Krenimo tradicijskim stazama čudesne panonske Hrvatske

zavicajni-muzej

Kad vas putovanje dovede stazama panonske Hrvatske, u bajkoviti kraj gdje se dravska ravnica sa sjevera prelijeva u pitome papučke bregove na jugu, obavezno posjetite grad Slatinu.
Dočekati će vas ljupki grad prvog hrvatskog pjenušca, bogate tradicijske kulture i nadasve gostoljubivih domaćina.  Poželite li zakoračiti u prošlost, podsjetiti se na svoje školske dane neizostavno posjetite „staru školu“, građenu sredinom 19. stoljeća u samom središtu mjesta, u kojoj je smješten Zavičajni muzej Slatina, jedna od najmlađih muzejskih ustanova u ovom dijelu Hrvatske. Od 2015. godine Muzej ima suvremeni stalni postav.

stalni-postav-1Čitajući staru školsku svjedodžbu upoznat ćete povijest grada Slatine i njegove okolice, njegov prirodopis, obrtničku tradiciju, vjerski, glazbeni i likovni život, bogato tekstilno rukotvorstvo, tradicijsko stanovanje,  zavičajnike (M. Jirsak, V. Žmegač. B. Kelemen) koji su upravo tu sricali svoja prva slova.

sopjansko-tkanje
U izdvojenim odjelima  čeka vas zbirka Milka Kelemena s  vaneuropskim artefaktima i memorabilijama koji govore o životu i radu ikone hrvatske suvremene glazbe i gdje možete poslušati njegova djela. Muzej posebno izlaže dio zbirke Domovinskog rata te prikazuje ljudske i materijalne žrtve  slatinskog područja za osnivanje samostalne Republike Hrvatske.

zbirka-milka-kelemenaOsim stalnog postava u prizemlju vas čeka i susret s djelima suvremenih likovnih umjetnika, ili zanimljiva izložba iz fundusa  koja približava  bogatu  etnografsku zbirku, tradicijski život ili društvene događaje  koji su igrali važnu ulogu u formiranju slatinske kulturne slike.

likovna-zbirkaKroz suvremeno koncipiran postav,  upotrebom multimedije, s obiljem informacija izazvat će posjeta slatinskom muzeju dodatnu znatiželju i potaknuti vas da upoznate i slatinsku okolicu i uvjerite se u istinitost tvrdnje da slatinski kraj širom otvara vrata svojim posjetiteljima.

etnoZavičajni muzej u svojoj suvenirnici posjetiteljima nudi izbor izvornih suvenira nastalih na tradiciji i običajima slatinskog kraja poput tradicijskog nakita, tkanja, te različitih ukrasnih i upotrebnih predmeta.

gradanski-zivotA sam grad Slatina ponuditi će vam raskošnu lepezu bogatih znamenitosti, brojne opcije aktivnog odmora, kao i zanimljiva mjesta vrijedna istraživanja.
Dođite u Virovitičko – podravsku županiju i nadahnite se zanimljivom kombinacijom prošlosti i sadašnjosti koja se u ovom kraju neodoljivo povezuje u sve zanimljiviju turističku priču.

sopjanska-nosnja

Više informacija:

Zavičajni muzej Slatina

Ante Kovačića 1, 33520 Slatina
Tel: 033 551 171
e – mail: muzej-slatina@vt.t-com.hr

Autor fotografija: Robert Turkalj

htz-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

logo-tzvpz-1024x1024

Shares