Aktualno

Susret klapa u Donjem selu na Šolti! Još stignete po svoj komadić ljetne čarolije!

IDILA NA OTOKU ŠOLTI!

U subotu, 6. kolovoza, Donje Selo na Šolti biti će poprištem manifestacije atraktivne za sve glazbene sladokusce – Desetog jubilarnog susreta klapa! Čim smo čuli da se klape okupljaju u autentičnom ambijentu Donjeg Sela, naše je iskusno turističko oko prepoznalo manifestaciju koju vrijedi posjetiti! Naposljetku, ima li što ljepše od nježnih zvukova klapske pjesme koju “remeti” jedino pjev zvrčaka i koja se sjajno uklapa sa pitoresknom “scenografijom” – načičkanom simpatičnim kamenim kućicama i zvijezdama na neobično bistrom šoltanskom nebu koje kao da se mogu dohvatiti rukom? Zaintrigirani, istražili smo dalje, i saznali koliko mještanima Donjeg Sela znači ovaj događaj i zašto ga upravo vi ne smijete propustiti!

photo-397_1

SVE JE POČELO SA ŠIVAĆOM MAŠINOM. Koliko su samo ljubavi i truda mještani utkali u ovaj događaj, pokazuje nam njegova opširna najava na sveprisutnom Facebooku iz pera Nataše Blagaić, članice ženske klape “Čuvite” i prave čuvarice otočke tradicije koju već godinama njeguje kroz pjesmu i stih. Naime, jedna od mještanki, također – kako simpatično zovu tamošnje žene – Dolivaška, po naputku liječnika oporavak od operacije glasnica potražila je u nadaleko poznatom šoltanskom miru i tišini.

photo-157_1

Iako je temperamentnoj otočanki to što ne smije govoriti teško palo, došla je na sjajnu ideju – kako bi bilo lipo da skupi nekoliko klapa da zapivaju u Selu! Rečeno – učinjeno: dolivaška Fanika Žuvić, koja je uzela krojačku “miru” skoro svim klapskim pivačicama i pivačima, organizirala je Prvi susret klapa Solin, Citadela, Drid, Lišnjak, KUU Andrija Matijaš Pauk i Čuvite, na Gornjem putu, a feštu u vlastitom dvoru uz pomoć mještana koji od prvog dana teret oko organizacije smotre iznesu na svojim leđima. Od te daleke 2007. kroz Donje Selo prošlo je preko pedeset klapa, a svaki od susreta ciljano bi bio zatvoren sa mladom klapom koja je tek počela, da bi joj dali vjetar u leđa za što uspješnije jedrenje klapskim vodama!

photo-157_1

ŽELJA KOJA NIJE MINULA. Sa istom ljubavi i željom mještani ulaze u drugo desetljeće održavanja ove smotre, a klape koje će obilježiti desetogodišnjicu su Čuvite i Donjaci Martinci koji će otpjevati omiljenu numeru „Dobra ti večer mila“, kazivača meštra Vice Bezića iz Grohota. Za izniman doživljaj posjetitelja, ŽK Šinjorine, MK Pročulić, ŽK Filip Dević, MK Pasika, MK Stobreč, MK Kamen, MK Podvorje, MK Filip Dević i MK Mriža će Donje Selo pretvoriti u jednu veliku pozornicu, a čast zatvaranja susreta po tradiciji je pripala mladoj skupini koja se tek afirmira – ŽK Divna iz Trpnja na Pelješcu.

photo-153_1

Posebna poslastica ovogodišnje smotre, uz velik izbor jela i pića koja će pripremiti mještani, svakako je nastup tamburaškog sastava „Garavuše“ iz Kutjeva, koji će se pobrinuti da zabava potraje do zore!

photo-164_1

VOLIMO SVE ŠTO SE RADI S LJUBAVLJU. Kako vjerujemo da su Vam gore navedeni retci bili i više nego dovoljna pozivnica – jer sve što se radi s velikom predanošću ne može ne uspjeti! – do subote, 6. kolovoza, još uvijek stignete na trajekt ili katamaran, i pridružiti se ovoj smotri protkanoj ljubavlju. Neka i u Vašem ljetnom putnom itineraru neke od najljepših uspomena ispišu upravo note klapa na Šolti!

 

Foto: Tz Šolta

Sponzorirani članak

visitsolta.com

logotipi hr