Aktualno

Iz Solinskog lonca – Osluhnite, vidite i kušajte što su jeli naši stari?

This post is also available in: English

Doživljaj kulture i gastronomije grada Solina u mlinici iz 18. Stoljeća!

3. rujna 2016. / 19 sati / Gašpina mlinica

Uživate u obilasku slavnih znamenitosti… no poželjeli ste kušati i tradicionalna jela grada Solina?

lonac 1

Bez obzira da li ste zavedeni okusima pastrve alla Jadro, Odreskom slavne kraljice JeleneAngujom na žaru ili palačinki cara Dioklecijana, posjet gradu Solinu i manifestaciji “Iz Solinskog lonca- što  su jeli naši stari”, biti će pravi izbor za Vaše nepce.

Riječ je o gastronomskoj manifestaciji koja se održava već šestu godinu zaredom, u organizaciji Turističke zajednice grada Solina, Udruge Solinjani i grada Solina u Gašpinoj mlinici, dobitniku plavog cvijeta HTZ-a za najbolji turistički proizvod, a koja za cilj ima prezentaciju bogate kulturno povijesne baštine, te gastronomskih specijaliteta grada Solina.

lonac

U glazbenom dijelu programa nastupaju: Solinski bubamarci,  klapa  Tamarin iz Vranjica te Veterani KUD-a Salona, uz Miu Sesartić koja će kao i svake godine pročitati ulomke iz svoje knjige „Solin sve u šešnest“ o starim običajima grada Solina.

lonac 6

Od delicija posjetitelji će osim domaćih kolača i fritula moći uživati u brujetu od pastrve, manistri na pome, tripicima, kupusu na mrsu, koje će spremiti vrijedne ruke naše Udruge Solinjani, Restoran Gašpić, Veterani KUD-a Salona, Hotela President Solin te slastičarna „Diana iz Vranjica.

Udruga Solinjanji će već tradicionalno održati izložbu starih običaju i zanata , s ovogodišnjom temom „Ručni radovi“

lonac 4

Upoznajte gastronomiju grada Solina – fantastičan doživljaj za sva čula!

I dok spomen Solina s pravom asocira na slavna antička vremena i hrvatske kraljeve, gastroznanci ga vezuju uz  prepoznatljivu gastro ponudu.

Smješten između dalmatinske Zagore i priobalja, ovaj gradić u svojoj tradicionalnoj kuhinji isprepliće sve najbolje od priobalja i unutrašnjosti.

Po dolasku u neki od brojnih solinskih restorana i konoba, Solinjani, na glasu kao izvrsni domaćini, sa radošću, ponosno će vam ponuditi autohtona jela, razne mesne i riblje specijalitete specifične po pastrvi i jegulji, sa dodacima povrća i začinskog bilja koje ovim jelima daje snažan mediteranski pečat.

Kušajte kvalitetna domaća vina i maslinovo ulje iz ovog kraja i saznajte zašto su Solinjani s razlogom ponosni na dugu uljarsku i vinsku tradiciju.

Uživajte- u tradicionalnim solinskim delicijama uz bogat zabavni program, u veličanstvenom spoju gastronomije i kulture na prostoru mlinice iz 18. stoljeća.

4 kmm

Više:

www.solin-info.com

Foto: TZG Solina

This post is also available in: English