• hr

Sve više dobre vibre i lajkova na društvenim mrežama: SPLIT OBARA TURISTIČKE REKORDE I PROFILIRA SE KAO GRAD MLADIH I VRHUNSKE ZABAVE!

Šetaju Marmontovom, isprobavaju sjajne nove modele sunčanih naočala (obavezan accessoire za kavice na Rivi!), kušaju morske specijalitete, gledaju ulične performere, razgledavaju palaču pokušavajući uloviti što bolju fotografiju… gledajući turističku sliku današnjeg Splita i njegove mahom mlade posjetitelje koji su kamenim ulicama udahnuli sasvim nov život, teško je i povjerovati da je to nekada bio tek tranzitni grad!

ULTRA KAO OKIDAČ. Posljednjih godina, na što jasno ukazuju rastuće turističke brojke, Split se s pravom izdigao iz uloge „mjesta u kojem se lovi trajekt za otoke“ – ondje se oduvijek imalo što vidjeti, obići i doživjeti!

_MAX7883_1

Gradski turizam je procvjetao, a tome je svakako doprinijela i famozna Ultra, čiji su posjetitelji zapravo bili dobrovoljni promoteri Splita i Hrvatske širom svijeta. Paralelno sa sve većim brojem gostiju, u gradu su počela nicati i interesantna mjesta za izlaske i gastro užitke, a mi smo posjetili neka od njih!

dioklecijanova-straža_1

POVRATAK KLUPSKE SCENE NA VELIKA VRATA. Splićani će se sjetiti čuvenog Metropolisa – cool mjesta gdje su mogli čuti najaktualnije svjetske r’n’b i house hitove fino „izblendane“ u setu resident DJ-eva, odakle se obično izlazilo – u zoru! Nakon „turneje“ po gradskim klubovima, svaki partijaner koji drži do sebe svoj je izlazak zaokružio posjetom omiljenom Metri.

Duh Metropolisa mnogima je nedostajao sve do nedavno od kada se u grad pod Marjanom na velika vrata ponovo ušetao pravi disko doživljaj!

I dok su mnogi nostalgični za kinom „Central“ u kojem su odgledali brojne holivudske uspješnice na velikom platnu, sada je ono pretvoreno u atraktivan klub kojeg se ne bi postidjele ni svjetske metropole!

Kvalitetno ozvučenje i tehnička oprema, odlična izolacija i klima sustav, najaktualniji hitovi elektronske glazbe sofisticirano uklopljeni u dj setove, plesači u kostimima od cirkona i perja koji bi se fino uklopili i u njujorški Studio 54 ili pak kakvu paradu u Riju, te svakako impozantni „spomenik  pića“ od 800 najfinijih žestokih pića koji impresionira posjetitelja čim uđe u klub, „Centralova“ su formula za uspjeh i razlog što mu želimo dugačak i uspješan klupski život!

Početkom godine otvorena fantastična „štacija“ za „zagrijavanje“  partijanera sa stilom, gradski je pub Fabrique, čija je cijela unutrašnjost jedinstveni ručni rad, počevši od željeznog šanka, drvenih stolica i stolova, rasvjetnih tijela te brojnih zidnih instalacija! Naziv ovog kluba (Fabrique = tvornica, fr.) inspiriran je industrijskim dizajnom kojem je utkan moderni štih, a osim dobrog noćnog provoda, ovdje se može i fino jesti – riba i meso spravljeni na vrhunskom zatvorenom roštilju na ugljen novije generacije, zadržavaju izvorne arome i okuse bez isušivanja namirnica, pa Fabrique osim druženja, dobrih koktela i probrane glazbe, po uzoru na londonske fun&bbq pubove, nudi i vrhunsko gastro iskustvo!

GASTRO PONUDA ZA KOMPLETAN DOŽIVLJAJ. Kad smo već kod hrane, ne možemo ne spomenuti brojne restorane u gradskoj jezgri koji su gastro ponudu podigli na viši nivo. Novootvoreni „Olive Tree“ na Rivi oduševljava sofisticiranim interijerom koji u skladu sa dobrom starom latinskom poslovnicom nomen est omen (ime je znak), osim filigranski kovanog željeza, kamenih zidova i impresivnog akvarija, sadrži i najmanje 25 godina staro maslinovo drvo!

Nipošto nezamijećeno na travel portalima nije prošla ni famozna „Bokeria“, koja jednako oduševljava interijerom sa visokim stropom i dominantnim lusterom, u toplim, pozivajućim bojama koje dodatno naglašavaju boce najfinijih pića, poput Aperola i Camparija! Naziv restorana potekao je od imena jedne od najpopularnijih svjetskih tržišta, La Boqueria, u samom srcu Barcelone, a po uzoru na nju, i ondje se šire najprimamljiviji mirisi nevjerojatno svježe hrane. Od bomboleta od pršuta, cevichea od bijele ribe, pa do inovativnih slastica poput moussea od rogača i čokolade, ondje je baš svako jelo za preporuku!

No, oni koji ne „uhvate“ svoje mjesto u ovim restoranima, neće ostati prikraćeni za vrhunski gastro doživljaj – inovativna kužina je lajtmotiv i niza novijih i afirmiranih mjesta poput Apetita, Paradigme, Mazgoona, Tinela, Chops Grila… pa tako ondje možete probati nevjerojatne kuharske majstorije kao što su velouté od pečene bundeve, povrtni temeljac, espuma od šumskih gljiva ili pak prah od pršuta!

Tekst: HotSpots
Foto: Central club, Ultra Split, restoran Bokeria, Fabrique pub, restoran Apetit, TZG Split

Shares