uncategorised

Zaljubite se u Mljet – otok vječnog proljeća!

 

Otok Mljet je minijaturni zeleni raj, ljupkost uokvirena mirom i tišinom. Plaže su obrubljene finim pijeskom poput tropskih laguna, a otmjeni pinji, borovi i poljsko cvijeće, prepuni radosti i sunca silaze do ruba mora i jezera.

 

Mljet

I dok nam ova prekrasna crtica iz pera engleske publicistkinje Cecilie Irving kazuje o čarobnoj smaragdno zelenoj oazi, otok koji je oduvijek inspirirao na ispredanje legendi i pjesničku riječ, čuva i bogatu tradiciju koju njeguje slikovitim manifestacijama. Najzanimljivija od njih – i događanja i priče – donosimo vam ovom prilikom!

Kud photo.Vido Bagur_1

OTKRIJTE SKRIVENE MLJETSKE KANTUNE! Skriveni mljetski kantuni naziv je etno – gastro manifestacije koja se događa isključivo u starim selima otoka Mljeta. Posjetite Babino Polje, Blato, ili pak Korita  i uživajte u umijeću lokalnih domaćica i pokojeg muškarca, dok od svježih sastojaka pripremaju domaće proizvode!

Korita Photo Metka Bezlaj_1
Kušajte mljetske delicije poput makarula, koji  se prave od česna (češnjaka) i kozjeg sira, šire i miris blagostanja; pandišpanja – starinskog kolača ne toliko bogatog sastojcima, koliko emocijama i nostalgičnim daškom davnih vremena; priklica, sušica, arancina, te vlastitih proizvoda otočana – zlatnog mljetskog maslinova ulja, marmelade, rakije i vina!

toast from the host (4)_1

Osim uz živu muziku, klapu i folklor na guvnu s interaktivnom radionicom, posjetitelji će guštati i u izložbi starih fotografija i zanata – poput pletenja mljetske vrše, košica i mljetskog veza!

tradicionalnopletenje mljetske vrše MIRO ANDRIĆ_1

POSJETITE LI OTOČIĆ SV. MARIJE (25.07.), ILI PAK POMENU (28.08.), uživat ćete okupani zvucima dalmatinske pjesme, okusima Mljeta i vrhunskih vina! Naime, Toast from the host  je još jedna eno-gastro manifestacija gdje vinari s otoka Pelješca i ostali proizvođači autohtonih eko proizvoda otoka Mljeta prezentiraju svoje proizvode.

P1650698_1

Autohtona rubin-crvena vina bogatih, slojevitih okusa razveselit će i najizbirljivija nepca, a nipošto nemojte napustiti otok, a da u nekoj od domaćih kuhinja ne kušate delicije koje su dio njegova gastro-identiteta – poput famoznih makarula i hobotnice ispod peke!

Momentas_Octopus#4_1

SADRŽAJI ZA LJUBITELJE AKTIVNOG ODMORA. Krepka domaća jela zasigurno će vam dati energiju za brojne aktivnosti na otvorenom! Istražite pješačke i biciklističke staze po otoku (savladajte Mljetsku planinarsku obilaznicu – 42 kilometra od mjesta Sobre do Pomene!).

IMG_3325 _ Photo Boris Jovic _ Photo Boris Jovic _ NP_1
Krenite na kajak po Malom i Velikom jezeru (kroz vir na Malom Mostu vole se spuštati i djeca!), ili jednostavno uživajte na pješčanim plažama iz snova poput Saplunare ili prekrasne velike plaže u uvali Blaca koju mještani zovu Limuni.

108-Limuni - Blace_1

Jedinstvene prirodne značajke, brojni krški fenomeni i bogata kulturno-povijesna baština razlog su zbog kojeg je zapadna trećina otoka proglašena Nacionalnim parkom!

IMG_3487 _ Photo Boris Jovic_ Soline_1

PO MNOGIMA NAJLJEPŠI OTOK VRELO JE INSPIRACIJE OD DAVNINA. Jeste li znali da se za Mljet vežu neki od najslavnijih literarnih junaka… ali i Sveti Pavao? Naime, obale Mljeta, točnije predio Saplunara na kojem se i dan danas nalazi njegova hrid, pružile su spas od brodoloma upravo Svetom Pavlu!

85-Odis. spilja_1

Kako stoji u Djelima apostolskim, njega je bez ikakvih tjelesnih posljedica ondje ugrizla zmija otrovnica koju je otresao s ruke u vatru! Nadalje, znalci tvrde da je mistična Ogigija, otok nimfe Kalipso koja je očarala slavnog Odiseja, upravo Mljet, jer odgovara brojnim prirodnim karakteristikama koje se navode u čuvenom epu grčkog pjesnika Homera!

IMG_5432 _ Photo Boris Jovic_ Blace_1

Inspirirao je jedan mljetski stanovnik i našu Ivanu Brlić-Mažuranić, čiji junak – dobrodušni i priprosti div Regoč, vjerojatno „posuđen“ iz Suza Marunkovih Ignjata Đurđevića, odgovara opisu Marka Regoča, snažnog otočkog mladića koji je nosio brodove preko brda i polugom premještao gradove!

18.04.2010_1.

Zaljubite se i vi u ovaj po mnogima najljepši otok, otok vječnog proljeća, otok sa 25 različitih vrsta orhideja, otok koji je oduševio i slavnog Jacquesa Cousteaua, otok koji očarava i stvarne i fantastične junake. Isto će učiniti za vas – opčiniti vas prirodom i ljepotom!

Više:

mljet.hr

np-mljet.hr

Fot: Tz Mljet

logo mljet