Aktivni odmor

Pozor nautičari! Ova šoltanska ljepotica omiljeno je odredište svjetske nautičarske elite!

Brojne šoltanske uvale znalačkom će nautičarskom oku teško promaknuti, kao da se svojom ljepotom i posebnostima inate jedna drugoj. Svaka svojim specifičnim šarmom osvaja putnike namjernike, nautičare, prijatelje otoka…

photo-79_1

Ukoliko se ne možete odlučiti da li biste radije na šoltanski istok, zapad ili jug, u tome će vam pomoći naredni retci, u kojima ćemo se podrobnije pozabaviti tajanstvenim ljepoticama, kakvima naša Šolta, u doba rastućeg trenda povratka u prirodu i robinzonskog turizma, naprosto obiluje. Za početak, ovom prilikom, vodimo vas u po nama najljepšu –  Stomorsku!

photo-75_1

GOSTOPRIMLJIVOST SLJUBLJENA S RUSTIKALNIM ŠARMOM – ZVUČI KAO SAVRŠEN ZAPLET. Stomorska, ugodno ušuškana na sjeveroistoku otoka, te svega 12 km udaljena od glavne luke Rogač, u srpnju i kolovozu je naprosto prebukirana. Ovo malo ribarsko mjesto broji svega 250 stalnih stanovnika, koji ljeti u komercijalnom smještaju mogu ugostiti petstotinjak ljudi. Sretnici koji se ubroje u tu skupinu uživaju u otočkoj gostoljubivosti koja još više potcrtava atraktivan stari štih turističkog mjesta koje u ograničenim količinama (za kojima vrijedi posegnuti!) nudi sve što modernom turistu treba.

photo-64_1

Prizor živopisne rive, predivne plaže i ribara koji svježi ulov ranim jutrom prodaju tik uz suvremenu jahtu na vezu, kao da se iskrao iz kakve mediteranske razglednice. Mjesto je savršen spoj suprotnosti, starih kamenih kuća i jedrilica privezanih tek koji metar od njih, ribarskih kaića, dalmatinskih konoba i modernih kafića. Plaže se pružaju s lijeve i desne strane, a nakon plaže nastavljaju se ravne ploče na kojima možete uživati bez gužve, te naći svoje mjesto „pod suncem“: idealnu „štaciju“ za sunčanje i skakanje u more za vrelih ljetnih dana. Nama ovo zvuči kao savršen zaplet – na „Stomorska“ način!

photo-73_1

NEZAOBILAZNA TOČKA NA NAUTIČKIM KARTAMA. Zbog blizine Brača, Splita, Trogira, a dakako i pozicije na pola puta ka ili sa Visa, Hvara i ostalih već navedenih destinacija, Stomorska je i omiljeno mjesto nautičara. Neki od njih su pravi „starosjedioci“ i tu dolaze već godinama, a novi će se sigurno vratiti. Uz vezove brodovima dostupni su voda, struja i tuševi, a onim gurmanski nastrojenim „morskim vukovima“ mjesne konobe, restorani i kafići nude raznolika okusna bogatstva.

photo-78_1

Za svakoga će se naći ponešto, a ugodna atmosfera i čarolija mjesta će učiniti svaki zalogaj ukusnijim. Često ovom mjestu pripisuju onaj poseban faktor Xnešto čarobno, neuhvatljivo, posebnu dušu. Dopustite li i vi našoj zagonetnoj šoltanskoj ljepotici da opije vaša čula, odmori vas i pomogne da pronađete svoj mir, sigurno ćete se ondje opet vratiti i dovesti i svoje prijatelje i voljene ljude da i oni osjete to što je teško prepričati.

photo-358_1

DUGA POMORSKA TRADICIJA. Nekad je pomorstvo bilo najvažnija gospodarska grana u Stomorskoj, odnosno pomorski prijevoz, jer se sa jedrenjacima prevozilo po Jadranu vapno i vino. Bili su jedina spona sa kopnom, pa je nekadašnji broj brodova u Stomorskoj bio uistinu zavidan! Različite povijesno-društvene prilike, kao i zub vremena, značajno su umanjile flotu ovog simpatičnog mjesta – nekada je velik broj tamošnjih obitelji posjedovao vlastiti brod!

photo-227_1

Pomorstvo i more, koji su bili nerazdvojan dio identiteta svakog Stomorčanina, na Šolti se danas njeguju kroz organiziranu turističku djelatnost obnovljenih šoltanskih logera, a prema njihovu broju, nanovo prednjači – Stomorska! Turistički brodovi, većinom logeri, danas su uređeni u brodove za kružna putovanja opremljene za odmor i razonodu. Udičarenje i održavanje obale i brodica, kao i natjecanja, organizirana su od strane pomorsko-športskih ribarskih društava

Foto: Tz Šolta

Sponzorirani članak

visitsolta.com

logotipi hr