Aktivni odmor

Klis – ljepota surovog krša mamac za pustolove

Divlja i netaknuta priroda surovog krša ispresijecana rijekama i jezerima, bogata povijest i tradicionalna arhitektura otkrit će vam novu dimenziju odmora savršenu za aktivni, kulturni i eno-gastro turizam Dalmatinske zagore.

Interpretacijski centar Klis nije jedini turistički projekt je Općine Klis na kojem se marljivo radi.

U PRIPREMI JE PROJEKT IZGRADNJE ODMORIŠTA NA CIKLOTURISTIČKOJ RUTI

U tijeku je priprema projektnog prijedloga na natječaj Ministarstva turizma u sklopu Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini. Cilj projektnog prijedloga je uređenje pratećih sadržaja – odmorišta na cikloturističkoj ruti koja prolazi kroz 3 mjesta – Klis, Solin i Kaštela.

objava-1

Vrijednost projekta iznosi 125.000,00 kn, a odnosi se na postavljanje novih, tehnološki opremljenih i energetski učinkovitih odmorišta i vidikovaca, koji bi bili postavljeni pri prirodnim fenomenima i značajnim lokalitetima u Zagori.

Projekt se provodi u suradnji sa Biciklističkim savezom Dalmacije, i u potpunosti ispunjava uvjete i potražnju sve većeg opsega cikloturista budući da prolazi transeuropskom rutom i čini kapilarnu trasu novih staza. Nositelj projekta je Općina Klis, a partneri su susjedne općine i gradovi; Solin i Lećevica.

Jedna od lokacija odmorišta bit će i pri udolini Rajčica, prirodnom nalazištu vode sa prekrasnim bunarima i ogradama zaštićenih hrvatskih suhozida.

IMG_3679

Unapređenjem infrastrukturnih sadržaja namjenjenih aktivnom turizmu, povezivanjem modernih tehnologija i povijesne baštine doprinosi se razvoju inovativne ponude područja Općine Klis.

U posljednje vrijeme Klis postao je atraktivno biciklističko odredište o čemu svjedoče dvije utrke – XCM Atrium spring trophy održanoj u proljeće ove godine te treking utrka „Dalmacija ultra trail“, koja vas očekuje 21. listopada.

tracing-game-of-thrones-filming-locations-asta-skujyte-razmiene-croatia-2

 

Aktivne turiste zanima kultura i gastronomija

Popularnosti Klisa je svakako pridonijela planetarno popularna serija Igra prijestolja. Ljubitelji serije stižu iz cijelog svijeta a u impresivnoj tvrđavi Klis prepoznaju drevni Meereen, grad protiv čijeg se vladara i robovlasnika borila Daenerys, nakon čega se kao pobjednica vratila u Westeros. Iznimno su popularne istoimene turističke ture. Krenete li tragovima ove planetarno popularne serije u istoimenoj turističkoj turi impresionirat će vas kameno zdanje smješteno na samom vrhu strme i sa svih strana nepristupačne klisure između Mosora i Kozjaka, ali i veličanstveni pogled na Split i Dalmaciju.

https://www.youtube.com/watch?v=J5iS3tULXMQ

Povijesna važnost Klisa i kliške tvrđave
Tvrđava je padala uglavnom na prijevaru, a na taj su je način najprije uspjeli osvojiti Avari i Slaveni oko 614., a potom i Turci stoljećima kasnije, točnije 1537. u najvećoj borbi u povijesti Klisa. Tu bitku svakog ljeta krajem srpnja oživi povijesna postrojba Kliških uskoka u „Uskočkom boju za Klis“.

klis - Image - Digital Journal - Mozilla Firefox

Raj za ljubitelje dobre hrane
Klis je sinonim i za vrhunsku klišku janjetinu, odlično je i sočivo ili hobotnica na gulaš s bobom te tradicionalno blagdansko jelo uljenak.

 

logotipi-zagora hr

www.visitsinj.com
www.tz-trilj.hr
www.visitdugopolje.com
www.visitvrlika.com
www.tzo-klis.htnet.hr

Sponzorirani članak

Foto: arhiva općine Klis, TZ Klis