Aktualno

Baška Voda – još atraktivnija u posezoni!

Iako je jedna od najomiljenijih domaćih destinacija za udarnih ljetnih mjeseci, Baška Voda krije čari u kojima je najbolje uživati kada minu ljetne gužve. Aktivni odmor ondje je najatraktivniji u jesen i proljeće, a bonus aktivnost u kojoj možete uživati svakako je upoznavanje sa tradicionalnim užancama!

4CB_2305 BRATUŠ 2011 CMYK_1

ŽIVJELO BABLJE LJETO! Iskusnom turističkom oku neće promaknuti da je bablje ljeto zapravo idealna prilika da se dobije izvrstan presjek atrakcija neke destinacije. Upravo zbog manjih gužvi, mnogi se odlučuju na odmor u rujnu, a iznimka nije ni Baška Voda, koja uz standardne ljetne sadržaje tada nudi i atraktivne jesenske!

2CL_5194_BAŠKA_VODA_x_1

I dok je more još uvijek toplo za kupanje, te ćete ondje kupače vidjeti čak i u listopadu, branje grožđa ili pak maslina sjajno će vam približiti autentične mjesne običaje. Upravo su ovi sadržaji – poput upoznavanja s tradicijom berbe maslina i izrade maslinova ulja – među najtraženijima na renomiranim stranim travel portalima, jer pružaju najizravniji kontakt s nerazdvojivim dijelom mjesnog identiteta. Uživajte u slikovitom pogledu na baškovoške vinograde, poput onih vinarija Plenković, koji među čak 600.000 loza brižljivo čuvaju i kaštelanski crljenak, intrigantnog „dalekog rođaka“ američkog Zinfandela!

_AAA8261 BAST_SELO_STARE_KUĆE_1

POSLASTICA ZA CIKLOTURISTE. Da li ste znali da je vožnja biciklom na području Baške Vode i okolnih mjesta, zbog izuzetno povoljnih vremenskih prilika, najljepša upravo u proljeće i jesen? Nije slučajno da je upravo Makarska rivijera bila prva etapa međunarodne biciklističke utrke oko Hrvatske – Tour of Croatia, koja se održala od 22. do 26. travnja 2015.

2CL_5106_BAŠKA_VODA_x_1

Krenite i vi putevima profesionalaca – na raspolaganju vam je čak 20 km šetnice uz more, te 100-injak pješačkih staza u podnožju planine Biokovo na kojima se također može biciklirati. Očekuje vas kombinacija asfalta i makadama, pokoji oprezan uspon te male tehničke prepreke u vidu korijenja ili kamenja na putu, a konfiguracija terena kojim vozite svojom ljepotom ostavlja bez daha! Naime, osim za biciklizam i pješačenje, ove staze služe i prezentaciji prirodne kulturne baštine, pa će primjerice vinogradi s početka naše priče, činiti sjajnu jesenju vizuru!

38_DetailBV-Bikers_1

AKTIVNI ODMOR UVIJEK JE DOBRA IDEJA. Ukoliko ste pravi avanturist, Baška Voda ima nešto i za vas – odvažite se na sportsko penjanje na malom penjalištu Smokvina jugoistočno od sela Bast u njenoj okolici! Savladajte oko 30 smjerova visine od 6 do 22 metra, stručnim terminima ocijenjenih oznakama od 4c do 7b. Za ljubitelje adrenalina na moru – parasailing, ili pak za nešto ambicioznije padinsko jedrenje – paragliding na Biokovu sa službenim mjestom za slijetanje na svega 10-tak metara od mora. Ukoliko se odlučite za ovo potonje, dozvolite stručnom vodiču – iskusnom poznavatelju ove moćne i tajanstvene planine, da vas podrobno uputi na sve na što morate pripaziti.

_2CB3584 TOPIĆI PAN L_1

Onima koji se radije drže mora, od srca preporučamo ronjenje. Kristalno čisto baškovoško podmorje sa bogatom florom i faunom pružit će nezaboravan doživljaj, a kada iskusite kombinaciju umirujuće podvodne tišine i fascinantnih prizora poput zidova sa velikim školjkama, koraljima i dijelovima antičkih amfora, poželjet ćete da vaš zaron bude tek početak vaše baškovoške ronilačke avanture! Prepustite se sigurnim rukama – stručni vodiči mjesnog ronilačkog centra Poseidon, učinit će vas pravim scuba diverima, ali i odvesti na atraktivne ronilačke izlete!

BBL_8580 BAST 2011_SELO_STARE_KUĆE_BIOKOVO_1

Izvrsna lokacija Baške Vode otvara i mogućnost sjajnih izleta do susjednih mjesta, pa se tako možete uputiti i do Omiša te se ondje uhvatiti u koštac sa brzacima rijeke Cetine, ili pak sjesti u kanu i upoznati njenu mirniju stranu – vodopade, vodene mlinove…

www.baskavoda.hr
Facebook

Foto: Tz Baška Voda