• hr

50.MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA, Zagreb, 20. – 24. srpnja 2016.

Kada?

KONCERT CRKVENOG PUČKOG PJEVANJA, CRKVA SV. KATARINE, KATARINSKI TRG, ZAGREB, NEDJELJA, 24.7.2016. u 19.30 sati

NASTUPA: Crkveni pučki pjevački zbor župe Gospe od zdravlja, Podstrana

Tematskim koncertom starijeg (glagoljaškog) repertoara napjeva kroz crkvenu godinu predstavit ćemo pučku crkvenu pjevanu baštinu Donjih Poljica, preciznije Podstrane.

7CB_1473_PODSTRANA MUTOGRAS (Medium)

I ovoga puta radi se o repertoaru koji se izvodi isključivo u župnim crkvama, a poznaje ga samo lokalna, župska zajednica. Ovo pjevanje do sada je bilo najčešće predstavljano na manifestaciji Pasionska baština, a animacija i odabir predstavljene građe u tim prilikama vezani su uz ime kojemu Pasionska baština duguje veliku zahvalnost, Ljubo Stipišić – Delmata. Delmatina je zasluga što je mnogim malim sredinama crkveno pučko pjevanje, pogotovo ono korizmeno, snimljeno, zabilježeno ali i u koncertnim nastupima izvođeno.

Kad spominjemo Zbor crkvenih pučkih pjevača župe Gospe od zdravlja iz Podstrane onda moramo spomenuti i njihovu malu monografiju „slike, riječi i zvuka“, koju je upravo Delmata pomogao sastaviti snimivši tom prilikom čitav pučki korizmeni repertoar kojeg su današnje mlade snage pjevača u Podstrani prihvatile, na svoj način glazbeno uobličile pripremivši ga tako za sljedeći prijenos generacijama koje dolaze. Govoreći o tradiciji i kontinuitetu zbora župe Gospe od zdravlja možda je najslikovitije citirati riječi jednog od danas „starijih“ pjevača, Mladena Žanića:

„Tradicija našega zbora proteže se kroz tri stoljeća. Imamo podatak da je zbor osnovan prije 1900. i kontinuirano djeluje do danas. Tek u novije vrijeme kažemo zbor, a prije su to bili kantači ili pučki pivači. Godine 1907. mještanin i tadašnji svećenik u Podstrani, don Petar Car, primijetio je da pjevači mogu biti i dobri svirači te je kupio instrumente i osnovao limenu glazbu pod nazivom Hrvatsko katoličko glazbeno društvo Podstrana. Zajedno s pjevačkim zborom, glazba je pratila sva značajnija crkvena događanja i proslave, osobito proslavu ondašnje zaštitnice župe, Gospe Ružarice. Glazba i zbor do danas neprekidno djeluju.« (Glas Koncila 22 (2084) | 1.6.2014.)

Snažna tradicija pučkoga crkvenoga pjevanja u Podstrani je i danas vezana uz razdoblje korizme i pjevanja u obredima za mrtve.

„Ondašnje melodije prenose se s jedne generacije pučkih pjevača na drugu te možemo zahvaliti Bogu što i danas to pjevanje duboko prožima svakoga pjevača i vjernika, suzom ovlaži oko, kad se pjeva Puče moj, Ispovidite se Gospodinu, Barjaci kreću kraljevi, Muka, Gospin plač, Smiluj se meni, Bože…“. (Glas Koncila 22 (2084) | 1.6.2014.)

Sve zborove i sva pjevanja danas u župi vode časne sestre franjevke od Bezgrješne. No, ipak važno je spomenuti da je u tom prijenosu glazbenog znanja važnu ulogu odigrao prethodni voditelj pučkih pjevača – Ivo Žanić. Kako je dobro poznavao note, sve bitne stare melodije notno je zapisao i tako otrgnuo mogućem zaboravu. Danas su u zboru istaknuti pjevači njegov sin i unuk koji tako s ponosom nastavljaju slavnu obiteljsku tradiciju. Do osamdesetih godina u zboru su isključivo pjevali muškarci, osim u Gospinu plaču koji se pjevao uvečer na Veliku srijedu, kada bi riči Gospine pjevale žene. No, vremena se mijenjaju, zboru se pridružuju pjevačice tako da danas značajan dio korizmenog repertoara pjevaju zajedničkim snagama pivači i pivačice.

Pučko pjevanje u Podstrani do sada je snimljeno na nekoliko nosača zvuka, kaseta i CD-a a u pripremi je i multimedijalni projekt kojeg zajedno s pjevačima provodi udruga Pjevana baština. Od zabilježenih tonskih zapisa važno je spomenuti audio zapise Vinka Žganeca i Stjepana Stepanova. Stepanov je svoje terensko istraživanje iz 70tih godina prošlog stoljeća za potrebe fonoteke Staroslavenskoga instituta u Zagrebu objavio u velikoj monografiji Glagoljaško pjevanje u Poljicima kod Splita djelu HAZUovog serijala Spomenici glagoljaškog pjevanja. Upravo je Stepanovljev snimljeni materijal bio podrškom novim, mladim pjevačkim snagama u procesu prisjećanja i obnavljanja dijela zapostavljene pjevane glagoljaške tradicije koje su prethodne generacije baštinile.
Dr. sc. Joško Ćaleta, Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Dođite u Podstranu!

_aaa5321_PODSTRANA (Medium)

Više informacija na www.visitpodstrana.hr

P1020299_PODSTRANA

image001 (Medium)   image002 (Medium)

fotografije preuzete: Turistička zajednica Podstrana 

Shares