Aktivni odmor

Četiri atrakcije Pleternice

Pleternica, Ljupki gradić Požeške doline, po svojoj povijesti bio je poznat kao trgovište, prosvjetno i kulturno središte. Danas je Pleternica grad sa 11.286 stanovnika koje njeguje svoju bogatu kulturnu i povjesnu baštinu a brojne manifestacije od kojih je najpoznatiji Lidas, bogatstvo svog povijesnog i lulturnog identiteta dodatno promoviraju kroz višednevno događanje. Putujete li Požeškoslavonskom županijom, ne propustite ovaj grad u kojem ćete otkriti osim bogatstva darežljive ljepote same prirode jednako tako atraktivne sadržaje.
Donosimo 4 atrakcije grada Pleternice koje bi pri posjetu požeškom kraju, šteta bilo propustiti.

KUKURUZNI LABIRINT

IMG_9006

Kukuruzni labirint svojevrsni je tematski park, jedinstveni takav u Hrvatskoj, koji na hektar imanja nudi zabavu, igru i edukativne sadržaje, temeljene na ljepoti prirode, doživljaja autohtone ponude zapakirane u jedinstveni doživljaj. Organizirane grupe sa vodstvom animatora uče o uzgoju domaćih životinja, o putu od zrna do praščića, a posebice su atraktivne rođendanske proslave na temu  – mali farmer.

letak_rockas16

 

RANČ ČONDIĆ

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se prostire na 22 hektara na svom imanju sadrži: 15 vrsta životinja, 15 vrsta drveta, šetnice, vidikovce, dječje etno igralište, 3 jezera … sveobuhvat bogatstva koje Slavonsko selo može ponuditi. Mogućnost organiziranja obiteljskih slavlja u tradicionalnim kućicama „Mari“ ili „Kati“, edukativno-zabavne terenske nastave, radionice i mnoštvo sitnih detalja brižno isprepletenih u čaroliju doživljaja slavonskog sela. Više informacija pronađite na Facebook stranici Ranča Čondić.

image-001

CESTA RUŽA I VINA

Ceste ruža i vina…čaroban spoj kulture, enologije,  prirodnih ljepota i čarolije svega navedenoga isprepletenog u jednu priču – vrhunski doživljaj i užitak! Krenuvši od centra Grada Pleternice, okrznuvši podrum Klikun – kulturnu baštinu,  prolazimo Cestom ruža i vina.

fotografija 2 Putem se pored nas nižu čokoti najizvrsnijeg grožđa iz kojeg će poteći najfinije kapljice graševine i sivog pinota. Između čarolije prtenog puta koji skriva korake mnogih vinoljubaca i čokota grožđa sa najsočnijim bobama, nižu se čarobno lijepe ruže, u bojama sunca, mjeseca, ljubavi i spokoja…
Spoj je to od neprocjenjive važnosti za vinare jer su ruže indikator bolesti loze. Nastavljamo dalje uz  nizove vinograda i vikendica isprepletenih između ruža i poneki voćnjak, do samog vrha (347 m nadmorske visine) – Brda Starac i  Kapelice Sv.Petra, mjesta molitve i mira, odakle se pruža pogled na Pleterničke ravnice i nizine, ceste i šume. Još samo nekoliko koraka dijeli nas do Bačve, koja se uzdiže ponosno iznad vinorodnih vinograda, kao vrh kojem streme loze, prema kojem se naginju ruže i šalju mirisne poruke.

Cesta ruža i vina

 ETNO KUĆA BELLO

Etno kuća Bello prvo je seosko domaćinstvo u Požeško – slavonskoj županiji sa tom dobivenom titulom. Mjesto je ovo gdje možemo vidjeti svu ljepotu slavonskog sela, gdje možemo uzjahati konja, upoznati patku, gusku, kozu i kokoš. Kroz upoznavanje sa životinjama, učimo i o uzgoju istih te prirodnim staništima u kojima obitavaju. Sama etno kuća prepuna je starina koje nam pokazuju životne radosti naših baka i predaka te alate s kojima su radili, s kojima s preživljavali. Kušat ćemo specijalitete domaće kuhinje, popiti domaći sok i zasladiti se domaćim kolačićem.

Bello3

Želite li obići navedene lokacije ili o njima saznati više informacija:
TZ Grada Pleternice, Ivana Šveara 2, Pleternica, tz@pleternica.hr  tel 034/251-006

Turistička zajednica Požeško – slavonske županije
Facebook

Fotografije: TZ Grada Pleternice i arhiv Turističke zajednice Požeško – slavonske županije

logo-tzpsz2