Aktualno

Osječko ljeto – što ne propustiti

[:HR]Ljeto na kontinentu doslovno vrije – brojnim atraktivnim manifestacijama i uzbudljivim događajima. U skladu s trendovima i nimalo ne zaostajući za obalnim destinacijama, i grad Osijek spremno dočekuje ljeto!

vodenicaDrava Osječka Copacabana će i ovog ljeta ugostiti svoje stare kupače i posjetitelje koji će na riječnim obalama potražiti hlad i osvježenje tokom dana, no neće ostati zakinuti ni za ovoljetne aktivnosti koje nudi stari riječni ljepotan s Drave – upravo kroz brojne događaje!

Osijek Kopika LjetoDa se na kontinentu itekako znaju zabaviti u srcu ljetne sezone, dokaz je jedna od najvećih kontinentalnih fešti u ovom dijelu Europe – PANNONIAN CHALLENGE – najveći festival ekstremnog sporta i zabave jugoistočne Europe!

Pannonian Challenge 2

Sredinom ljeta, još od 1999. godine, pješčana plaža uz rijeku Dravu i kupalište Copacabana (omiljena Kopika), mjesto su natjecanja u kategorijama skate board, BMX, inline i b-boying, a glazbeni program je kombinacija rock i electro zvuka. Dosadašnji glazbenici bili su Kiril Djaikovski, Edo Majka, S.A.R.S., Hladno pivo i mnogi drugi. Pannonian privlači velik broj turista, posebice mladih i onih koji se tako osjećaju iz cijele Panonske nizine, srednje i jugoistočne Europe.

facebook Panonianfoto: Facebook stranica Pannonian Challenge

Sljedeći Pannonian Challenge održat će se od 15. do 23.07.2016., a disciplina BMX dio je Svjetskog kupa. Više informacija na Web: pannonian.hr, E-mail: info@pannonian.org; Facebook: facebook.com/pannonian; Twitter: twitter.com/pannonian; Instagram: instagram.com/pannonian; Youtube: pannonianchallenge
Ne propustite ovaj vrhunski adrenalinski spektakl, a odlučite li produžiti boravak u Osijeku, pripremili smo  brojne dodatne atraktivne manifestacije od kojih izdvajamo:

04.06./02.07./06.08. Sajam antikviteta, www.glas-slavonije.hr

21.-25.06. UFO – Urban fest Osijek, glazbeni festival, www.ufo.com.hr

24.06./29.07./26.08. Osječka ljetna noć, ulični festival, www.osijek.hr

30.6.-15.07. Osječko ljeto kulture, kazališni festival, www.osijek.hr

OsječkoLjetoKulture (1)

OSJEČKI PAKETI – bogatija ponuda smještaja!

Čuli ste sve brojne priče o našim širokim i plodnim poljima, velikim rijekama i močvarama, nježnim zelenim brdima, šarenim selima, starim gradovima, veselim ljudima sa zanimljivim tradicijama, znate ponešto o gastronomskim delicijama (pečenja od divljači, Čobanac – jedna od varijacija gulaša, Fiš-paprikaš – ljutkasta od mljevene paprike crvena riblja juha, Kulen – tradicionalna kobasica, štrudle od sira…) i – vinu.
Ako ste poželjeli osim Osijeka, istražiti i njegovu raskošnu okolicu, savjetujemo da vam Osijek bude „baza“.

cruiserTvrđa

Tijekom cijele godine osječki hoteli, pansioni, apartmani, iznajmljivači soba i hosteli pripremaju  bogate „Osječke pakete“.
Namjena paketa je bogatija ponuda za istu cijenu na vaše zadovoljstvo.
Paketi uz osnovnu uslugu smještaja ili noćenja s doručkom, često nude zanimljive dodatne usluge poput:

gratisa za djecu

večere u partnerskom restoranu

slobodnog korištenja teretane

ulaznice za koncert, muzej ili kupalište

kartice za gradski prijevoz;

usluge turističkog vodiča

najam bicikla…

Stoga prije dolaska, zavirite u „Osječke pakete“ i ostvarite brojne dodatne pogodnosti.
Više informacija na: www.tzosijek.hr, tzosijek@tzosijek.hr, +385 (0)31 203 755.

Osijek-cruiser-veslaci6-2016

OSJEČKI KNEDL SAT – omiljena povijesna slastica!

U gradu Osijeku se jako dobro jede. Brojni restorani oduševit će vas izdašnom ponudom tradicijske gastronomije sa dobrom kapljicom. Na raspolaganju su vam kako profinjene kavane, tako i  brojne ukusne slastičarne.  A kad smo kod slastica, donosimo vam i  kratku priču o glasovitoj osječkoj knedli.

Osječka_Knedla

Davne 1526., u vihoru rata Osijek posta dijelom Osmanskog carstva.
Na veliku sreću u petak, 29.IX.1687., u 11 sati grad je oslobođen!
Početkom 18. stoljeća sagradiše se prve crkve, koje u spomen na taj događaj, da se nikad ne zaboravi, sve do danas zvone petkom u 11 sati kao da je podne.
Osječke domaćice početkom 20. stoljeća shvatiše: crkve im govore da je „Mehlspeisen Glock“ (sat za zakuhavanje tjestenine) kako bi ručak u podne bio gotov!
Ovaj se essekerski izraz vremenom promijenio u „KNEDL SAT“, po omiljenom jelu od tijesta, kojem smo danas dodali šljivu, mak, orahe te nastade „OSJEČKA KNEDLA“.
Morate ju kušati!

8-Osijek-katedrala-1024x768

Naravno pored gastronomskih otkrivenja, svakako bi trebali  upoznati i glavne gradske znamenitosti: barokni stari grad Tvrđu, parkove koji se protežu gradskim središtem
(Osijek ima 17 parkova i 30 kilometara drvoreda), promenada uz rijeku Dravu, kon-katedrala Sv. Petra i Pavla (sa svojim 90 metara visokim neogotičkim tornjem druga je najviša crkva u jugoistočnoj Europi) i doznajte mnoge zanimljivosti o regiji koju ćete istražiti.
A ako slučajno ožednite pri razgledu, ne propustite kušati  Osječko pivo, najstarije u Hrvatskoj, prvi put skuhano davne 1697!

Dobro došli u Osijek! 

Fotografije preuzete: Turistička zajednica grada Osijeka

FullSizeRender-1

HTZ-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

Promo[:]