Aktualno

Hodočašća Gospi Voćinskoj – povratak ka miru i tišini u sebi

Prva hodočašća u Voćin, u tadašnju crkvu svete Marije, u pisanim povijesnim vrelima po prvi puta se spominju u 15. stoljeću. Nakon završetka turske vladavine (kraj 17. stoljeća), kako u ostatku Slavonije tako i u samom Voćinu, ponovno oživljava marijanska duhovnost koja će ovim prostorima nastaviti širiti i tijekom cijelog 18. stoljeća.

IMG_4144

Godine 1748. tadašnji upravitelj voćinske župe fra Andrija Popović u Osijeku daje izraditi kip Bogorodice s Djetetom. Iz vizitacijskog izvješća zagrebačkog kanonika saznajemo da je upravo ta godina u ovim krajevima bila „nerodna i žalosna godina zbog velike suše“.

IMG_4001

Po završetku izrade kipa, narod je oklijevao otići po njega pa je fra Andrija Popović pred crkvenim vratima narodu uzviknuo da neće pasti rosa s neba dok se ne donese kip Blažene Djevice Marije iz Osijeka. Nakon ovih izgovorenih riječi, župljani su brže bolje pošli po kip i kada su ga donijeli do mjesta zvano Prevenda počela je padati kiša.

IMG_3113 Kasnije je za procesije naručena slika sa prikazom kipa koja je ostala očuvana do danas. Koncem 19. stoljeća se po cijelom svijetu širi pobožnost Gospi Lurdskoj.

IMG_4006

Bolesna Marija Mikić se zavjetovala Majci Božjoj Lurdskoj da će ako ozdravi umjesto odlaska u Lurd nabaviti kip Majke Božje Lurdske za voćinsku crkvu. Nakon čudesnog ozdravljenja, kip je nabavljen i prvotno postavljen u pokrajnju kapelicu, no rastom pobožnosti Gospi Lurdskoj i mnogim uslišanim molitvama 1893. godine premješten je na glavni oltar. Kip Gospe Voćinske do tada smješten na glavnom oltaru, premješta se u pokrajnju kapelu. Prvo hodočašće požeških vjernika u Voćin organizirano je u rujnu 1886., a nakon nekoliko godina ono se ustaljuje na 20-ti kolovoza.

Ž.F. 1Druga važna hodočasnička tradicija je dolazak vjernika slavonsko-podravskih župa Požeške biskupije na blagdan Male Gospe (8. rujan). Posebno i jedinstveno hodočašće je hodočašće djece koje se u Voćinu održava isključivo za djecu od 1971. godine te je prilagođeno njihovu uzrastu i potrebama.

Ž.F. 2Osim ova tri velika hodočašća značajna su i: hodočašće srednjoškolaca, hodočašće starijih osoba, hodočašće obitelji s brojnom djecom, hodočašće zdravstvenih djelatnika te hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije.

Ž.F. 4

Info kontakt:

Vlč. Mladen Štivin, upravitelj Svetišta Gospe Voćinske

Trg Gospe Voćinske 8, 33522 Voćin

Mob: 098 484 984

Gmail: mladen.stivin@gmail.com

Tekst: Mihaela Peić

Fotografije: Danijel Jager, Ante Vučemilović, Željko Felbar

www.tzvpz.hr

 

HTZ-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

logo-TZVPZ-1024x1024