Aktualno

JEDINSTVENI „DANI ŠLJIVA I RAKIJA U SIRAČU“

Ako upitate bilo koga što je univerzalni lijek – kao iz topa će vam odgovoriti – rakija! Čime je nabolje čistiti – opet rakijom! Što je nabolje piti – opet rakiju! Zato nema razlog da ne dođete na Dane šljiva i rakija i probate ljekoviti napitak iz siračkih krajeva.
Rakija od šljiva ili šljivovica jedna je od najcjenjenijih pića siračkog kraja, a sama priprema kvalitetne šljivovice zahtijeva dobru opremu i iskustvo, stoga nije naodmet prisustvovati prezentaciji postupka pripreme rakije od šljive koju će tradicionalno pripremati iskusni „pecmajstori“ u „Siračkom dvorištu“.

Dani šljiva i rakija u Siraču - banner

U Siraču, sjedištu „bijelih šokaca zapadne Slavonije“ (kako se s ponosom nazivaju i čiju tradiciju čuvaju), 02. i 03.09.2016.g. održat će se 9. „Dani šljiva i rakija“. Pozivamo vas na taj jedinstveni događaj čiji je cilj poticanje na sadnju i uzgoj te zapostavljene voćarske kulture, promocija pekmeza od šljiva kao hranjive namirnice naročito preporučljive starijima i djeci te rakije šljivovice koja ima ljekovita svojstva ako se pije u razumnim količinama.  Sirač je općina s najviše nasada šljiva, voćke sa sočnim i mirisnim plodom koji u sebi ima obilje vitamina, minerala, dijetetskih vlakana i prirodnih šećera. 

Dani šljiva i rakija u Siraču, autor Antonio Demeter (15)

Vratite se vremeplovom u davna vremena tradicijske marljivosti, umješnosti i odlične zabave!

Jedinstvena tradicionalna manifestacija i ove godine će vas privući okusima i mirisima domaćih proizvoda od šljiva poput pekmeza, džemova, sokova, slastica pa sve do tajnog narodnog oružja protiv mnogih bolesti – rakije. Sve vas koji imate prilike i mogućnosti doći, pozivamo na ovu jedinstvenu manifestaciju na kojoj ćete uz bogatu i raznovrsnu ponudu osjetiti i kako kuca dobro i vrijedno slavonsko srce stanovnika siračkog kraja

Dani šljiva i rakija u Siraču, autor Antonio Demeter (4)

Stručna predavanja

Uz izložbu starih zanata i običaja siračkog kraja, pozivamo vas i na stručno predavanje posvećeno aktualnoj temi na kojem će predavači proizvođačima rakije razjasniti sve nepoznanice vezane za proizvodnju. Stručnom edukacijom se posjetiteljima i sudionicima ove manifestacije žele prikazati prednosti sadnje većih količina šljiva, zbog sve veće potražnje za proizvodima kao što su rakija, pekmezi i sl.

Dani šljiva i rakija u Siraču, autor Antonio Demeter (44)

Uz ocjenjivanje rakija i stručna predavanja tematski posvećenih uzgoju i preradi šljiva, održava se i druženje u siračkom dvorištu te povorka i smotra kulturno-umjetničkih društava.Uz stručna predavanja, manifestacija obiluje bogatim programom kao što je otvorenje izložbe slika Dalije Penezić i likovne kolonije na temu Sirački motivi, moto alka, nastup tamburaškog sastava ŽUTE DUNJE, a vrhunac dana će biti koncerti Alena Đurasa (2.9.2016.) i Mladena Grdovića (3.9.2016.).

Druženje u seoskom siračkom dvorištu

Posjetitelji, gosti i sudionici moći će u siračkom dvorištu degustirati izložena i ocijenjena žestoka pića i rakije te domaće kolače sa šljivama i šljivovim pekmezom, knedle sa šljivama, palačinke, buhtle, bazlamače s pekmezom i sl. Upoznat će se i s tradicionalnim pečenjem rakije u kotlovima, ali i sa tradicionalnim načinom kuhanja pekmeza i džemova od šljiva. Manifestacija će biti popraćena i zabavnim programom uz sudjelovanje mažoretkinja i kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske koji će predstaviti folklornu baštinu svoga kraja pjesmama i koreografijama kroz povorku, dolaskom u seosko dvorište te vrhuncem događaja, večernjim nastupom.

Dani šljiva i rakija u Siraču, autor Antonio Demeter (11)

Nezaobilazno druženje u siračkom seoskom dvorištu trajat će cijeli dan, rezervirajte dan za provod u Siraču uz degustaciju odličnih alkoholnih pića i rakija, domaćih kolača i delicija s dominantnim okusom šljive. Posebno će vas namamiti miris šljiva koji dolazi iz kotlova u kojima se peče rakija i kuha pekmez.

Dani šljiva i rakija u Siraču, autor Antonio Demeter (36)

Igre i natjecanja u “šljivarskim” igrama

Nakon smotre kulturno-umjetničkih društava predstavnici KUD-ova će imati priliku pokazati spretnost u   Šljivarskim igrama koje obuhvaćaju natjecanje u pučenju šljiva, natjecanje u izvlačenju rakije iz bureta, nošenje šljiva na kuhači, ubacivanje šljiva u košare i dr. Najbržima i najspretnijima uručiti će se prigodne nagrade stoga dođite, podržite svoje favorite te uživajte u igrama iz davnina.

Dani šljiva i rakija u Siraču, autor Antonio Demeter (2)

Izlagači

Posjetitelji iz cijele regije, uzvanici, gosti i sudionici programa imaju prilike obići preko 50 štandova s domaćim proizvodima i rukotvorinama iz Sirača i drugih krajeva Hrvatske. Na brojnim štandovima, uz nezaobilazne rakije i likere, bit će ponuđeni brojni domaći proizvodi spravljeni od toga voća – pekmezi, džemovi, sokovi kao i brojne slastice od šljiva koje ćete moći degustirati. Bogatim okusom vratite se u djetinjstvo i pružite sebi i svojoj obitelji degustaciju najkvalitetnijih proizvoda od šljive, a kući ponesite neki od izloženih tradicionalnih seoskih proizvoda i suvenira Sirača i okolice. Sve posjetitelje očekuje i bogata gastro ponuda ugostiteljskih objekata.

Dani šljiva i rakija u Siraču, autor Antonio Demeter (37)
Sve vas koji imate prilike i mogućnosti doći, pozivamo na ovu jedinstvenu manifestaciju na kojoj ćete uz bogatu i raznovrsnu ponudu osjetiti i kako kuca dobro i vrijedno slavonsko srce stanovnika siračkog kraja.

Dani šljiva i rakija u Siraču, autor Antonio Demeter (15)

Hotspots izlet preporuka

Dođite, provedite se, naučite nešto novo i naravno zabavite se. Kolopet pjesme, plesa, nagrada, ukusnih  degustacija, edukacije, smijeha i veselja očekuje vas i ove godine u pitoresknoj općini Sirač, obrubljenoj smaragdnim šumama i brojnim voćnjacima i vinogradima. Nitko ne zna pripremiti bolju jesensku feštu od kontinentalne Hrvatske. Čekamo vas!

Dani šljiva i rakija u Siraču - program

Fotografije: Općina Sirač, autor fotografija Antonio Demeter

Više informacija o manifestaciji saznajte na adresi: www.visitdaruvar.hr i posjetie Facebook stranicu

Dobro došli u Sirač!

Daruvar-logo_LJUBICASTI_web

Promo