i najčitanija dnevna novina u Austriji, a zahvaljujući ovim reportažama, dodatno je promovirana sve popularnija Srednja Dalmacija s naglaskom na otok Brač, te Zagreb, omiljena city break destinacija, koji nudi mnoštvo sadržaja prije svega u pred i posezoni. Ingrid Altermann dugi je niz godina pisala i uređivala „Kurier Freizeit“. Od 2005. redovito piše i objavljuje reportaže u prilogu „Bunt“,  novina Kronen Zeitung.

Veličina reportaže:  5 stranica / 4 stranice

Naziv tiskovine: Kronen Zeitung

Naklada: 1.070,232 komada (za tekst o Braču) i 1.070,232 komada (za tekst o Zagrebu)

Datumi objave: 12. srpnja 2015. / 6. rujna 2015.

 

BELGIJA

NOVINAR: Tim De Cock

VRSTA MEDIJA: pisani

U svom tekstu objavljenom u vikend prilogu „De markt“ belgijskog dnevnika „Gazet Van Antwerpen“, novinar Tim De Cock nas ne podsjeća samo na prekrasne vizure hrvatske obale koje su prikazane u svjetski popularnoj seriji Game of Thrones već i na činjenicu kako je Hrvatska poželjna turistička destinacija. U tekstu detaljno opisuje lokacije koje su korištene kao set spomenute serije. Inače Tim De Cock radi kao pomoćni urednik belgijskog dnevnika Het Nieuwsblad/De Gentenaar, no jednom godišnje odlazi na putovanja i napuni baterije novim doživljajima koje rado prenosi čitateljima Gazet van Antwerpen and Het Belang van Limburg.

Veličina reportaže:  3 reportaže, svaka po 4 stranice

Naziv tiskovina: De Markt (Gazet van Antwerpen)/Check! (Het Nieuwsblad)/De Markt (Het Belang van Limburg)

Naziv reportaža: “48 uur in King’s Landing”

Naklada: 106.523 / 281.145 /103.263 primjeraka

Datumi objave: 14. veljače 2015.

 

BELGIJA

BLOGER: Sebastian Bedaux

VRSTA MEDIJA: blog

U svom blogu o regiji Kvarner piše o ljepotama i znamenitostima Kvarnerskih otoka (Krka, Cresa, Malog Lošinja i Raba). Također, na originalan način predstavlja naš glavni grad Zagreb uspoređujući ga s Bečom. Članak o Zagrebu je objavljen temeljem studijskog putovanja u vrlo cijenjenom časopisu Knack Weekend, a uskoro planira objavu još jednog članka također u vrlo cijenjenom časopisu De Morgen Magazine. Riječ je o novinaru/blogeru s velikim potencijalom i prijatelju Hrvatske. Sebastian od 2012. godine piše za blog The ego tripper ali i za nekoliko tiskovina poput De Morgen Magazine, Knack weekend i National Geographic traveler.

Naziv bloga: The ego tripper

Naziv reportaža: The secret of the Kvarner riviera / Zagreb, Vienna’s hip little sister.

Posjećenost: 2.565 posjetitelja dnevno

Datum objave:  jesen 2015.

 

BELGIJA

TV reportaža:  Beste Vrienden” VRT/ Een (kao naš HRT 1)

Novinarka: Jes Van Gaver

Dva  poznata para iz Belgije koji su ujedno i najbolji prijatelji upuštaju se u avanturu života. Ne znaju gdje idu niti što mogu očekivati. Početak putovanja započinju u  bajkovitoj Istri. Uz poznatog i šarmantnog voditelja Brunu Wyndaela, parovi se utrkuju jedni protiv drugog, rješavaju zagonetke, testiraju međusobno povjerenje, a sve to kroz predivan istarski krajolik, hranu i običaje. Novinarka Jes Van Gaever počela je svoju karijeru u produkcijskoj kući Woestijnvis. U 2004. pridružuje se kao producent  DF Productions i stvara neke od svojih poznatih serija poput Best Friends, Eternal Glory, The Bounty Hunters and The Stronger Seks. Novinarki se toliko svidjela epizoda u Hrvatskoj da je odlučila u 2015. snimati Best Vrienden u Zadru.

Datum emitiranja: zima 2015. godine

Trajanje reportaže: 55 min

Gledanost: 1.500.000,00 gledatelja

 

ČEŠKA

TV reportaža: NA CESTĚ – po severní Dalmácií

Novinari: Tomáš Schäfer – producent i kamerman, Otto Kallus – dokumentarni redatelj

Emisija „Na cestě“ je putopisni dokumentarac koji predstavlja određenu regiju i njegovo stanovništvo. Pojedine epizode donose gledatelju spoznaju i interesantna iskustva nepoznatih destinacija, ali i nesvakidašnji pogled na poznate destinacije. Nominirana emisija prikazuje područje Sjeverne Dalmacije kroz različite prizore: prirodnu i kulturnu baštinu, moderan i tradicionalan način života te gastronomiju. Sve to praćeno je komentarima poznatih čeških glumaca. Na cestě se uspješno emitira od 2006. godine sve do današnjih dana. Autorski je projekt produkcijske tvrtke FRMOL s.r.o. koja je od svog nastanka 2005. godine proizvela više od 2 500 samostalnih TV emisija. Tomáš Schäfer – producent  je i  kamerman  uspješnog dokumentarnog ciklusa Na cestě. Otto Kallus – dokumentarni redatelj, osim što redovito režira putopisnu emisiju Na cestě, njegova najistaknutija djela su emisija Nacionalni dragulji o češkim spomenicima pod zaštitom UNESCO-a te uspješna emisija Čuda prirode, koja je emitirana u preko 20 zemalja svijeta.

Datum emitiranja: 24. lipnja 2015. na 2. programu Javne televizije Česká televize

Trajanje reportaže: 26 min

Gledanost: 580 000 gledatelja

 

FRANCUSKA

NOVINAR: Jean-Louis TREMBLAIS i Eric MARTIN

VRSTA MEDIJA: pisani

Reporterska ekipa Le Figaro Magazine boravila je prošle godine u Sinju u organizaciji Hrvatske turističke zajednice te su tijekom pripreme reportaže snimani detalji utrke, ali i intervjuirane obitelji nekoliko generacija alkara odjevenih u tradicionalne alkarske kostime. Novinar Jean-Louis Tremblais Sinjsku alku svojim čitateljima predstavljaju kao najstariji viteški turnir na europskom kontinentu s tradicijom dugom gotovo nevjerojatnih 300 godina. Prenose kako je riječ o važnom društvenom događaju s kojim se ponose svi stanovnici regije, kojega izravno prenose nacionalne televizije uz nazočnost predsjednice Republike.  Utjecaj alkara toliko je velik, tvrde novinari Le Figara, da svaka cetinska obitelj priželjkuje imati barem jednog alkara. Sam Vojvoda, tvrdi autor, najvažniji je stanovnik Sinja, važniji i od samog gradonačelnika.  Živopisne fotografije potpisuje poznati francuski fotograf Eric Martin. Francuske reportere posebno su impresionirale višemjesečne pripreme za alku, uređivanje konja. U sklopu članka objavljen je i „alkarski rječnik“ s objašnjenjima rijeci poput vojvode, bare i čoje, arambaše.

Veličina reportaže:  10 stranica

Naziv tiskovine: Figaro magazine

Naziv reportaže: „Gospini kopljanici“ (« Les lanciers de la Madone »)

Naklada: 400.000 primjeraka

Datumi objave: 11. rujna 2015.

 

FRANCUSKA

BLOGER: Audrey ZINGER (nije nazočila)

VRSTA MEDIJA: blog

Lifestyle blog Audrey, mlade Parižanke pokrenut je u studenom 2006.  Audrey sa svojim čitateljima dijeli shopping planove, iskustva s putovanja, gastronomska iskustva. Francuska bologerica bila je tijekom prošle godine na putovanju u Istri nakon čega je objavila dva članka koji predstavljaju Istru kao idealnu destinaciju za odmor ne samo na obali, nego i u unutrašnjosti. Bolgerica u svojim člancima nije krila oduševljenje ovom regijom, ne samo kulturnim i prirodnim znamenitostima, pitoresknim pejsažima nego i bogatom eno gastro ponudom.

Naziv bloga: www.azzed.net

Naziv reportaža: Dnevnik putovanja: Hrvatska / 2 foto reportaže o regiji Istra

Posjećenost bloga: 12 367 dnevno / Statistike članaka o Hrvatskoj :

16 komentara, 31 postova na Instagramu tijekom putovanja: 45 778 likeova & 399 komentara, 30 twitova

Datum objave:  28. srpnja 2015.

 

FRANCUSKA

TV reportaža: Hélène & les animaux (Helene i životinje)

Novinar: Hélène Gateau (nije nazočila)

„Hélène et les Animaux“ je emisija na francuskoj televiziji u trajanju 52 minute autorice Hélène Gateau. Emisija se emitira na nacionalnom TV kanalu France 5 svake subote poslijepodne. Hélène Gateau je veterinarka koja obilazi pasionirane životinjske uzgajivače i koja gledateljima otkriva veze ljudi i životinja. Emisija u trajanju 52 minute o Hrvatskoj emitirana je 23. svibnja 2015., a prikazuje četiri teme iz četiriju različitih regija Hrvatske čime je prikazana sva raznolikost krajolika, ljepota pejsaža, ali i bogatstvo flore i faune. Glavna okosnica emisije o Hrvatskoj predstavlja priču o dr. Goranu Sušiću i zaštiti bjeloglavih supova na otoku Cresu u trajanju od 28 minuta. U istoj je emisiji predstavljeno i utočiste za medvjedice u Kutarevu. U emisiji je predstavljeno i impresivno podmorje oko Medulina i Rta Kamenjak. U posljednjem dijelu emisije predstavljena su bogatstva NP Brijuni te životinje u slobodnoj prirodi odnosno safari park.  Hrvatska je u vrlo gledanom terminu na jednom od najgledanijih francuskih TV kanala prikazana kao zemlja iznimnih nevjerojatnih prirodnih ljepota te sačuvane flore i faune.

Datum emitiranja: : 23. svibnja 2015.

Trajanje reportaže: 52 minute

Gledanost: France 5

 

ITALIJA

NOVINAR: Gianna Testa

VRSTA MEDIJA: pisani

Reportaža je nastala kao rezultat studijskog putovanja, a govori o otoku Braču, otoku bijelog mramora gdje čovjek i kamen žive i stvaraju od mramora. Mramor obilježava otok Brač, njegovu arhitekturu mjesta i naselja, najdragocjeniji je „plod zemlje“, uz prekrasnu plažu Zlatni rat. Itinerer obuhvaća Pučisća, Bobovišća, Povlju i Sumartin, prekrasni Bol i marinu u Milni, u kojoj se jedino uz zalazak sunca, zacrvene kuće od bijelog mramora. Gianna Testa je slobodna novinarka koja u svom dugogodišnjem djelovanju objavljuje iscrpne reportaže s putovanja, pa je tako objavila i nekoliko reportaža o Hrvatskoj.

Veličina reportaže:  8 stranica

Naziv tiskovine: In viaggio

Naziv reportaže: Brač – otok bijelog mramora

Naklada: 40.000 primjeraka

Datumi objave: kolovoz 2015.

 

ITALIJA

BLOGER: Andrea Lessona (nije nazočio)

VRSTA MEDIJA: blog

Andrea Lessona je talijanski bloger/putopisac/novinar, veliki zaljubljenik u ljepote Hrvatske. Svake godine objavljuje nekoliko reportaža, kao ovu o mlinu na rijeci Muri. Reportaža je nastala kao rezultat PPS studijskog putovanja. U blogu piše o plutajućem mlinu usidrenom blizu obale ovog malog sela u Varaždinskoj županiji, u blizini Svetog Martina na Muri i granice između Hrvatske i Slovenije. Inače, Ilreporter.com nagrađen je od strane Lonely planeta kao najbolji turistički blog/blog o putovanjima u Italiji.

Naziv bloga: ILREPORTER.COM/BLOG

Naziv reportaže:  Zabnik plutajući mlin na Muri

Datum objave:  24. rujna 2015.

 

ITALIJA

TV reportaža:           THE COOKING SHOW – IL MONDO IN UN PIATTO

                                   COOKING SHOW – SVIJET U TANJURU

Novinar:                    Silvia Morucci (nije nazočila)

Emisija “The Cooking Show – Svijet u tanjuru” posvećena Hrvatskoj, emitirana je na TV RAI 3 13. kolovoza 2015. U emisiji je svoje kulinarsko umijeće predstavila Vesna Miletić, chef i vlasnica zagrebačkog restorana ResTAč. Ovaj gledani kulinarski show nacionalne talijanske televizije The Cooking Show – Il mondo el piatto – (Kulinarski Show – Svijet na Tanjuru) snimao se u studiju talijanske TV RAI na Svjetskoj Izlozbi EXPO u Milanu, koja je kao temu vodilju imala hranu- Prehrana Planeta- Energija za budućnost.  Vesna Miletić je prezentirala kulinarsko umijeće, te je na oduševljenje mnogobrojne publike u studiju u 20-ak minuta pripremila neretvanski brudet od jegulje, žaba i škampa uz palentu. Jela je sljubila s hrvatskim crvenim vinom.

Datum emitiranja: 13. kolovoza 2015.

Trajanje reportaže: 30 min

Gledanost: 1.000.000 gledatelja

 

MAĐARSKA

NOVINAR: Pál Zsombor

VRSTA MEDIJA: pisani

Novinar je boravio na studijskom putovanju u Istri od 11. do 14. svibnja 2015. godine i već u lipanjskom broju magazina objavio prilog naziva „ISZTRIA 2.0“ na 14 stranica (tekst i fotografije). Za prilog bi se moglo reći kako je to svojevrsni-jedinstveni  vodič po Istri, ali za zahtjevniju publiku; naime, u prilogu nećete naći naputak i pojašnjenja gdje se nalaze hoteli ili kampovi ili plaže, nego „vjerodostojne“ – što će reći slikom i riječju prikazane, prijedloge koje dizajn hotele odabrati, koje restorane zaista vrijedi posjetiti, ili koje vinare ili vinarije, gdje kušati maslinovo ulje ili tartufe, koja mjesta u Istri i zbog čega svakako posjetiti, i još puno drugih detalja koji se rijetko mogu  naći u vodičima.

 

Veličina reportaže:  14 stranica

Naziv tiskovine: Forbes

Naziv reportaže: „ISZTRIA 2.0“

Naklada: 15.000 primjeraka

Datumi objave: lipanj 2015.

 

NIZOZEMSKA

NOVINAR: Sander Hiskemuller

VRSTA MEDIJA: pisani

U svojoj reportaži za Margriet Special naslova “Nikad više odavde” autor piše o Istri. Poluotok na brežuljcima mjesta boje meda gdje možete doživjeti pravi godišnji odmor. Nakon kratkog poetskog uvoda u kojem novinar uspoređuje Istru sa Toscanom, slijede dvije stranice sa pregrštom korisnih informacija za buduće turiste u Istri – informacija o destinaciji, mogućnostima smještaja te dodatnim sadržajima.

Veličina reportaže:  3 stranice

Naziv tiskovine: Margriet Special

Naziv reportaže: Nikada više odavde

Naklada: 60.000  primjeraka

Datumi objave: prosinac 2015.

 

NIZOZEMSKA

BLOGER: Mark Wagemakers

VRSTA MEDIJA: blog

Rab ili Felix Arba – je romantična destinacija, simpatičan i fotogeničan otok na kojem su predivne plaže i kristalno čisto more. Blog je napisan u senzualnom stilu, ali sa mnogo praktičnih informacija za buduće posjetitelje. Informacije o smještaju, mogućnostima wellnessa, kako doći do otoka i sl. su potkrijepljene korisnim web linkovima. Tekst krasne fotografije otoka. Također, Travelvalley je objavio blog o Istri u 2014, te 2010. o Plitvicama.

Naziv bloga: Travel valley

Naziv reportaže:  A King at Rab in Croatia

Datum objave:  17. studeni 2015.

 

NIZOZEMSKA

TV reportaža:           3 o reis

Producentica:            Leslie Borgers i Daan Kuipers

Leslie i Daan te njihova kolegica Linnemoor Looije koja večeras nažalost nije mogla nazočiti, u dvije epizode su za BBN producentsku kuću, na simpatičan način mlađoj populaciji prikazali su Zagreb, te nezaobilazne predivne Plitvice. Naposljetku su predstavljeni Zadar i Pag/Zrće, destinacije za mladu publiku koja želi provod,  te otok Rab naša prva nudistička destinacija ujedno i dobra lokacija za ljubitelje ronjenja.

Datum emitiranja: u dva dijela; 15. i 22. studenoga 2015.

Trajanje reportaže:

Gledanost: 1.149.000 gledatelja za obje epizode

 

NJEMAČKA

NOVINAR: Florian Sanktjohanser 

VRSTA MEDIJA: pisani

Autor je napisao već nekoliko priča o Hrvatskoj. Prošle godine je za ‘Süddeutsche Zeitung’ eminentne njemačke novine napisao dvije reportaže. Prva’ Land unter’ objavljena je  2. lipnja i  opisuje istočnu Hrvatsku, park prirode Kopački rit poznat pod nazivom  Amazona Europe. Na turi sa brodom i biologom autor otkriva bogat životinjski svijet. Druga priča je objavljena 28. kolovoza pod nazivom ‘Die Wasserwanderer’ gdje autor istražuje svoje fizičke i psihičke granice roneći te doživljava potpuno oslobođenje. U ronilačkom odjelu i sa dihalicom istražuje hrvatske uvale te na kraju zaključuje :’odmarajući se u Hrvatskoj- svijet stane’. Florian Sanktjohanser je prije nego je karijeru započeo kao freelance novinar radio je kao urednik Deutsche Presse-Agentur.

Veličina reportaže:  dvije reportaže o Hrvatskoj

Naziv tiskovine: Süddeutsche Zeitung      

Naziv reportaže: “Land unter”  / “Die Wasserwanderer”

Naklada: 557. 280 čitatelja po izdanju

Datum objave: 2.lipnja  i 28. kolovoza 2015.

 

NJEMAČKA

TV reportaža:           Wunderschön! Istria – Croatia’s green peninsula

Novinar:                    Beate Höfener

Autorica Beate Höfener objavila je reportažu o poluotoku Istri pod nazivom Croatia’s green peninsula za njemačku tv postaju WDR. Kristalno čisto more, srednjovjekovni gradovi,  poluotok koju domaći zovu srce Europe fasciniralo je novinarku. Novinarka obilazi Istru tijekom koje se divi romantičnim gradovima Rovinju, Puli i Poreču. Također posjećuje obitelj na farmi u unutrašnjost te nacionalni park Brijuni. Opušta se u šarmantnim tavernama degustirajući domaće proizvode. Odlazi u ribolov s lokalnim ribarima koji su ujedno i ugostitelji i prati proces od ulova do spravljanja ribe za goste. Beate Hofener radi više od dvadesetak  godina za ‘Westdeutscher Rundfunk Köln’. Bez obzira gdje snima koncentrira se na kulturu i prirodu. Na način začinjen humorom prezentira to njemačkim gledateljima u čemu oni uživaju iz godine u godinu.

 

Datum emitiranja: 24. svibnja 2015.

Trajanje reportaže: 90 min

Gledanost: 921.550 gledatelja

 

NJEMAČKA

BLOGER: Laura Droße

VRSTA MEDIJA: blog

Na svom blogu ‘Lilies Diary’ napisala je opsežan članak o Dalmaciji. Posjetila je pet gradova u pet dana te na taj način dala čitateljima uvid u regiju. Svaka destinacija, Split, Omiš, Hvar, Krka i  Šibenik detaljno je opisana i pri tome je dano puno korisnih informacija. Očarana je gastronomijom i ljepotama Hrvatske te sve to potkrepljuje prekrasnim fotografijama.

Naziv bloga: “Lilies Diary“

Naziv reportaže:  Dalmatien Reisetipps – 5 Tage in 5 Städten in Kroatien

Datum objave:  11. studenoga 2015.

 

POLJSKA

BLOGERI: Agnieszka Kolasińska-Tyluś i Wojciech Tyluś

VRSTA MEDIJA: blog

Agnieszka Kolasińska-Tyluś i Wojciech Tyluś iz grada Lublin u Poljskoj, mladi su bračni par koji se već nekoliko godina strastveno istražuju Hrvatsku. Kao rezultat putovanja i boravaka u Hrvatskoj nastalo je nekoliko interesantnih projekata putem kojih su željeli podijeliti svoje doživljaje tijekom boravka, ali i pružiti brojne korisne informacije svima koji žele posjetiti Hrvatsku. Njihove tekstove, informacije i specijalizirani blog o Hrvatskoj može se pročitati na www.crolove.pl, Youtube, Facebooku, Instragramu, Tweeteru, Google+, Pinterest.  Objave su prepune sjajnih fotografija, tekstovima o osobnom doživljaju Hrvatske, te brojnim aktualnim korisnim informacijama o Hrvatskoj. Nominirani materijal za Zlatnu penkalu post na temu Dubrovačkih zidina imao je  3. 300 interakcija

Naziv bloga: www.crolove.pl

Naziv reportaže:  nekoliko značajnih reportaža naslova „25 fotografija zbog kojih ćete se zaljubiti u Hrvatsku“, „Šetnja dubrovačkim zidinama“, „25 razloga zašto nikada ne biste trebali posjetiti Hrvatsku“, „Šibenik – grad povijesti i šibenski zaljev“, „20 činjenica o Hrvatskoj koje niste znali“ itd.

Datum objave:  tijekom 2015. godine

 

RUSIJA

NOVINAR: Liudmila Egorshina

VRSTA MEDIJA: pisani

Nominirani članak o NP Plitvička jezera obiluje brojnim fotografijama i korisnim informacijama o našem nacionalnom parku. Opisuje igru vode, zelenila i kamena koja će jednostavno očarati svakoga. Ističe bogatu biološku raznolikost, guste šume, ljepote jezera i slapova koje daju nezaboravno iskustvo svakom posjetitelju.

Veličina reportaže:  4 stranice

Naziv tiskovine: L ’Etoile

Naziv reportaže: Plitvička jezera

Naklada: 450.000 primjeraka

Datum objave: studeni 2015.

 

 

SAD

NOVINAR: Margo Pfeiff

VRSTA MEDIJA: pisani

Članak je objavljen na naslovnici rubrike o putovanjima u San Francisco Chronical novinama kao i on line izdanju SF GATE. Članak je vidjelo gotovo 3 milijuna čitatelja. U svom tekstu autorica je pisala o potencijalima cikoturizma u Hrvatskoj s naglaskom na primorski dio Hrvatske. U skladu s time, paralelno je upoznavala i ostale ljepote Hrvatske poput kulturno-povijesnog nasljeđa.

Veličina reportaže:  2 stranice

Naziv tiskovine: San Francisco Chronicle & SFGate

Naziv reportaže: Hrvatska biciklističke ture i povijesni gradovi

Naklada: 322.000 / 2.6 milijuna čitatelja

Datum objave: 8. studenoga 2015.

 

SAD

BLOGER: Antony Berklich

VRSTA MEDIJA: blog

Antony Berklich je američki bloger hrvatskih korijena. Blog o svojim doživljajima na putovanju prošle jeseni usmjerio je na nedovoljno poznate regije turistima, a koje imaju izrazito bogatu ponudu kulturno-povijesnih znamenitosti. Posjetio je Vukovar, Osijek, Đakovo, Kopački rit, Viroviticu, Požegu, PP Papuk itd. i otkrio sebi i potencijalnim turistima nove destinacije, doživljaje i proizvode.

Naziv bloga: Inspired Citizen

Naziv objave:  11 objava

Datum objave:  15. prosinca 2015.

 

SLOVAČKA

NOVINAR: Simona Slováková

VRSTA MEDIJA: pisani

Nominirana reportaža nastala je na temelju studijskog putovanja novinarke u Zadarskoj županiji.  Autorica poziva na otkrivanje zanimljive povijesti, arhitekture i jedinstvenih atrakcija grada Zadra. Na kamenim ulicama grada bilježi za gurmane najbolje restorane, kavane i slastičarnice, koji nude lokalne dalmatinske specijalitete. Reportaža približava također i prirodne ljepote Nacionalnog parka Paklenica, gdje preporuča probati šetnje, biciklizam, moto safari, penjanje ili vožnju kajakom na rijeci Zrmanja. Pozivnica čitateljima magazina zvuči veoma primamljivo, budući da je novinarka sve navedene atrakcije i osobno isprobala. Reportaža poziva i na posjetu Vranskog jezera s ornitološkim rezervatom, a također preporuča i mogućnosti aktivnosti u ovom parku prirode, koji novinarka označava kao „raj za ornitologe, ribiče i ljubitelje apsolutnog odmora u prirodi“. Novinarka otkriva Slovacima njihovo  „slovačko more“ s nove strane, koja daje mogućnost otkrivati i nešto drugo osim tradicionalnih sunčanih plaža i bistrog mora.  Gospođa Slováková je novinarka koja već nekoliko godina radi kao slobodna novinarka i specijalizirana je za turizam. Svoje doživljaje, zapažanja i preporuke objavljuje i na svojoj  „stranici o veselju sa putovanja“ – túlajme sa (lutajmo),  www.tulajmesa.sk.  Dobar je poznavatelj Hrvatske i svojim reportažama donosi novi pogled na tradicionalnu destinaciju slovačkih turista

Veličina reportaže:  10 stranica

Naziv tiskovine: WomanMan magazine

Naziv reportaže: Hrvatska puna doživljaja –  Povezanost odmora i avanture na moru

Naklada: 15.000 primjeraka

Datum objave: prosinac 2015.

 

SLOVENIJA

NOVINAR: Primož Longyka

VRSTA MEDIJA: pisani

Članak pod nazivom ”Radodarni poluotok” obiluje aktualnim informacijama o hrani i vinu s područja Istre. Članak upotpunjuje najava najznačajnijih eno-gastronomskih događanja na jesen 2015.godine  (posezona) u Istri te diljem Hrvatske. Gospodin Longyka je za izdavača Avto medija u 2014. godini osnovao časopis FOKUS plus, koji je danas vodeći slovenski turistički časopis. Njegova naklada iznosi 26.000 primjeraka u kojem je trećina prostora posvećena Hrvatskoj. Izdanje u ožujku svake godine isključivo pokriva Hrvatsku te izlazi kao ”Vodnik po Hrvaški” (Vodič po Hrvatskoj) na više od 100 stranica. Gospodin Longyka je ujedno autor svih objava o Hrvatskoj.

Veličina reportaže:  6 stranica

Naziv tiskovine: Fokus plus

Naziv reportaže: ”Radodarni poluotok”

Naklada: 26.000 komada

Datum objave: rujan 2015.

 

 

VELIKA BRITANIJA

NOVINAR: Steve Purcell

VRSTA MEDIJA: pisani

Steve Purcell je jedan od poznatijih novinara u Velikoj Britaniji i već godinama piše za Daily Miror, najpopularniji dnevni tabloid. Napisao je jako detaljan članak o Dalmaciji, uključujući posjetu Zadru, Ninu, Šibeniku, gastronomsku turu po Pagu, posjet Starigradu  Paklenici i izlet sa jedrilicom. Uključuje detalje oko destinacije te lijepe fotografije. Napisani članak daje jako puno informacija o mjestima koje je posjetio.

Veličina reportaže:  5 stranica

Naziv tiskovine: The Daily Mirror

Naziv reportaže: Spot On!

Naklada: 809,147 primjeraka

Datum objave: 18. srpnja 2015.

 

ŠVEDSKA

NOVINAR: Elisabet Axås i fotografkinja Ylwa Yngvesson

VRSTA MEDIJA: pisani

U nominiranom broju magazina „Allt om Resor“, u kojem je Hrvatska jedna od tema broja, Elisabet nam donosi iscrpnu reportažu na 16 stranica, u kojoj predstavlja svojih 9 najdražih mjesta na hrvatskoj obali (Dubrovnik, Split, Makarska rivijera, Istra- Pula, Poreč, Rovinj, Opatija, te otoci Hvar i Brač).  Svojim elegantnim stilom Elisabet čitateljima dočarava bogatu ponudu, kulturne znamenitosti i prekrasne plaže, pitoreskne istarske gradiće, koje često uspoređuje s Toskanom, naglašava romantično ozračje Dubrovačkih zidina, koje je najbolje doživjeti u suton uz čašu kvalitetnog hrvatskog vina. Reportaža se nastavlja zasebnim člankom o Istri, gdje novinarka, u pratnji fotografkinje Ylwe Yngvesson, s oduševljenjem predstavlja raznolikost ponude, naglašavajući posebnosti istarske gastronomije i ponude vina. Vodi nas u lov na tartufe, kušanje domaćeg sira te u posjet istarskim vinogradima putem „Vinske ceste“. Kako bi pokazala da postoji i nešto više od sunca, mora i dobre hrane, Elisabet se zaputila u unutrašnjost Istre i posjetila Hum, najmanji grad na svijetu, čije uske kamene uličice i pogled s vrha ostavljaju bez daha, te Motovun, gradić s potpuno očuvanim gradskim zidinama, u kojem se svake godine održava filmski festival, te festival vina i tartufa.  Svojim savjetima i top listama, čitatelju, i budućem turistu, predstavljaju sve ono što u Hrvatskoj ne smije propustiti. Reportaže su popraćene brojnim fotografijama, koje dotiču dušu svakog čitatelja i izvlače one romantične snove koji se upravo ovdje mogu ostvariti.

Veličina reportaže:  16 stranica

Naziv tiskovine: Allt om resor

Naklada: 34.000 primjeraka Allt om resor + online 8.491.998

Datum objave: svibanj 2015.

 

ŠVEDSKA

BLOGERI: Peter i Helena Bergström

VRSTA MEDIJA: blog

Bračni par Peter i Helena Bergström veliki su zaljubljenici u prirodu i putovanja. O svojim iskustvima iz raznih destinacija pišu reportaže na jednom od najvećih i najpopularnijih blogova u Švedskoj,  Freedom Travel. Proputovali su skoro pola svijeta i cijelu Europu, no ono što ih izdvaja od drugih upravo je činjenica da su to učinili svojim kamperom.  Par, koji inače živi na brodu privezanom u jednoj Stockholmskoj lučici, krajem 2014. krenuo je na dug put kamperom po Europi u trajanju od godinu dana. Svoje su doživljaje redovno prenosili putem bloga i tako promovirali upravo ovu vrstu putovanja, koja u Švedskoj, zbog daljine i sve većih ponuda chartera, nije toliko zastupljena.

Na putu su posjetili i Hrvatsku, u kojoj su proveli puna dva mjeseca i čije se ljepote i bogate ponude nisu mogli zasititi. Bergströmovi su u Hrvatskoj bili već i ranije, u pratnji Peterovog najmlađeg sina, i tada su pisali o ljepotama Istre i dobroj opremljenosti kampova, no ovog su puta odlučili proći cijelu Hrvatsku za koju imaju samo riječi hvale.

Ulazeći u zemlju s njene južne strane, prvo su posjetili Dubrovnik, zatim Makarsku rivijeru, Omiš, Split i Trogir, otoke Hvar i Brač, te nacionalne parkove Krku i Plitvička jezera. Putovanje su završili u Istri, gdje su se rado prisjetili starih uspomena.  Proputovanjem po Hrvatskoj upravo su i završili cjelogodišnju avanturu, koja je počela u studenom 2014. Iako su dva mjeseca boravka proveli od sredine rujna do sredine studenog, u svojoj reportaži ukazuju na činjenicu da jesen u Hrvatskoj klimatski odgovara vrhuncu ljeta u Švedskoj. Velik dio vremena proveli su na Braču, gdje više puta spominju kako Hrvatska ima jednu od najljepših obala te najčišće more u Europi. Brojnim fotografijama kristalno čistog mora, skrivenih uvala i spektakularnog krajolika zagolicali su maštu svojih čitatelja.  Online Travel Blog “Freedom Travel” postao je jedan od najomiljenijih online travel blogova na švedskom tržištu, posvećen isključivo putovanjima kamperom. Sve objavljene reportaže, popraćene brojnim slikama, te poseban dio s pregršt savjeta autora dokaz su posvećenosti para Bergström svojim vjernim čitateljima i prijateljima. Uz blog su vezane i  vrlo posjećene FB stranice kao i Pinterest i Instagram profili, gdje objavljuju i na engleskom jeziku. Autori ovog bloga osobito se ponose činjenicom da su jedni od rijetkih koji su uspjeli svoje karijere uskladiti s ovim nadasve posebnim načinom života, slobodni i u jedinstvu s prirodom.

 

Naziv bloga: Freedom Travel

Naziv objave:  serija reportaža  o Hrvatskoj

Datum objave:  rujan- studeni 2015. 

 

Izvor i fotografije: www.croatia.hr

 

 

 

 

 

 

 [:]