Aktivni odmor

Čudesni putevi Srijema – zašto ih otkriti ovog ljeta?

Naslovna fotografija: Zvonimir Tanocki
Brojne mogućnosti ovog kraja nude se posjetitelju kroz lepezu zanimljivih aktivnosti. Provezite se riječnim brodovima, uživajte u biciklističkim stazama ili ribolovu, promatrajte ptice ili iskušajte kupanje na mekanim pješčanim sprudovima Dunava, ili isprobajte rekreativno i panoramsko letenje. 

ViroviZvonimir Tanocki foto

U nastavku teksta otkrivamo zašto posjetiti Nijemce, kao i zašto obići ostala mjesta bajkovitog Vukovarsko – srijemskog kraja, i to već ovog ljeta.

Ako želite odmor od svakodnevnog života ili nezaboravnu avanturu u kojoj ćete uživati svim čulima, posjetite destinaciju Nijemci i prepustite se čarobnim putevima Srijema.

Bird watching

Tihe i samozatajne rijeke Bosut i Spačva skrivene u hladu drevnih spačvanskih šuma oaza su brojnim zaštićenim vrstama biljaka i životinja. A pod sjenama stoljetnih hrastovih šuma Spačvanskog bazena uz rijeke Bosut i Spačvu, posjetiteljima se uz mogućnosti riječnog avanturizma, panoramskih izleta brodom, kušanja odlične tradicijske hrane, nudi nova turistička ponuda „promatranje ptica“.

Bird watching centre

U sklopu projekta opremljen je Centar za promatranje ptica, uređeno je izletište Sopotac s dječjim igralištem, promatračnicom… Napravljen je i arboretum, uređene su pristupne ceste za one koji se ne žele voziti brodom, pripremljeni su bicikli i čamci za iznajmljivanje… U budućnosti je još niz planova, pa se tako glasno razmišlja i o visećim mostićima, adrenalinskom parku, a što bi sve u konačnici trebalo doprinijeti da ovo područje na istoku Hrvatske postane još atraktivnija turistička destinacija.
Edukativne rute Centra za promatranje ptica Nijemci namijenjene školama u prirodi pružaju zanimljiv i djeci prilagođen pristup učenju o flori i fauni te zabavni sadržaj po mjeri svakog djeteta.

edukativne rute

Nakon iscrpnog dana prepunog aktivnosti i sadržaja, povratite energiju uživajući u bogatoj srijemskoj trpezi. Gastronomija ovog kraja vrlo je izdašna i bazira se na tradicionalnim domaćim namirnicama autentične srijemske kuhinje. Ovdje se ne ostaje gladan, što je za najmlađe  posebno bitno.

Gastronomija 1

Osim samog Centra za promatranje ptica, ovaj kraj nudi i opciju turističke vožnje Dunavom brodovima u Vukovaru – Bajadera i Iloku – Danubius.

Bajadera-zrinka
Bajadera – turistički riječni brod

Katamaran Danubius je prvi riječni turistički brod na Dunavu. Sagrađen je krajem 2010. godine i od tada je u turističkoj ponudi, samostalno ili u aranžmanu s ostalom ponudom hotela Dunav u Iloku.  Kapacitet je do 50 osoba te plovi prema želji gostiju. Kraće ili duže, panoramski u blizini Iloka, Šarengrada – Šarengradska Ada, do granice ispod mosta, do Vukovara, Osijeka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posebno naglašene biciklističke staze rutama Dunav i Srijem, omogućit će rekreativcima i onim malo aktivnijim biciklistima nesmetano uživanje u vožnji ovim krajem, idealnim upravo za tu ciljanu skupinu posjetitelja.

A za ljubitelje ljetnog štimunga i morskih radosti, na raspolaganju vam je i poznato kupalište Ada.

ada1

Vukovarska Ada -pjeskoviti otok na Dunavu, omiljeno je kupalište Vukovaraca,te je svega 5 minuta vožnje čamcem udaljen od središta Vukovara. Otok je površine oko 1000 hektara,ovisno o razini rijeke. Dunavski otok svakako donosi predah od nesnosnih vrućina-počevši od kupanja u ugodnoj dunavskoj vodi,preko hladovine bujne otočke vegetacije,pa do hladnih napitaka koji se mogu popiti pod sjenicom što se savršeno uklopila u ambijent.

ada

Od ostalih sadržaja izdvajamo:

Na raspolaganju svim sportašima i rekreativcima u Vinkovcima vas čeka  Teniski klub Vinkovci, kao izvrsno  opremljen i poznat klub, a za ljubitelje visina i adrenalina, tu je i  zrakoplovni klub Vrabac i aerodrom o čemu možete više saznati na slijedećoj poveznici.

DFabijanic_panoramaFoto: D. Fabijanić

I dakako, nakon svih uzbuđenja ne preostaje drugo doli se dobro okrijepiti uz našu izdašnu gastronomsku ponudu, začinjenu gostoljubivošću domaćina.

749_4942foto: Zvonimir Tanocki

Više o svemu pronađite na: www.visitvukovar-srijem.com

Posjetite i naš Facebook i pratite novosti ovog ljeta.

Fotografije: Turistička zajednica Vukovarsko – srijemske županije, TZO Nijemci, Davor Fabijanić, Zvonimir Tanocki

 

LOGO-VSŽ

 

[:]