Aktualno

Top preporuka za rujan! Istražite kulturnu ponudu Splita!

UTKAJTE BABLJEM LJETU DAŠAK UZBUĐENJA

Kako i priliči jednoj turističkoj zvijezdi, Split je iznimno posjećen i za vrijeme takozvanog babljeg ljeta, a neumorni kupači uživaju u kupanju i piciginu na gradskim plažama do duboko u jesen! Poput prave perjanice domaćeg turizma, grad je itekako svjestan važnosti sadržaja u posezoni (te je, primjerice, upravo iz tog razloga jednu od svojih najatraktivnijih manifestacija – Dane Dioklecijana – premjestio za rujan!).

_MAX7883_1

Posjet gradu u posezoni ima obilje prednosti – ne gubi se ništa od gradskih sadržaja, a za razliku od paklenog ferragosta (sredina kolovoza), gužve su značajno manje.



Štoviše, ovo je pravo vrijeme za istraživanje kulturne ponude grada: pored njegovih drevnih kamenih ulica kojima su rijeke gostiju utkale sasvim nov život, te dobro poznatih i svjetski slavnih dragulja poput Peristila ili same palače, grad obiluje muzejima, galerijama i specijalno osmišljenim prostorima u kojima se brižljivo čuva dašak slavnih stoljeća!

dioklecijanova-straža_7

TURISTI PREPOZNALI ATRAKTIVNOST MUZEJA. Kako bismo saznali iz prve ruke što to splitski gosti najviše vole razgledavati, konzultirali smo strogi Tripadvisor, gdje pršte lajkovi i pohvale na račun gradskih muzeja. Prije svega, cijene karata od svega nekoliko eura, naišle su na veliko odobravanje gostiju, te je posjet muzejima ocijenjen kao kvalitetan, a pristupačan način da se prekrate paklene vrućine, te usput nauči nešto o gradu i upozna autentični duh njegove povijesti.

Etnografski muzej veoma je popularan zbog svoje lokacije unutar stare gradske jezgre, ugodno rashlađenog ambijenta unutar starih zidina, te gomile interesantnih povijesnih artefakata – rimske odjeće, nakita, umjetnina, oruđa, a pogled s Vestibula i malene terase na grad ocijenjen je kao prava poslastica! Ljubitelji grčke i rimske umjetnosti naročito su oduševljeni Arheološkim muzejem u Zrinjsko-frankopanskojkako interijerom prepunim nevjerojatno očuvanih eksponata, tako i lijepim vrtom sa gomilom starih rimskih statua, egipatskih sfingi, sarkofaga, amfora i mozaika!

Displaying IMG_5406.JPG

Poznavatelji sakralnih građevina rado obilaze i samostan i crkvu Sv. Frane na Rivi, koja uz oltarne pale poznatih umjetnika čuva i jedno od najljepših djela sakralne umjetnosti iz rimskog razdoblja, sarkofag s prikazom “Prijelaz preko Crvenog mora”; a ništa manje popularan nije posjet relikvijama bogatoj riznici katedrale Sv. Duje, te njenu zvoniku – oni koji se ne boje visine i imaju energije za uspon bit će nagrađeni jednim od najfascinantnijih pogleda na grad i dakako, atraktivnim fotografijama s velike visine, od kojih će se njihovi profili na društvenim mrežama jednostavno užariti!

galerija-mestrović

Posebno oduševljenje gostiju izaziva i Galerija Meštrović – velikan domaćeg kiparstva – Ivan Meštrović toliko je fascinirao istinske ljubitelje umjetnosti da ispisuju simpatične vapaje, poput gosta iz Australije istovremeno presretnog i ogorčenog što našeg kiparskog virtuoza nije „otkrio“ ranije („Ivane, gdje si bio cijeli moj život?!“), a svega pet minuta udaljene Crikvine ambijent su idilične ljepote, po riječima gostiju, „predivan ambijent za vjenčanja“.

Image result for meštrovićeve crikvine

Osim spomenutih lokacija, pohvale su pobrali i Muzej grada Splita u Papalićevoj koji nudi izvrstan presjek gradske povijesti, Hrvatski pomorski muzej u Glagoljaškoj – iako nešto teži za nalaženje, nagrađuje svojeg gosta vrijednim uvidom u domaću pomorsku tradiciju; te Živi muzej u Ulici kralja Tomislava, omiljen zbog svoje iznimne interaktivnosti.  Naime, ovo mjesto gostima pruža mogućnost najizravnijeg kontakta sa tradicionalnim rimskim odjevnim predmetima koji se tamo mogu isprobati – togama i ratnim oklopima, te replikama oružja – ondje je, uz pomoć instruktora, moguće naučiti baratati lukom i strijelom… gosti su muzej ocijenili kao jedno od najzabavnijih iskustava, te uspomenu za cijeli život.

Live museum Split

Valja napomenuti da neke od ovih mjesta, uz vrlo atraktivne pogodnosti, možete posjetiti i pomoću iznimno praktičnog Split Card-a, kartice koja objedinjuje najbolje od grada, nudeći  povoljniji ili besplatan ulaz u gradske muzeje i galerije, te popust u brojnim restoranima, trgovinama i pružateljima usluga – konobama, fan shopovima, suvenirnicama… Ako iskoristite ovu pogodnost, nipošto nemojte propustiti neku od predstava po svom guštu u prekrasnom Hrvatskom narodnom kazalištu, a razveselite i svoje najmlađe posjetom Gradskom kazalištu mladih ili pak Gradskom kazalištu lutaka!

image005

SPLITSKI LITNJI KOLURI – spoj tradicije i suvremenog
Neodoljivi ljetni kolaž  „Splitskih litnjih kolura“,  predstavlja se splitskoj publici i brojnim turistima, svake godine od početka lipnja do kraja rujna. Projekt koji organizira TZ Grada Splita traje preko deset godina i održava se sa ciljem da obogati turističku ponudu  i upozna turiste sa tradicijom grada. Ove godine u sklopu programa Spli’ski litnji koluri   posjetitelji mogu uživati u vrlo raznovrsnom i bogatom programu, koji uključuje 91 koncerta, a u kojem sudjeluje preko 1300 izvođača.

Ponedjeljkom, petkom i subotom na centralnoj pozornici na Rivi, održavaju se programi  zabavne tematike  (cjelovečernji koncerti techno glazbe, rocka, popa, jazza, klasične glazbe- gudački kvarteti, evergreen, disco glazbe, te  OrkestriVodice  i vojni Orkestar Hrvatske ratne mornarice – HRM/  gostovanja iz različitih Gradova Skradin, Sinj, Livno, Vodice, Šibenik, te zemalja Makedonija, Engleska, Ukrajina, Meksiko) Utorak, srijeda i četvrtak su rezervirani za cjelovečernje koncerte KUD-ova (iz Splita, Makedonije, Šibensko – kninske  Županije, te klapskog programa u kojem sudjeluje 16 klapa (osam damskih i osam muških klapa).
RASPORED događanja na linku

KAVA NA RIVI I ŠETNJA MARMONTOVOM – SPLITSKI RITUALI SU ZNAMENITOSTI SAME PO SEBI. Splitske znamenitosti, dapače – neke od najuzbudljivijih, dopiru i izvan drevnih zidina palače i atraktivnih muzejskih interijera. Da biste u potpunosti upoznali Split, najbolje se ponašati po dobroj staroj krilatici U Rimu se ponašaj kao Rimljanin!  Dovoljna je jedna šetnja gradom za sunčanog dana da vidite što je u điru – ispijanje kavice na Rivi, aktivnost je nakon koje ćete se osjećati kao fetivi Splićanin! A šetnja Marmontovom ulicom, „škicavanje“ izloga uz povremeno zastajkivanje pored uličnih svirača, stapanje s domaćim stanovništvom koje u opuštenom mediteranskom stilu privodi svoj dan kraju noseći u vrećicama namirnice za laganu večeru, doživljaj je koji će vam donijeti pravi gradski ugođaj. Obiđite i kultnu gradsku lučicu – Matejušku, te novouređenu, atraktivnu Zapadnu obalu, i pri ispijanju kave uživajte u spektakularnom pogledu.

Facebook stranica

Foto: arhiva TZG Splita, Etnografski muzej, Galerija Meštrović, Živi muzej, HNK Split

logotipi hr