Aktualno

Ajvar fest – nova manifestacija na gastro turističkoj sceni neodoljive Požeško – slavonske županije

Vrijeme održavanja:
18.rujna, nedjelja, 10:00 sati

10,00 sati početak natjecanja u pripremanju ajvara
15,00 sati degustacija ajvara za posjetitelje

Mjesto održavanja: Park kod Jelkinog brijega, Lipik, Slavonija, Hrvatska

Organizator: Grad Lipik i Turistička zajednica Grada Lipika

AF Lipik 2015 (4a)

Lipik je prelijepo mjesto u Slavoniji u kojem  su različiti narodi i kulture ostavili upečatljive tragove u gastronomiji. A jedan od tih ukusnih gastro tragova je nadaleko poznati namaz koji se zove Ajvar. Korijeni Ajvara potiču sa juga Europe te se Ajvar u našem kraju udomaćio kao specijalitet sa brojnim recepturama.  U Lipiku je stoga prepoznata vrijednost ove gastro delicije koja svojom zanimljivom pričom postaje samostalna turistička manifestacija u jesensko vrijeme, kada su plodovi zlatne Slavonije u najboljem izdanju.

AF Lipik 2015 (22)Stoga Vas pozivamo na našu novu manifestaciju – Ajvar fest. Odlična organizacija i zabava, besplatne sirovine i prelijepi pitoreskni ambijent, pozivaju Vas  u posjetu Lipiku i jedinstvenom gastro događaju – Ajvar festu. Na području Hrvatske, Lipik je jedino mjesto na kojem možete sudjelovati i pripremati svoje gastro delicije pred publikom i posjetiteljima koje nosite kući a usput će vas i ocijeniti i nagraditi.

AF Lipik 2015 (14)

Festival domaćeg ajvara se održava u prekrasnom parku u središtu Lipika. Od jutra se sirovine pripremaju i peku na razne načine, čiste, kuhaju sa tajnim sastojcima, te spremaju u teglice. Zatim peteročlani žiri ocjenjuje sve prijavljene ajvare. Manifestacija je natjecateljskog karaktera, organiziran je glazbeni program, a svi posjetitelji također će degustirati nove proizvode.

Ajvar se u jesen tradicionalno priprema za zimnicu, pravi se od crvene paprike, patlidžana, ljute paprike, poneke rajčice, te sitnih tajnih sastojaka. Ajvar je jedan od najukusnijih specijaliteta balkanske kuhinje i enigma našeg područja: dali je namaz, prilog ili jelo? Saznajte najbolje recepte upravo u Lipiku.

AF Lipik 2015 (4)

Razlike boje od žute do crvene, okusi od vrlo blagih do ljutih, sa ili bez tajnih sastojaka,mnoštvo povrća i dodataka koje se mogu upotrijebiti utječu na raznovrsnost i posebnost umijeća kuhanja kuhara  od Zagreba do Osijeka.

Gastro putnici i sakupljači starih izvornih recepata i priča, ovo je izvrsna prigoda da saznate ostale izvorne recepte i upoznate gastro običaje Slavonije i Hrvatske iz prve ruke. Natjecatelji su mahom vlasnici poljoprivrednih gospodarstava, kuhari, ali i domaćice i domaćini  iz našega kraja.  Uz ajvar ćemo nuditi i ostale lokalne gastro specijalitete za okrijepu, a otvarati ćemo i prošlogodišnje nagrađene ajvare.

AF Lipik 2015 (7)

Pripremamo i dvodnevni turistički aranžman. U posjetu Lipiku ćemo Vas svakako upoznati sa jedinstvenim lipicancima i Državnom ergelom te Toplicama Lipik i lječilišnim svojstvima geotermalne vode. Obići će se Lipik u kočijama, okupati u bazenu, hodati tematskom „Jelkinom stazom“, obići muzeje i upoznati naš kraj kroz prošlost, te naravno zabaviti se uz gastro delicije i glazbeni program na Ajvar festu.

AF Lipik 2015 (11)

Ajvar fest u sklopu proslave Dana grada Lipika je izvrsna prilika i za cjelotjedni posjet.

Više informacija za posjet Lipiku i turističke aranžmane na http://liratravel.eu/

Više informacija  za manifestaciju: Facebook stranica Turističke zajednice Grada Lipika

 

A dodatne informacije potražite na stranicama Turističke zajednice Požeško – slavonske županije.

Ajvaf fest zadnja fotka

logo-tzpsz2

 

Fotografije: TZ Požeško – slavonske županije i TZ Grada Lipika