Aktualno

Željno iščekujemo prvog hrvatskog ženskog Hamleta!

[:HR]U REŽIJI HELEN TENNINSON

Prvog hrvatskog ženskog Hamleta, koji se igra na engleskom jeziku, željno iščekujemo. Dubrovački Lovrijenac i engleska glumica Helen Millar u jednoj od najpoznatijih kazališnih uloga zasigurno će ljetnim noćima dati posebnu čar. Midsummer Scene festival postaje središte međunarodnog kulturnog zanimanja. Jednu od najljepših pozornica svijeta Lovrijenac od od 21. lipnja do 07. srpnja posjetit će brojni zaljubljenici ambijentalnog kazališta.

Helen Millar-Hamlet mala

«Hamletu sam htjela ponuditi drukčije mogućnosti bivanja ženom u ovom svijetu. Pitanje identiteta i  onoga što on predstavlja, što je zdrav razum, ludost i čist um – ključno je hamletovsko pitanje. Pitanje Hamletovog spolnog identiteta odražava pitanja koja se postavljaju u drami o biti naše prirode i identiteta!» – otkrila je Helen Tenninson.

Glumicu Helen Millar hrvatska je publika imala prilike gledati u prošlogodišnjem izdanju Midsummer Scene festivala. Pripreme u Londonu traju tjednima, a glumica koja jednostavno obožava Shakespearea ne skriva zadovoljstvo ali i pozitivnu tremu pred jednu od najvažnijih uloga njezine dugogodišnje karijere.

redateljica Helen Tenninson

«Ženama se često ne daje prilika zaigrati muške uloge u klasičnim komadima, odnosno, ono što se tradicionalno smatra muškim ulogama. Stoga nisam bila sigurna da će mi se ta želja ikada ostvariti, ali to sam oduvijek priželjkivala. Dakle, kada mi se pružila mogućnost da ostvarim svoj san, bila sam presretna i nevjerojatno uzbuđena – to me uzbuđenje još drži!» – otkrila je ususret dolasku u Dubrovnik Helen Millar i dodala: «Lovrijenac je čarobna pozornica. Inspiracije ne nedostaje, pogledate li oko vas povijest vam govori o kakvom se mjestu radi. Veselim se ponovnom dolasku u Dubrovnik i Hrvatsku!»

redateljica Helen Tennison

Midsummer Scene festival održava se od 21. lipnja do 07. srpnja na dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac. U predstavi na engleskom jeziku glavne uloge tumače Helen Millar te hrvatski glumac Filip Krenus.

Hamlet 1

Midsummer Scene 2016. otvara izložba fotografija britanskog glazbenika, slikara i fotografa Bari Goddarda pod nazivom Midsummer Scene / Night Dubrovnik. Izložba će trajati od 19.06. do 06.07 u izložbenom prostoru Društva prijatelja dubrovačke starine na Širokoj ulici.

U sklopu festivala 28. lipnja na Lovrijencu nastavlja se uspješna suradnja s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kada će izvesti baroknu i filmsku glazbu. Također istog dana predvečer u Domu Marina Držića pod nazivom Shakespeare susreće Držića, ansambl Hamleta čitat će prizore iz Držićevih komedija na engleskom jeziku te time najaviti 2017.-u godinu kad ćemo obilježavati 450. obljetnicu smrti najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića.

Ulaznice za festival mogu se kupiti online na službenoj festivalskoj web stranici www.midsummer-scene.com te u susatvu Ulaznice.hr.  Od sljedećeg tjedna i na prodajnim mjestima u Luži i uredu Turističke zajednice grada Dubrovnika na Pilama.

Midsummer Scene je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji i organizaciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey -Tongued Theatre Productions London.

Partneri Festivala su HEP, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Dubrovačko neretvanske županije, Jadranski luksuzni hoteli, Zračna luka Dubrovnik, Hoteli Maestral i Dubrovačko neretvanska županija.

 [:]