Aktualno

Split oborio vlastite turističke rekorde! Uz bok najrazvikanijim europskim destinacijama!

SPLIT OBORIO VLASTITE TURISTIČKE REKORDE – A SADA SU TU I BROJKE KOJE TO POTVRĐUJU!

Ekspanzija smještaja i čak 50% gostiju u dobnoj skupini od 18 do 35 godina, glavne su značajke splitskog turizma za 2016. godinu! Ondje su pune ulice mladih koji pored najsjajnijih primjera antičke arhitekture i slasne morske spize nemaju vremena za traženje Pokemona – radije obilaze lokacije snimanja megapopularne serije Game of Thrones! A kako sve to zajedno izgleda u brojkama, rekli su nam čelni ljudi gradskog turizma, koji zadovoljno trljaju ruke te najavljuju kolovoz prepun manifestacija kojima će boravak u Splitu svojim gostima učiniti nezaboravnim!

dioklecijanova-straža_1

REZULTATI U SKLADU SA NAJAVAMA. Turistički rezultati za srpanj, potvrdili su sve najave o najuspješnijoj splitskoj turističkoj sezoni do sada. Prema podacima eVisitor sustava za prijavu i odjavu gostiju, na području Splita u srpnju je ostvareno 124.219 dolaska i 424.184 noćenja, što je 29% više dolazaka i 31% više noćenja u odnosu na prethodnu godinu. U kumulativnom iznosu (od siječnja do srpnja) na području TZG Split ostvareno je 298.060 dolazaka i 886.565 noćenja, što je 24% više u dolascima i 28% više u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Na današnji dan područje TZG Split broji 24.544 kreveta, od čega  je 17.731 krevet u domaćinstvu, što ukazuje na nevjerojatnu ekspanziju smještajnih kapaciteta, koja je u početku bila definitivno potaknuta Ultra festivalom, no sada mladih gostiju ima i prije i nakon te manifestacije – razgledavaju staru gradsku jezgru, guštaju u dobroj hrani ili pak shoppingu u Marmontovoj, koriste Split kao polaznu točku za atraktivne izlete u prirodu, i riječju, uživaju, u bezbroj interesantnih načina kako popuniti svoje vrijeme.

dioklecijanova straža_8

NAJVIŠE GOSTIJU IZ UJEDINJENOG KRALJEVSTVA. Domaći djelatnici vole goste iz Ujedinjenog kraljevstva jer su, kako kažu, najmanje zahtjevni, a jedni su od najpoželjnijih. Čelnim ljudima gradskog turizma posebno je drago što je na ljestvici stranih gostiju ovo područje najviše zastupljeno, budući da je Ujedinjeno kraljevstvo i bilo jedno od ciljanih tržišta njihove marketinške kampanje. Pored njih, najbrojniji su bili turisti iz Australije i SAD-a, dok je najveći broj noćenja u srpnju, uz najviše zastupljene goste iz Ujedinjenog Kraljevstva, ostvaren od strane gostiju iz Poljske i Njemačke.

_MAX7883_1

UZ BOK NAJRAZVIKANIJIM SVJETSKIM DESTINACIJAMA. Zamjerki na grad gotovo da i – nema! Uz sitne primjedbe na nedostatak plažnih sadržaja i nešto aktivnijeg angažmana od strane komunalnih službi, za Split uglavnom pršte pohvale u superlativima. Dakako, gostima najfascinantniji je autentičan antički štih koji gradu daje Dioklecijanova palača, te se trude što pedantnije razgledati i fotografirati njene zidine, a nije im promakla ni gotovo opipljiva, živa energija kojom grad jednostavno zrači. Prema njihovu mišljenju, Split se može mjeriti i sa najpopularnijim svjetskim destinacijama, a da se ondje ljeto tek zahuktava, pokazuju nam i manifestacije koje je grad pripremio za kolovoz i rujan.

_MAX6531_1

Osim kazališnog festivala „Splitsko ljeto“ gdje se mogu vidjeti zanimljive predstave koje se održavaju na brojnim lokacijama, gradskim ulicama i ljetnim pozornicama u užoj i široj gradskoj jezgri, ima i urbane zabave za mlade poput Beach Festivala ili pak senzacionalne gradske manifestacije oživljene povijesti – „Dani Dioklecijana“ početkom rujna. Poseban kuriozitet je da će se ove godine u ulozi carice Priske naći regionalna pjevačka zvijezda – Severina! Budući da su splitski gosti oduševljeni onim što su već vidjeli u vlastitoj režiji, sigurni smo da će ove manifestacije biti sjajan doprinos ukupnom dojmu, a kako to sa splitskim inatljivim, pobjedničkim mentalitetom obično i biva, uspjeh ni ovog puta neće izostati!

www.visitsplit.com

Facebook stranica

Foto: arhiva TZG Splita

logotipi hr