Aktivni odmor

Biciklističke staze Makarske rivijere i Parka prirode Biokovo u funkciji razvoja destinacije

[:HR]

Održana promocija biciklističkih staza Makarske rivijere u Brelima

Na inicijativu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Biciklističkog saveza Dalmacije održano je predstavljanje biciklističke karte Makarske rivijere u Brelima u hotelu Soline u četvrtak 16. lipnja. Direktor županijske TZ, Joško Stella na samom se početku obratio  prisutnima i istaknuo iznimnu važnost ovog projekta za unapređenje turističke ponude Markarske rivijere i Srednje Dalmacije, zahvalio se svima koji su sudjelovali na ovom projektu, posebno svim turističkim zajednicama i Parku prirode Biokovo. Predsjednik BSD Denis Špadina predstavio je dionice, karte i web stranicu www.dalmatia-bike.com.

IMG_7557

Posjetiteljima se obratio i ravnatelj Parka prirode BiokovoVelimir VidakBuljan zahvalio se TZ Splitsko – dalmatinske županije, Splitsko – dalmatinskoj županiji i Biciklističkom savezu Dalmacije. Također je izrazio  zadovoljstvo što su se sve turističke zajednice Makarske rivijere zajednički ujedinile u ovom projektu, razvoju cikloturizma u predsezoni i posezoni, stvaranju brenda Makarske rivijere kao prepoznatljive destinacije aktivnog odmora.

IMG_7560

Projekt Biciklističkih staza Makarske rivijere dio je ambicioznog županijskog projekta da se isprofilira kao atraktivna cikloturistička destinacija, čija je brza i uspješna realizacija iznenadila čak i one koji su bili pomalo skeptični. No, čelni ljudi županijskog turizma i biciklizma, zadovoljno trljaju ruke – uz promotivne aktivnosti na svjetskim turističkim sajmovima te certificiranje bed&breakfast objekata prilagođenih cikloturistima, ondje je u planu još 6 novih staza duljine 300 kilometara u vrijednosti od 50.000 kuna!

Brela 5

Vožnja biciklom na području Makarske rivijere moguća je tijekom cijele godine zbog izuzetno povoljnih vremenskih prilika, a osobito je ugodna u jesen i proljeće. Konfiguracija terena kojim vozite svojom ljepotom ostavlja bez daha – ovo su staze koje vode do pješčanih plaža, kroz prekrasan ambijent Parka prirode Biokovo, do Makarske – drugog najvećeg grada splitsko-dalmatinske regije, a i do tradicijskih konoba i restorana sa autentičnim domaćim jelovnikom!

Ukoliko ste sportskog, a dakako i avanturističkog duha, savladajte neku od atraktivnih staza, a mi smo vam pripremili njihove tehničke pojedinosti, i pokoju zanimljivost.

DSCN4129 Biokovsko oko_1

STARTNA TOČKA UTRKE NA SVJETSKOJ RAZINI. Jeste li znali da je prva etapa međunarodne biciklističke utrke oko Hrvatske-Tour of Croatia, koja se održala od 22. do 26. travnja ove godine bila upravo – Makarska rivijera? Utrka koja je prošla kroz 8 županija, 9 gradova, 2 nacionalna parka i 3 parka prirode, i odaslala u svijet krasne fotografije naših prirodnih ljepota, baš ni po čemu nije zaostajala za kakvom sličnom manifestacijom svjetskog kalibra.
Brela 3 1a

OMILJENA ŠTACIJA MORSKOG ČOVIKA. Krenite stazom 200 Brela Tour i savladajte relaciju koja započinje i završava mjestom gdje je rado obitavao i morski čovik (Brela – Bast – Kotišina – Makarska – Promajna – Brela)! Ukupna duljina ove brežuljkaste staze je 43.6 km, od čega 26.3 km čini asfalt a 17.3 km makadam. Ukupni uspon iznosi 1001 m, dok se najviša točka nalazi na 524 m nadmorske visine.

Staza 240 Makarska Tour (Makarska – Veliko brdo – Kotišina – Osejava – Makarska) sličnih je osnovih karakteristika, osim što je znatno kraće duljine – 15.4 km. 9.2 km čini asfalt a 6.2 km makadam, dok ukupni uspon iznosi 456 m. Najviša točka nalazi se na 283 metra nadmorske visine.

DRUGI NAJVEĆI VRH U HRVATSKOJ. Pravi avanturisti rado će se uhvatiti u koštac sa stazom 241 Biokovo Tour koja vodi iz Makarske, sa same razine mora, do vrha Sv. Jure na 1762 m nadmorske visine! Ovaj uspon (od ukupno 2262 m) izazov je svim biciklistima te bi ga rado zabilježili kao „recku“ u svojem „portfelju“, a s obzirom da je cijelom podlogom asfalt (61.2 km), staza je pogodna i za cestovne bicikliste. Osvojite i vi drugi najveći vrh u Hrvatskoj!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Asfaltno-makadamska staza 280 Tučepi – Podgora Tour duljine 27.8 km (asfalt 18.5 km, makadam 9.3 km) vozi se na relaciji Tučepi  – Podgora  – Stara Podgora  – Srida sela  – Makarska  – Tučepi. I ovdje očekujte brežuljkasti tip staze, a ukupni uspon iznosi 770 m, dok je najviša točka na 330 metara nadmorske visine.

KRALJEVSKA LINIJA. Staza 320 Igrane – Živogošće tour kreće iz mjesta gdje je navodno pokopan glavom i bradom – kralj Artur! Krenite putevima drevnih vladara i vozite se na relaciji Igrane  – Živogošće  – Živogošće Blato  – Živogošće Strn  – Drašnice  – Igrane. Staza je dužine 25.6 km, od čega 12.3 čini asfaltna, a 13.3 km makadamska podloga. Ukupni uspon iznosi 612 m, dok se njena najviša točka nalazi na 275 metara nadmorske visine.

27.5 km dugačka staza 360 Drvenik-Gradac tour vozi se na relaciji Drvenik  – Zaostrog  – Podaca  – Brist  – Gradac  – Stari Gradac  – Stari Zaostrog  – Drvenik. Riječ je također o asfaltno-makadamskoj brežuljkastoj stazi, sa ukupnim usponom od 710 m te najvišom točkom na 288 m nadmorske visine.[:]