Aktualno

“Legenda o Miljenku i Dobrili” – upoznajte kaštelanske Romea i Juliju!

This post is also available in: English

Verona ima Romea i Juliju , a Kaštela istinitu pričo o tragičnoj ljubavi Miljenka i Dobrile sa kraja 17.st.

Vrijeme: 7. do 11. kolovoza 2016.

Simpatičan grad od sedan mista mnogo je više od pukog predvorja turističkog prvaka Splita! Od 7. do 11. kolovoza Kaštela nizom prigodnih priredbi slave svoje prave pravcate Romea i Juliju, a nađete li se ondje, očekuje vas široka paleta aktivnosti kojima ćete ovo šarmantno mjesto upoznati do u dušu! Razgledajte atraktivnu kaštelansku muzejsku građu, uhvatite se u koštac sa planinskim pješačkim stazama – ili pak podvodnim zidovima kaštelanskog podmorja, zaplešite u ritmovima salse, kušajte sjajnu domaću spizu i jedno zbilja izvrsno vino!

miljenko-i-dobrila-1

DOMAĆA VERONA. Da je čuveni Shakespeare poznavao Miljenka i Dobrilu, zacijelo bi napisao još raskošnije djelo od onog u kojem su glavni protagonisti najpoznatiji ljubavnici na svijetu! Naime, priča o tragičnoj ljubavi mladih Kaštelana koja ima nevjerojatnih podudarnosti sa najpoznatijom ljubavnom dramom svjetske književnosti, istiniti je događaj koji se odigrao krajem 17. stoljeća. Uz kostimiranje sudionika u odjeću tog doba i bogat kulturno-zabavni i gastronomski program Kaštelani i njihovi gosti oživjet će je kroz petodnevna događanja na autentičnim lokalitetima (dvorac Vitturi, dvorac Rušinac, park Vitturi, Župna crkva UBDM).

drazen-biljak-dizajnist-miljenko-dobrila-01

Manifestacija koja će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH započinje u nedjelju, 7. kolovoza, svečanošću otvaranja ispred dvorca Vitturi, a potom slijedi kazališno uprizorenje života ljubavnika- “Legenda o Miljenku i Dobrili” u režiji Roberta Raponje i izvođenju Kaštelanskog kazališta i KUD-a “Ante Zaninović”.

DCIM100MEDIADJI_0194.JPG

U atriju dvorca Vitturi po završetku predstave bit će održana atraktivna degustacija jela i pića pod nazivom “Gozba sa vjenčanja Miljenka i Dobrile”, a ukoliko se ubrajate u gastronomade, možda baš ondje, pored tradicionalnih delicija, probate koju kapljicu kaštelanskog crljenka, koji, kako se pokazalo, dijeli identičan genetski profil sa američkim zinfandelom! Ova sorta poznata je po intenzivnoj boji, punom, jakom okusu te izraženoj sortnoj aromi koja varira od diskretnih cvjetnih pa do snažnih voćnih mirisa, a upravo zbog podrijetla koje dijeli sa zinfandelom, vraćena je u žižu interesa vinogradarske javnosti!

IMG_5794 1a

Ponedjeljak, 8. kolovoza bit će u znaku najmlađih Kaštelana koji će se s veseljem okušati u ekipnom natjecanju – zabavno-edukativnom kvizu Koliko poznajem Miljenka i Dobrilu (18.30), te guštati u prigodnom dječjem programu s početkom u 21 sat, a idući dan rezerviran je za Dobriline glazbene večeri s početkom u 21.00 h u parku Vitturi. Glazbeni sladokusci uživat će u nastupu ženske klape Neverin, dramske umjetnice Mladenke Gruice te posebne gošće Radojke Šverko, a ni idućih dana neće manjkati atraktivnih glazbenih sadržaja – posjetitelje očekuje koncert baroknog ansambla Ars Longa (župna crkva u Kaštel Lukšiću, srijeda, 10. kolovoza, s početkom u 21 h), te Večer arija i zborskih pjesama sa fragmentima iz opere “Miljenko i DobrilaMilivoja Koludrovića (dvorac Vitturi, četvrtak, 11. kolovoza, s početkom u 21 h). Glazbom i ljubavlju prema vlastitoj baštini Kaštelani svoje Romea i Juliju iz godine u godinu čuvaju od zaborava, te Vas toplo i domaćinski pozivaju da im se pridružite!

drazen-biljak-dizajnist-miljenko-dobrila-18

ODVOJITE VRIJEME ZA AKTIVNI ODMOR… I ZA DOBRU SPIZU! Pored sadržaja po mjeri romantičnih posjetitelja i ljubitelja kulture, ako svoj odmor volite provoditi u prirodi, Kaštela su izvrstan izbor i za Vas! Marina Kaštela ima sve potrebno za nautičare, jedriličare i veslače, a klub Venus u Resniku pravo je mjesto za sve ljubitelje podvodnog svijeta – ondje možete dogovoriti ronilačke izlete i ture obilaska, ili pak savladati neki od dostupnih tečajeva za ronioce!

IMG_7649_1

Na području Kaštela djeluju i 3 planinarska kluba koja će vas naputiti na najadekvatnije pješačke staze, a kad se od svih ovih aktivnosti umorite, red je da se počastite autohtonom domaćom hranom! Očekuje Vas čitav niz kušaonica, kaštelanskih ljetnih fešti, restorana i konobi koji nude najpoznatije ovdašnje mesne i morske delicije, a nama se jako sviđa i Festival šalse i salse, koji je upario bogatstvo okusa rajčica (pomidora) sa zanosnim južnoameričkim plesnim ritmovima!

miljenko i dobrila program

Foto: Tz grada Kaštela

Posjetite našu Facebook stranicu i budite u toku s svim novostima!

728x90 hr

 

This post is also available in: English