Aktualno

Preporuka za ljetne noći – Noćni film – Marisha Pessl

sa bloga: Čitaj knjigu

Epicentar ljeta i špica dugo žuđenih godišnjih odmora, brojnim knjigoljupcima ostavlja dovoljno vremena za čitanje omiljenih knjiga. I baš ljeti za protutežu toplim ljetnim danima, pasionirani čitatelji vole uroniti u mračne uzbudljive krimiće, ili spektakularne povijesne romane u kojima osjetite šuštanj krinoline i miris guščjeg pera. Za ovaj put odlučili smo se za preporuku uzbudljivog i mračnog trilera čija se radnja odvija u New Yorku i koji će vas prema riječima Alis Marić, prvo uvući u sebe, pa izbaciti kao centrifuga.

Preporuku prenosimo u cjelosti;

Roman o filmskoj industriji, crnoj magiji, čarobnim ritualima, tajnovitim graničnim iskustvima između života i smrti te priča o neobičnom odnosu između genijalnog oca i još genijalnije kćeri.

Ne znam kako vam početi hvaliti ovaj otkačeni roman. Toliko sam oduševljena i očarana da mi je teško izraziti svo oduševljenje u kratkom osvrtu.

„Noćni flm“ (izdavač: Znanje) je vrhunsko književno djelo i sama se sebi čudim kako već prije nisam čula za Marishu Pessl. Jer ona je ČUDO koja je napisala ČUDO od romana.

Ovo je upečatljiv triler iz New Yorka napisan toliko dobro da na trenutke mislite da ste u New Yorku koliko vas Marisha vješto vodi njegovim avenijama, ulicama, parkovima i zgradama.

Priča počinje kao običan triler da bi, malo po malo, mutirao u  ludo putovanje negdje između trilera, horora, misterije i klasičnog romana. Marisha priča povijest i život jedne slavne i tajanstvene obitelji – obitelji Cordova. Nad tu obitelj kao da se nadvio neki mračni oblak.
Stanislas Cordova slavni je kultni američki režiser koji nije viđen u javnosti više od trideset godina. Oko njegova života isprepletene su mnoge tajne i tragedije. Prva supruga se utopila u jezeru koje se nalazilo na imanju na kojem su živjeli. Iza nje je ostao Theo Cordova, sinčić star tek nekoliko mjeseci koji je desetak godina kasnije ostao bez tri prsta ruke u nerazjašnjenim okolnostima. Imanje Peak, na kojem živi Cordova,  je živa enigma i oko njega su ispričane mnoge jezive tajne. Nakon ove knjige počinjete vjerovati u duhove i nadnaravne sile. Iako se o Cordovinim  uznemirujućim i jezivim filmovima pisalo mnogo, o njemu se kao čovjeku zna vrlo malo. Njegov život je pun tajni i mitova, a iza njega kao da ostaje – pustoš: razoreni brakovi, utopljenice, nesretne ljubavnice,  djeca koja odrastaju poput ratom obogaljenih zarobljenika… Svi oni lutaju s rupama na mjestu gdje bi im trebalo biti srce pitajući se gdje pripadaju.

Mračno, jako mračno.

Priča počinje potresnim događajem. Duboko u jednom od šahtova u najnapućenijem kvartu New Yorka,Manhattanu, leži mrtva prekrasna Ashley Cordova. Samo su joj dvadesetičetiri godine. Je li riječ o nesreći ili o samoubojstvu? Istraživački novinar Scott McGrath sumnja u obje tvrdnje  i smatra da je Ashley ubijena. No tko je ta djevojka? Ashley je od rođenja bila najljepše stvorenje ikad. Imala je posebne oči, prekrasnu dugu crnu kosu i tajnovit pogled. Bila je talentirana pijanistica. Bilo je nečega u njenom sviranju, kao da je spoznala tminu u njenom najcrnijem obliku. Priča se da su je posljednji  put vidjeli u društvu neidentificiranog muškarca da bi je poslije deset dana našli mrtvu.  Ima li otac čarobne Ashley ikakve veza s njenim nestankom? Ključ otkrivanja tajne njene prerane smrti možda leži u njegovim magičnim i jezivim filmovima koji su uvijek postajali stvarnost kojoj nitko od glumaca i junaka nije mogao pobjeći.

IMG_9219-1

Novinara Scotta McGratha svo to vrijeme kao da prati poseban peh. Njegova istraživanja završavaju s neuspjehom i pri tome mu često bude okaljano ime. Ostaje bez posla. Voljena  supruga ga je prevarila, ostavila i odselila s njihovom kćerkicom Samanthom. No Scott ne odustaje tako lako. Posjeduje neke informacije i dokaze o Cordovinim mutnim poslovima i snimanjima. Uvjeren je da se slavni režiser čudno ponaša s djecom i da u njegovim filmovima djeca imaju posebno značenje. Snažno je vođen željom za osvetom, znatiželjom i potrebom da otkrije istinu. Rekli bi: “Vrag mu ne da mira”. U istrazi mu se slučajno pridružuje dvoje stranaca, mlada i tajnovita devetnaestogodišnja Nora i ćudljivi Hopper za kojeg Scott brzo saznaje da je bio ludo zaljubljen u – Ashley. Postaju nerazdvojni trio. Istragu provode zajedno, nailaze na mnoge otpore, ali i neobične ljude koji žele surađivati. Kroz cijelu knjigu nižu se neobični sinkroniciteti koji zabavljaju čitatelja ali vas i plaše. Znate one slučajnosti za koje brzo shvatite da ipak nisu slučajnosti.

Ova knjiga je pravo  „čudovište“. Pozamašna po stranicama (600 strana), složena, iznenađujuća, uzbudljiva, odvratna, lijepa. Potpuno obuzme, ne može se prestati čitati, zastrašuje, u želucu se stvara neobjašnjiva napetost i uznemirenost. Prvo vas uvuče, pa vas izbaci, poput centrifuge. Kao čitatelji želimo još iako nas je strah i plašimo se ishoda. Čitatelj se stalno identificira s novinarom-istražiteljem Scottom McGrathom, kao da postajemo on. Nemilosrdno i uznemirujuće,  Marisha nas želi upoznati s najtamnijom stranom života. U tome itekako uspijeva.

Marishu uspoređuju s neprežaljenim Larssonom, s majstorom horora Kingom i majstoricom intriga Gillian Flynn. Meni ima najivše Larssonovskog. Zaista posjeduje njegovu pripovjedačku magiju. „Zakuca“ vas uz radnju. Glavni istražitelj ubojstva je također istraživački novinar – kao i Mikael Blomkvist. U istrazi ubojstva  pomaže jedna vrlo inteligentna i osebujna mlada žena – kao i Lisbeth Salander. Sve tajne se raspliću oko jedne moćne obitelji – poput obitelji Vanger. Moj zaključak je da Larsson ima dvojnika u ženskom tijelu.

IMG_0064

I još jedna zanimljivost ovog čuda od romana. „Noćni film“ je postmodernistički triler digitalnog doba koji je 2013. osvojio nagradu Shirley Jackson. Uvelike se oslanja na izvantekstualne elemente koji čitanje pretvaraju u multimedijalnu pustolovinu kao dodatak stvarnoj priči. Više od stotinu poglavlja izmjenjuje se s izmišljenim dokumentima svih vrsta: pseudooriginalnim fotografijama, novinskim isječcima, policijskim izvješćima, zdravstvenim kartonima, satelitskim kartama, novinskim reportažama i interviewima. To stvara dodatnu napetost i tajnovitost. Stalno vas tjera na googlanje i provjeravanje ima li ova priča ikakve veze sa stvarnošću.

Možda i ima.

IMG_9218

Marisha Pessl rođena 1977.godine, suvremena je američka književnica. Diplomirala je englesku književnost i dramaturgiju. Književnu je slavu stekla svojim prvijencem „Uvod u fiziku katastrofe“ (2006). Roman je odlično primljen od stručne kritike tako i od običnih čitatelja, a osvojio je nagradu za debitante – John Sargent Sr.Preveden je na trideset jezika i bio je na vrhu top ljestvice bestselera New York  Timesa.

Sljedeći roman koji ću čitati je sigurno prvijenac Marishe Pessl – “Uvod u fiziku katastrofe”. Hvala Frakturi što ga je izdala. Kažu mi njeni urednici da nije stigla na primjeren način do čitatelja. Sigurno ću se pobrinuti da sada to ispravimo.

Alis MarićČitaj knjigu