Aktualno

Gastro manifestacije u Bilju atraktivan su turistički adut

[:HR]Gastro manifestacije u Baranji, koje svoje uporište pronalaze u domaćoj autohtonoj kuhinji područja na kojem se promoviraju, projekti su koji integriraju različite turističke proizvode (hrana, piće, suveniri, pjesma, ples…), naglašavajući prepoznatljivu temu koja ih povezuje (riblji paprikaš, crvena mljevena paprika, vino, kulen, rakija…), te na taj način stvaraju nove turističke proizvode regionalnog i nacionalnog karaktera.

ribarski

Zlatna jesen u Bilju puna okusa i mirisa – ne propustite je!

Obilje kulturno- turističkih,gospodarstvenih i zabavnih sadržaja, čeka vas ovog rujna u općini Bilje, sada već nadaleko prepoznatljivoj kao gourmet destinaciji.

Zlatna jesen u Bilju bit će obilježena manifestacijama koje se ne propuštaju. Od proslave dana Općine Bilje do Etno susreta koji su međunarodnog karaktera, svatko može pronaći za sebe svoju porciju doživljaja, otjelovljen kako kroz izvrsnu zabavu, tako i kroz vrhunski zalogaj.

etno susreti

14.-17. srpnja 2016. – DAN POVRATKA, OBILJEŽAVANJE DANA  OPĆINE BILJE, BILJE

Proslava služenog dana POVRATKA općine Bilje u svoje sjedište, nakon Domovinskog rata i progonstva.  Kroz kulturno umjetnički i zabavni program, prikazivanje djelatnosti brojnih udruga sa područja općine, gastro ponuda područja općine Bilje, sajam rukotvorina i domaćih proizvoda hrane i pića te izložba oldtimera u središtu mjesta, posjetitelji će moći na jednom mjestu upoznati i doznati sve o zanimljivostima i posebnostima ove destinacije.

ribarski dani1

27 . kolovoza 2016. – MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA, VARDARAC

 

Tradicionalna manifestacija u kojoj se, uz bogati kulturno zabavni program promovira kultura pijenja aperitiva- domaće rakije, koja je česti proizvod iz domaće radinosti na našem području. Degustacije i prodaja, te promocija ovog pića privukli su do sada veliki broj domaćih i stranih gostiju, koji su uživali i u brojnim drugim gastro delicijama sa područja općine Bilje. Uz sve navedeno, neizostavno je prikazivanje kulturne nematerijalne baštine kroz ples i pjesmu nekolicine stranih i domaćih kulturno umjetničkih društava.

smotra folklora vardarac

10. – 11. rujna 2016., MEĐUNARODNI ETNO SUSRETI BILJE

Sami naziv manifestacije, govori nam da je naglasak na prikazivanju i promociji etno naslijeđa. Sadržaji manifestacije su nastupi brojnih KUD-ova iz zemlje i inozemstva, prikaz starih običaja i zanata, sajam domaćih proizvoda hrane i pića i starih jela, te bogati zabavni program. U okviru etno susreta naglaska je i na gastro i eno ponudi baranjskih specijaliteta jušnih jela:graha, čobanca i fiš paprikaša. Uz sportsko natjecanje u starim sportovima, za svakog posjetitelja će se pronaći nešto zanimljivo.

etno

  1. – 18. rujna 2016.RIBARSKI DANI, KOPAČEVO

ribarski2

Budući je selo Kopačevo nastalo na tradiciji ribarenja, ovo je manifestacija koja održava tradiciju življenja uz rijeku Dunav i način života, s naglaskom na služenju ribe kao osnovne namirnice, od kojih je živjelo tadašnje stanovništvo sela. Kao sjećanje na te dane početkom rujna Kopačani organiziraju Ribarske dane, kada se svim posjetiteljima serviraju riblji specijaliteti, fiš paprikaš, šaran u rašljama, štuka u mundiru te šaran na rašljama.

ribarski1

Neizostavan je sajam domaćih proizvoda, kolača, crvene mljevene paprike, meda, vina, rukotvorina te centralni događaj nastup brojnih kulturno umjetničkih društava koji nastupaju u centru sela. Uz manifestaciju, postavljena je izložba starih ribarskih alata i etno soba.

ribarski dani

Posjetite ovu idiličnu i gostoljubivu destinaciju ruralnog turizma, koja svoj specifičan identitet pokazuje ljepotom netaknute prirode i toplinom seoskih dvorišta iz kojih se još uvijek osjeća duh prošlosti. Prirodne ljepote (Park prirode Kopački rit, Biljsko jezero….), povijesna baština poput lovačkog dvorca princa Eugena Savojskog i mnoge manifestacije, otkrivaju bogatu kulturnu, prirodnu i gastronomsku baranjsku ponudu koja općinu Bilje čini idealnim mjestom za avanturiste, lovce, ribolovce, bicikliste i  zaljubljenike u prirodu, te posebice gastronomade.

etno 4

 

Želite li doznati više o ponudi Općine Bilje i ljepotama Baranjskog kraja, posjetite našu Facebook stranicu i Turističku zajednicu Općine Bilje, gdje ćete dobiti sve potrebne informacije o izletištima, gastronomskoj ponudi, kao i smještaju.
Čekamo vas u Baranji!

HTZ-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

fotografije: Pavo Nikolić, Bosiljko Domazet i arhiva TZO Bilje.

Promo članak

 

 

 [:]