Aktualno

Omiški gusari na velikom platnu

TOP DALMATINSKA TURISTIČKA ATRAKCIJA

Splitsko-dalmatinska županija ne miruje! I dok su sve oči uprte u najnoviju Ultru za koju se očekuje rekordna posjeta, čelni ljudi županijskog turizma marljivo rade na kreiranju novih i atraktivnih turističkih proizvoda, te na brendiranju postojećih. Možda će zagrižene Ultraše, ali i sve druge županijske goste oduševljene prirodnim ljepotama regije i njenim kulturno-povijesnim nasljeđem, zaintrigirati upravo omiški gusari, o kojima se snima i film!

Omiški gusari str 01

“STIGLI” U PRAVE RUKE. “Omiški gusari” dugometražni su dokumentarno-igrani film o povijesti grada Omiša te borbi omiških gusara protiv Venecije u 12. i 13. stoljeću. Ovaj je projekat zamišljen u skladu s modernim dokumentarnim i TV produkcijama povijesne tematike kakve rado gledamo na Discovery i History Channelu, poput serije “Hrvatski kraljevi”. A da su omiški gusari “stigli” u prave ruke, pokazuje nam i kreativni potpis produkcijske kuće “Dream Division Production” poznate po zapaženim i nagrađenim ostvarenjima! Osim što je organizator i idejni pokretač “Dalmatia Film Festivala”, ova uspješna produkcijska kuća stoji i iza dugometražnog filma “Sveci” predstavljenog na filmskom festivalu u Cannesu; te iza najgledanijeg hrvatskog turističkog promo filma na YouTubeu – “The Heart Of Adriatic”, (redatelj Ivan Perić, producent Marko Kapitanović), također rađenog za Splitsko-dalmatinsku županiju. Osim cifrom od preko 2.700.000 pregleda, ovaj se uradak može pohvaliti i prestižnom prvom nagradom za najbolji kratki turistički film na Baku International Tourism Festivalu 2014. u Azerbaijanu!

Omiški gusari str 04

SINOPSIS ZA NESTRPLJIVE FILMOLJUPCE. Sam film će biti prikazan u Omišu 19. kolovoza 2016. u sklopu “Dalmatia Film Festivala”, a u planu su i prikazivanja na brojnim hrvatskim i svjetskim TV programima. Za one nestrpljive, možemo otkriti 4 osnovne etape filma – u prvoj će biti riječi o razvitku obale u rasponu od Makarske do Primorskih Poljica, a potom će se radnja koncentrirati na grad Omiš čiji će se položaj, porijeklo, razvoj i privreda približiti gledateljima putem naratora, raznih dokumenata, muzejskih eksponata i snimaka iz zraka. Nastavak govori o Neretvanskoj kneževini i prvom spominjanju omiških gusara, te simbolici grba grada Omiša, dok će povijesne rekonstrukcije prikazati život kakav se vodio u to vrijeme. Posebno uzbudljiv biti će treći dio filma, koji govori o povijesnoj ulozi omiških gusara, njihovu načinu borbe i građevinama koje su imale veliku stratešku važnost.

http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2014/07/DSC8457-1a.jpg

U probleme koje su gusari stvarali moćnoj Veneciji gledatelje će uputiti talijanski povjesničar, a rekonstrukcija gusarske bitke sjajno će im dočarati pripreme gusara za bitku i njihove napade na Mletačku flotu! Četvrti, posljednji dio, prikazuje nam Omiš kao dinamičan i moderan grad u kojem se još veoma osjete gusarska prisutnost, tradicija i duh, u što ćemo se uvjeriti iz riječi simpatičnih mještana na ovu temu, te iz prikaza jedne od najpopularnijih tamošnjih manifestacija – “Gusarske bitke”! Osim u Omišu, Splitu, Trogiru i Makarskoj, film će se snimati i na odabranim lokacijama u Veneciji, a njegov idejni začetnik, prvi čovjek županijskog turizma – Joško Stella, angažirao se i kao scenarist te jedan od glavnih aktera. Pokrovitelji ovog projekta su Galeb Omiš, Studenac Omiš i Splitska banka Societe Generale Group.

Omiški gusari str 06

OMIŠ – NEKADA OPASNO GUSARSKO GNIJEZDO! Iako je mnogima teško zamisliti da je miroljubivi gradić od 6000 stanovnika ikada bio opasno gusarsko gnijezdo, u srednjem vijeku to je uistinu bio slučaj! Omiš je tada bio važno središte Neretvanske kneževine te centar gusarskih aktivnosti, a prkosio je najjačoj pomorskoj sili – Mlečanima, ali i moćnom bizantskom caru Manuelu Komnenu, te njemačko-rimskom caru Fridriku I. Prvi spomen o neretvanskim gusarima, kao i o pokušajima Mlečana da okončaju napade na svoje brodove, nalazimo u Chronicum Venetum Ivana Đakona, koja obuhvaća razdoblje od 805. do 1008. godine, a naročito poglavlje gusarske povijesti počinje od 12. stoljeća, kada se ističu omiški Kačići, vođe gusarskih akcija.

DIA071

Oni idu mnogo dalje od kontroliranja omiškog područja, pa im se na plaćanje otkupnine za slobodnu plovidbu obvezuju i Kotorani i Dubrovčani! Zbog pljački mletačkih i italskih brodova početkom 13. stoljeća, zamjeraju se svim svojim susjedima, a zbog učestalih napada na križarske konvoje i samom Papi. Kraj njihove dominacije nastupa sredinom 13. stoljeća, kada Omiš ipak pada pod mletačku vlast. No, filmsko će platno pod redateljskom palicom znalaca i kreativaca, omiškim gusarima udahnuti sasvim nov život, te obogatiti ponudu županije za još jednu atrakciju koju vrijedi pogledati!


Foto: dalmatia.hr