Aktualno

Opsada Sinja – Uprizorenje slavne obrane Sinja od Osmanlija!

Na autentičnim lokacijama Staroga grada i sinjske varoši, pod okriljem kolovoške noći, već nekoliko godina uprizoruju se događaji koji su prethodili slavnoj pobjedi nad Osmanlijama 15. kolovoza 1715. godine.

U spomen na slavnu obranu Sinja od osmanlijske najezde, na divni trenutak u kojem je Majka od Milosti zaštitila svoj puk od neprijateljskog zuluma, tradicionalno svake godine uprizoruje se bitka i događaji koji su joj prethodili. Trenutak je to koji je odredio sinjsku povijest i identitet, trenutak koji se oživljava junačkom Alkom i štovanjem Čudotvorne Gospe Sinjske, pobjede vjere i složnosti sinjskih vitezova, ufanja i nade u pomoć nebeske zaštitnice. Pod okriljem kolovoške noći, koja tek nakratko donese osvježenje od dnevne omare, radnja se odvija u dva čina.

Opsada Sinja 3

Prvi čin počinje na Pijaci, glavnom sinjskom trgu, kada Osmanlije osvajaju sinjsku varoš, pale crkvu i odvode narod u roblje. Vrlo su efektni nastupi članova HGSS-a koji se, kostimirani u osmanlijske odore, spuštaju s krovova okolnih zgrada, vjerno dočaravajući paniku koju su Sinjani mogli osjetiti pred strašnim neprijateljem. Mustafa-paša Čelić slavodobitno prolazi u kočiji bahato najavljujući lako osvajanje sinjske Tvrđave, gdje se sklonio puk sa šačicom branitelja i slikom Majke Božje.

Drugi čin se odvija na Tvrđavi, gdje Vijeće obrane odlučuje braniti svoj grad od mnogostruko nadmoćnijeg i snažnijeg neprijatelja. Prikazan je i pašin čador, razuzdane zabave i bijes nakon što se Sinjani  odbijaju predati. Osmanlije u više navrata jurišaju na Tvrđavu, no napadi su uspješno odbijeni. Nakon procesije s Gospinom slikom, koju predvodi fra Pavao, glasnik donosi vijest: „Turci biže!“
Oduševljenje nastupa u sinjskom taboru te zahvalni puk, branitelji, fratri i časnici pred Gospinim likom na zidu crkve pjevaju pjesmu zahvalnicu „O Gospe Sinjska, djevo sveta…

Opsada Sinja 3

Prema scenarijskom predlošku prof. Velimira Borkovića, predstava počinje najavom dolaska preko 40 000 osmanlijskih vojnika iz Bosne preko Prologa na Kamešnici krajem srpnja 1715. godine. Predvođeni Mehmed pašom Ćelićem htjeli su pokoriti puk u dolini Cetine, a posebno dobiti prevlast nad Sinjem. No, Sinjani na čelu s don Ivanom Grčićem nisu prihvatili ultimatum već su se (njih 700) pripremili na obranu, najprije s Kamička, a potom se povukli na tvrđavu Grad.

Bezuspješna opsada goleme neprijateljske vojske po obližnjim brdima i pod zidinama Sinja trajala je sedam dana. Branitelji su pružali snažan otpor, moleći se Majci od Milosti, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Osmanlije su napokon poražene zauvijek te su u osvit 15. kolovoza napustili Sinj i Cetinski kraj.

Predstava Opsada Sinja 1715.:
11.08.2016.
I. čin Pijaca 20:30

II. čin Stari Grad 21:30

visitsinj.com
Posjetite Turističku zajednicu grada Sinja na facebooku
Foto: TZG Sinj

logotipi-zagora hr