Aktualno

Čudesno mjesto susreta, molitve, mira i tišine u Pleternici – Svetište Gospi od suza

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

U samom srcu bajkovite Pleternice, ponosno uzvišeno i uzdignuto nadomak zvijezda na nebu, uzdiže se Svetište Gospi od suza Čudesno mjesto susreta, molitve, mira i tišine…. Pleternička oaza!

Kada?
Posjetite Pleternicu od 23.- 31.08.2016

Povijest svetišta seže u daleku 1955. godinu kada  vlč. Ljudevit Petrak započinje održavanje devetnice Gospi od Suza, kao spomen na čudesni događaj kada je reljef Bezgrešnog Srca Marijina, izrađen od gipsa, plakao ljudskim suzama 29., 30.,31., kolovoza i 1. rujna 1953. godine u Siracuzi na Siciliji, iznad bračnog kreveta obitelji Iannuso.

SvetisteNakon znanstvene analize potvrđeno je da je riječ o ljudskim suzama. Poslije toga čuda, u samo dva mjeseca liječnička je komisija pregledala čak 300 znanstveno neobjašnjiva ozdravljenja, a obraćenja je bilo puno više. Tako je svetište Gospe od Suza u Siracuzi postalo poznato u cijelom kršćanskom svijetu.

Foto Aga 3

Tako je 23. kolovoza 1955. godine na temeljima razrušene crkve započelo štovanje, a posljednje večeri 31. kolovoza održana je procesija s upaljenim svijećama oko ruševina.
Svake su godine počeli pristizati vjernici iz požeškoga kraja u sve većem broju, a sirakuški biskup 1958. godine darovao je pleterničkoj župi blagoslovljenu sliku Gospe od Suza, te vatu kojom je dotaknut tamošnji čudotvorni reljef.

Marija je ta kojoj hodočasnici dolaze jer Ona približava nebo, liječi rane i prosvjetljuje dušu vjernika, hodočasnika, koji dolaze u svetište kako bi s Bogom utvrdili evanđeoske vrijednosti koje smo naučili u 14-stoljetnoj duhovnosti u crkvi katoličkoj.
Vjera naroda i njegova ljubav prema Mariji učinili su da ostaci razrušene crkve sv. Nikole postanu mjesto molitve, navještanja Božje riječi, slavljena svetih otajstava na kojem brojni hodočasnici postižu duhovno i tjelesno zdravlje po zagovoru Gospe od Suza.

Pleternica je stoga 31. kolovoza 2005. godine proglašena biskupijskim, a time i novim hrvatskim marijanskim svetištem.

Foto Aga 2

Osim za vrijeme devetnice, Svetište živi kroz cijelu godinu. Posebice se slavi zavjetni dan, svake posljednje subote u mjesecu. Svaki hodočasnik  dobro je došao, svaki putnik primljen je kao dragi gost Pleternice. Devetnica je razdoblje kada Pleternica kroz devet dana živi suživot sa hodočasnicima čiji koraci preplave Pleternicu.
Osim ključnih sadržaja u Svetištu Gospe od suza, na pleterničkim ulicama prostire se ponuda domaćih proizvoda i lokalnih suvenira.

Posjetite i vi ovo Svetište i nadahnite se spokojem i tišinom kojeg pruža tiha molitva kao najbolje sredstvo povratka sebi u ovim bremenitim vremenima.  Pleternica će vam razotkriti povijest svog kraja i njegovu ljepotu, moći ćete osluhnuti šapat bogate tradicije utkan na svakom koraku kroz njegove okuse i mirise, prošetati gradom i otkriti još jedan biser Požeško – slavonske županije.

A što vidjeti u Pleternici?
Pri organiziranim dolascima, moguće se kušati pleterničke tradicionalne kulinarske delicije, u Etno kući Bello, tradicijskom objektu sa etno restoranom. Za ljubitelje prostranstva i dugih šetnji, pravo mjesto je Ranč Čondić, na kojemu se na 20 hektara može pronaći 15 vrsta životinja, 15 vrsta drveća, 3 akumulacijska jezera i beskrajni kilometri pješačkih staza.
Ili možete posjetiti jedinstvenu, 6 km dugu, Cestu ruža i vina te Kukuruzni labirint, jedinstveni takav u Hrvatskoj.
Ovo je samo djelić pleterničke slagalice, po ostale komponente za zaokruženi doživljaj, dođite nam od 23. do 31.kolovoza.

Kontakt svetišta: Svetište Gospe od suza, Župni ured župe sv Nikole biskupa,

Dolač 6, 34310 Pleternica;
Telefon: 034-252-073; e-mail:zupni.ured@zupa-pleternica.hr

Rektor svetišta: vlč Antun Čorković

Pronađite više informacija o bogatstvu ovog kraja na stranicama Turističke zajednice Požeškoslavonske županije i posjetite našu Facebook stranicu. Dobro došli!

Kontakt TZG Pleternice:
tz@pleternica.hr ,
00385 34 251 006.
www.pleternica.hr

Požeška-logo-1

HTZ-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

Fotografije: arhiv Turističke zajednice Požeško – slavonske županije