• hr
  • en

Dani Dioklecijana u Splitu – carsko putovanje kroz slavnu povijest i užance njegovog najslavnijeg stanovnika!

SPLITSKA FEŠTA ZA ČISTU DESETKU: SVI NA „DANE DIOKLECIJANA“!

Vrijeme: 2. do 4. rujna

Split je iz godine u godinu the place to be gostiju iz cijelog svijeta, a sjajni „Dani Dioklecijana“ od 2. do 4. rujna točka su na i uzbudljive ljetne sezone. Prijatelji grada, putnici namjernici i sami Splićani, naročito uživaju u ovoj atraktivnoj manifestaciji, koja grad koji se ponosi jedinstvenim spojem antike i modernog, dodatno obavije neodoljivim šarmom minulih vremena. Kako biste u nizu prigodnihevenata odabrali one baš po svom guštu, pripremili smo za vas mali itinerar –  carsko putovanje kroz splitsku povijest i užance njegovog najslavnijeg stanovnika može početi!

PETAK, 2. RUJNA.

SADRŽAJI ZA ZNALCE… I ZA SVE UZRASTE. I ove će se godine u Muzeju grada Splita s početkom u 09.00 održati predavanja na temu “Turistička valorizacija rimske spomeničke baštine”, neizostavan događaj za sve one koji u atraktivnom muzejskom ambijentu žele saznati više o Dioklecijanovu dobu, samoj pojavnosti cara ili pak egipatskim sfingama iz perspektive stručnjaka na području povijesti i arheologije. Ljubitelji sporta rado će se pak uputiti u teniski klub „Firule“ gdje će se s početkom u 17.00 održati otvaranje međunarodnog teniskog turnira parova „Dioklecijanov kup” koji sada ima već desetogodišnju tradiciju; a bez obzira na preferencije, splitski će gosti zasigurno uživati u atraktivnim prizorima koji kao da su se išetali iz kakvog vremeplova, poput postrojavanja svečane povorke ispred Podruma (19.00) koja će na radost prisutnih „prometovati“ na relaciji Riva-Podrumi/Marmontova/Zlatna vrata/Peristil.

_MAX7883_1

Ondje će se u 20.30 sati održati i svečno otvaranje uz nastup dječjeg zbora „Srdelice“, postrojavanje legija i gladijatorske borbe te plesni program s vatrom, a narodu će se obratiti glavom i bradom – car i carica! I dok će Dioklecijana utjeloviti poznato lice sa kazališnih daski, ali i malih ekrana – naš karizmatični glumac Robert Kurbaša, carica Priska ove će godine biti posebno glamurozna:popularna Seve, regionalna glazbena zvijezda, ulogu je prihvatila s ponosom i zahvalnošću, te u svom simpatičnom stilu prokomentirala kako je Dioklecijan bio reformator, ali i super tip sa sjajnom ženom koja ga je u svemu pratila. Nakon svečanog otvaranja, u 21.30 sati uslijedit će i tradicionalna rimska večera u Podrumima pod krilaticom „Što su jeli stari Splićani?“, a u carskoj gozbi će moći uživati svi koji imaju ulaznice, odjenuti u prigodne tunike i toge. A za to vrijeme za zabavu na Rivi pobrinut će se band Sunnysiders i njihov gost Fon Biskich, koji obećavaju izvrstan glazbeno-čokoladni provod s početkom u 22 sata!

SELFIE S CAREM. Valja napomenuti i da će tijekom sva tri dana biti organizirana prezentacija starih zanata sa prigodnim štandovima i prezentacijama proizvoda, na kojima će se moći kupiti tunike, toge i napraviti rimska frizura. U restaurant hotelu „Cornaro“ od 09-11 sati bit će upriličeno druženje s carem na hotelskoj terasi s pogledom na grad! Nipošto nemojte zaobići carskiselfie corner, a hotelsko osoblje zamolite da vam spravi specijalitet iz ponude na upit -posebno osmišljen Dioklecijanov doručak!

3a

SUBOTA, 3. RUJNA.

RASPLESANA RIVA. Od 20.30 sati za plesne ritmove na Rivi zadužena su ujedinjena plemena – Lunctus Tribus! Za pravi glazbeno-plesni patchwork najrazličitijih performancea i stilova, pobrinut će se plesne skupine Walde i Sunna, world fusion tribal ethno band Hasya, a pravi praznik za oči biti će iSundari tribal fusion trbušni ples te Gargoyles show s vatrom – veliko finale sa skupinom Walde! Slijedi koncert grupe „Drvored“ koja će Splićane i njihove goste oduševiti svojim energičnim ska, ali i balkan kan gypsy music ritmovima, a potom i DJ program.

dioklecijanova-straža_7

PERISTIL U ZNAKU CARSKE STRAŽE, ALI I NAJMLAĐIH SPLIĆANA. Ovog, kao i narednog dana, nemojte propustiti uvijek atraktivnu smjenu carske straže u 12.00, koja jednako privlači pažnju gostiju i njihovih domaćina sa splitskom adresom! A one najmlađe Splićane i male svjetske putnike posebno će obradovati prigodni dječji program: Rimski dječji vrtić u 18.30 sati, Mali Dioklecijan u 19.30, te mjuzikl „Marko Polo“ u izvođenju dječjeg zbora „Srdelice“! Oni nešto stariji zasigurno će rado poslušati nastup mandolinsko-tamburaškog orkestra i ženske vokalne skupine KUD „Jedinstvo“ od 21 sat.

DSC_0899

NEDJELJA, 4. RUJNA.

ATRAKTIVAN REZIME. Posljednji dan u čast slavnog cara svojevrstan je rezime dotadašnjih evenata. Riva se nastavlja gibati u plesnim ritmovima, ovog puta s disco predznakom (Izgubljena generacija, DJ Duple, od 20.30 sati), a Peristil će, osim smjene straže u 12 sati, ugostiti i zatvaranje manifestacijeCarska modna revija, čiji je naziv i centralni motiv „Putovanje toge kroz stoljeća“. Ako do sada niste „povirili“ na Antički sajam na Rivi, ili pak napraviti popularni selfie s carem u Restaurant Cornaro Hotelu, to stignete obaviti i danas, a ljubiteljima zabave u morskom ambijentu preporučamo posjetMistral Beach Baru u sklopu hotela Radisson Blu Resort Split, gdje u 19.30 sati počinje Dioklecijan Sunset Party! Dodjela nagrada pobjednicima teniskog turnira „Dioklecijanov kup“ održat će se u hotelu „Park“ u 21 sat, a zanimljivo je da su Dane Dioklecijana podržale i hrvatske željeznice – svim posjetiteljima manifestacije, uz obveznu napomenu da se grad posjećuje s tom svrhom, odobrava se popust od 50% na povratne karte iz svih željezničkih kolodvora diljem RH sa kolodvorom Split kao odredištem!

www.visitsplit.com

Facebook stranica

Foto: arhiva TZG Splita

logotipi hr

Shares