Aktivni odmor

Lipik – ljepotan zapadne Slavonije i njegove top lokacije

Lipik je slikovit gradić u zapadnoj Slavoniji smješten na obroncima Psunja. Odlikuje se blagom nizinskom klimom i prirodnim bogatstvom termomineralne vode. Naselje temelji svoj razvoj na izvorima ljekovite vode koji su poznati još iz rimskog doba, a samo lječilište postoji preko 200 godina. Krajem prošlog stoljeća izgrađeni su objekti i perivoj kojima je oblikovan kompleks lječilišta, današnjih Toplica Lipik. U Domovinskom ratu Lipik je razrušen do katastrofalnih razmjera, no danas se užurbano radi na obnavljanju i izgradnji novih sadržaja, kako bi Lipik što prije ponovo postao ono što je ustvari oduvijek i bio – nadaleko poznato turističko i lječilišno središte.

Toplice Lipik – na izvoru zdravlja

unutarnji-bazeni-toplice

Okružene stoljetnim perivojem, prirodnim izvorima ljekovite termalne vode s bogatom povijesti Toplice Lipik u svojoj očuvanoj izvornoj arhitekturi vode vas u blagodati u kojima su uživali još i stari Rimljani. Višestoljetna tradicija u liječenju bazirana je prije svega, na ljekovitim svojstvima vode koja ima stalnu temperaturu izvorišta od 60 °C, izvrsnim stručnjacima i najsuvremenijim oblicima fizioterapeutskog tretmana. Za odmor od stresne svakodnevice i ubrzanog života tu je zatvoreni bazen s gejzirima i slapovima, podvodna masaža te biserna kupka u mramornim kadama.

biserna-kupka-u-mramornoj-kadi
U ponudi se nalazi i dvorana „Quella“ opremljena za organizaciju simpozija i seminara. U neposrednoj blizini kompleksa Toplica Lipik s vlastitim dvorištem i osiguranim parkingom nalaze se moderno uređeni „Ankin dvor“ apartmani, kategorizirani sa 4 zvjezdice.

Perivoj u Lipiku – zaštićeni spomenik parkovne arhitekture

antunovo-vrelo-2

Stoljetni perivoj u Lipiku smatra se u stručnim krugovima jednim od najljepših u sjevernoj Hrvatskoj. Zaštićen od 1965. godine kao „spomenik parkovne arhitekture“ idealno je mjesto za relaksaciju. Vrijednost samog perivoja uz bogatstvo brojnih biljnih vrsta očituje se i u tome da palme na splitskoj rivi potječu iz lipičke vrtlarije u kojoj je godinama radila obitelj Kostlivy. Osvjetljen je u večernjim satima te skriva brojne povijesne znamenitosti poput Jelkinog brijega, klupe grofice Jelke, natkrivenog paviljona izvora termalne vode „Antunovo vrelo“, Mramorne i Kamene kupke, hotel Dependence, Kurhotel, ostatke natkrivene šetnice Kursalon, Wandelbahn, fontane i brojne vrtne ukrase.

Jelkina staza
Legende u Lipiku su upravo one o mladoj grofici Jelki iz grofovske obitelji Janković tako da je posebna zanimljivost u perivoju  „Jelkina staza“ koja vas uvodi u priču o povijesti, arhitekturi, kulturi i biljnom svijetu te posebnosti grada i perivoja. Posjetitelji je mogu obići uz stručno vodstvo kostimiranog vodiča, groficu  Jelku. Kako je Jelka izgubila dragocjeni prsten? Gdje su plemići gubili imanja na kocki? Što je fenster aleja? Sve to i još mnogo više saznat ćete ako zakoračite u prošlost s groficom Jelkom koja će vam otkriti sve tajne grada, tajne koje samo ona zna!

JELKIN BRIJEG
Grof Janković svojoj kćeri Jelki podiže i uređuje umjetni brežuljak na koji se penje zavojitom stazom do drvene sjenice s klupama. Ovdje je mlada grofica skrivena od znatiželjnih pogleda slušala glazbu iz obližnjeg glazbenog paviljona. Jelkin brijeg i dalje privlači znatiželjne posjetitelje i jedno je kultnih mjesta okupljanja mladeži.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Klupa grofice Jelke

Kamena klupa smještena ispred mramornih kupki Toplica Lipik bila je omiljeno odmorište mlade grofice Jelke nakon dugih šetnji perivojem. Legenda koja se prenosi s koljena na koljeno govori da je upravo kod klupe izgubila dragocjeni prsten koji nikada nije pronađen. Onaj koji ga pronađe sretnik je jer će pronaći ljubav.

jelkina-klupa

Antunovo vrelo

Prvi arteški bunar dubine 234,7 metara izbušen je ručno 1870 godine, a temperatura vode je 64 °C. Jedna je od prvih bušotina termomineralne vode ovog dijela Europe. Iznad izvora izrađen je mali paviljon sa četiri slavine iz kojih teče pitka ljekovita termalna voda. Izvor je poznat kao Antunovo ili grofovo vrelo te služi kao odmorište, ali i kao glazbeni paviljon.

antunovo-vrelo

Mramorne kupke

mramorne-kupke-lipik

Zgrada mramornih kupki najreprezentativnija je zgrada lječilišnog kompleksa, izgrađena 1886. godine poput klasicističkog hrama s arkadnim trijemom i mitološkim likovima na zabatu. U zgradi se nalazila čitaonica s 25 različitih izdanja novina i časopisa na 5 stranih jezika. „Mramorne kupke“ predstavljaju visoku razinu kupki 19. stoljeća, tako da se mjere u to doba s najpoznatijim europskim lječilištima (Baden-Baden i Karlovy Vary). Danas se u zgradi provodi hidroterapija termalnom vodom (podvodna masaža, biserne kupke), a 5 kada zadržano je u izvornom, povijesnom obliku.

Kursalon

kursalon1

Kupališno ravnateljstvo odlučilo je 1892. godine sagraditi reprezentativnu zgradu u stilu visoke renesanse s ugostiteljskim sadržajima, nazvanu lječilišni salon – Kursalon. Sa lječilišnom dvoranom, kuhinjom, kavanom, sobom za biljar, kasinom, damskim glazbenim salonom i predvorjem smatrao se jednim od najljepših objekata Austro – ugarske monarhije. Kursalon je bio poznato mjesto centralnih događanja i okupljanja visokog plemstva i njihovih gostiju. Danas zgrada uništena ratnim razaranjima čeka svoju obnovu i unatoč devastaciji i dalje služi kao povijesna atrakcija za turistički obilazak te za koncerte klasične glazbe, raznih plesnih događanja i izložbi.

Wandelbahn

Usporedno s Kursalonom izgrađena je 85 metara dugačka natkrivena šetnica, Wandelbahn, uređena poput galerije koja je štitila šetače od vremenskih neprilika. Na početku šetališta nalazila se slavina gdje se pila ljekovita voda jer su liječnici zagovarali da se rehabilitacija pospješuje ako se pije hodajući. Šetalište su popunjavale obrtničke radnje. U sredini se nalazila velika polukružna loža sa tri stepenice gdje je svakog ljeta svirao bečki orkestar u prijepodnevnim satima. U večernjim satima održavale su se plesne zabave. Wandelbahn se isticao svojom arhitekturom i ornamentima. Tijekom Domovinskog rata je uništen no još uvijek su vidljivi ostatci koji svjedoče o ovoj nesvakidašnjoj građevini.

Ulica vila

Glavna žila kucavica u središtu Lipika je ulica Marije Terezije ili među lokalnim stanovništvom zvana ulica vila. Kako se lječilište razvijalo oko izvora tako su se usporedo gradile velebne i reprezentativne vile. Svaka krije posebnu i svojstvenu priču.

Multikulturalni centar Lipik

multikulturalni-centar

Reprezentativna zgrada lokalnom stanovništvu poznata kao osnovna škola sagrađena je 1886. godine.  Danas je Multikulturalni centar u funkciji gradske knjižnice i čitaonice, spomen sobe poginulim braniteljima Lipika. Nezaobilazno je mjesto odvijanja raznih izložbi, koncerata klasične glazbe, seminara i konferencija.

Državna ergela Lipik

ergela1

Ergelu u Lipiku osnovao je 1843. godine grof Izidor plemeniti Janković koja danas predstavlja živi spomenik Domovinskog rata, povijesti i tradicije uzgoja konja, a ujedno i dom šezdeset predivnih lipicanaca. Koliki značaj lipicanci imaju u povijesti Lipika pokazuje i to da je konj jedan od simbola u grbu Grada Lipika. Danas se Državna ergela Lipik bavi uzgojem i selekcijom te obukom konja lipicanske pasmine uz razvijenu turističku djelatnost. Posjetitelji se mogu upustiti u turistički obilazak uz stručno vodstvo djelatnika ergele, saznati sve o ovim plemenitim životinjama kroz edukativne programe i radionice, odvažiti se na jahanje u manježu i školu jahanja, te uživati u nezaboravnoj vožnji fijakerom kroz grad.

ergela13

Bazeni Lipik

Osvježenje u ljetnim mjesecima može se pronaći u kompleksu otvorenih bazena. Olimpijski, rekreacijski i dječji bazen okružuju trgovački prostori, multifunkcionalna sportska igrališta za stolni tenis, badminton, odbojku na pijesku, košarku te sjenica s ugostiteljskom ponudom. U sklopu kompleksa nalazi se restoran Ferrero s mogućnosti organiziranja svadbi, maturalnih večeri, godišnjica. Ovaj multifunkcionalni kompleks pruža zabavu za sve uzraste.

bazeni_01

Jezero Raminac

Sadržaji koje nudi ova destinacija čine je mjestom koje je podjednako privlačno, kako sportskim ribolovcima tako i rekreativcima svih kategorija. Okruženi prirodom uživat ćete s omiljenim društvom u aktivnom odmoru na natkrivenim odmorištima i piknik mjestima. Uz jezero je uređena turistička staza za šetnju, vožnju biciklom ili jahanje. Tematsko dječje igralište „Lipicanac“ pruža djeci kvalitetno vrijeme provedeno u igri, dok se odrasli mogu aktivno opustiti na sportskim sadržajima poput odbojke na pijesku, badmintonu ili fitness spravama za vježbanje na otvorenom.

jezero-raminac

Jezero Pjeskara

Svojom ljepotom, raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta na samom rubu urbanog područja posjetitelju nudi mogućnost doživljaja prave divljine močvarnog svijeta. To ćete moći doživjeti kroz prisutne sadržaje, edukativne kućice koje su opremljene za provođenje terenske nastave u prirodi. Kako bi učenje bilo zabavnije, uređeno je i dječje igralište s temom močvarnog svijeta. Jezero sa stalnim dotokom iz rijeke Pakre stvara idealne predispozicije za sportski ribolov po sistemu „ulovi i pusti“. Idealno je za dolazak obitelji koje kroz korištenje uređenih piknik mjesta mogu na zanimljiv i poučan način provesti svoje slobodno vrijeme.

jezero-pjeskara

Stazama lipicanaca i kune – biciklom u prirodu

Želite aktivan odmor? Doživljaj istinske prirode u svim njezinim oblicima: perivoj, šume, jezera. Iznajmite bicikl i uputite se na 98 kilometara uređenih staza označenih putokazima, info-tablama i kartama koje povezuju različita odredišta, za šetače, bicikliste i jahače. Na izletištima uz staze postavljena su odmorišta s opremom za obiteljski ručak. Tematska dječja igrališta, odbojkaška igrališta i naprave za rekreaciju u prirodi.

Kasački klub Diamant

Ergela Kasačkog kluba „Diamant“ smještana u netaknutom dijelu prirode, u naselju Šeovica, jedna je od destinacija na području Pakraca i Lipika koju nikako ne smijete zaobići prilikom posjeta ovom kraju. Spoj je to prekrasnog prirodnog prostranstva na kojem je izgrađena ova ergela u kojoj je glavna djelatnost obučavanje kasačkih konja i pripremanje za utrke u Hrvatskoj i inozemstvu. Poseban naglasak se pri tome pridaje povezivanju djece i konja koji na njih imaju stimulativni učinak, a u ponudi je škola jahanja i vožnje kasačkih konja, eko turizam, turističko jahanje. U ponudi su i pansioni za konje kao i usluge prijevoza konja.

kk-diamant

Opg Pintarić

Na ovom obiteljskom gospodarstvu u mjestu Klisa uz veliku ljubav prema prirodi, usavršavanju o uzgoju i sakupljanju ljekovitog i začinskog bilja rodila se ideja. Pomno odabrane biljke osušene su specijalnom tehnologijom sušenja čime su sačuvana sva nutricionistička svojstva. Posjetom gospodarstva upoznat ćete učinke, ljekovitost i pripremu pojedine biljke.

opg-pintaric

Opg Božić

Smješteno na osami na obali rijeke Pakre, u podnožju bogatih hrastovih šuma i vinograda udaljeno od prometnica, ovo gospodarstvo je sačuvalo svoj netaknuti seoski šarm, koji uz dodir prošlosti, prije svega pruža mir i odmor od stresne svakodnevnice i užurbanog života.

opg-bozic

ETNO MUZEJ I TRADICIJSKI VRT – ogledni primjerak seoskog života je mali etno muzej u kojem je smještena zbirka namještaja i predmeta koji kazuju priču o prošlosti predaka vlasnika, ali i cijeloga kraja. Ispred muzeja se može pogledati tradicijski vrt sa starinskim vrstama cvijeća, dobitnik dva priznanja turističke zajednice Požeško-slavonske županije u kategoriji uređenosti okućnice i u kategoriji turističke ponude.

EKO VOĆNJAK I EDUKACIJA O EKOLOŠKOM VOĆARSTVU – Razgledavanje eko voćnjaka površine 1 ha sa 450 stabala jabuka, krušaka i šljiva, upoznavanje s načelima ekološkog voćarstva, uzgoja i zaštite voćaka. Napravljen je i hotel za kukce radi prirodne ravnoteže.

ZBIRKA STARIH POLJOPRIVREDNIH STROJEVA

Ova zbirka vratiti će vas vremeplovom kojih stotinu godina u prošlost, u doba kada se zemlja obrađivala konjima, a žito želo kosama. Osim razgledanja, posjetitelji mogu naučiti i o uporabnim vrijednostima prikazanih izložaka.

Restoran „NADA“

Smješten u samom centru grada s bogatom gastronomskom ponudom restoran „Nada“ idealan je za obitelji s djecom zbog blizine dječjeg igrališta, udobnosti i ambijenta. Pogodan je za organizirane proslave i poslovne domjenke. Restoran „Nada“ pruža i usluge cateringa.

Izvori pitke vode

Upustite se u pustolovnu šetnju u potragu za izvorima života. Naš kraj je jedinstven na cijeloj planeti upravo po bogatstvu izvora bistre i pitke vode. U Lipiku se gospodarski razvoj temeljio na termo-mineralnoj vodi, ali na cijelom području oko gradova postoji desetak izvora bistre, studene i pitke vode koji nikada, čak ni za najtoplijih ljetnih dana i najvećih ljetnih žega ne presušuju. Jedan od najpoznatijih izvora i izletišta je Izvor Točak.

Izvor Točak

izvor-tocak

Ruralni ambijent s prirodnim izvorima pitke vode, uređenim prostorom za piknik te stolovima i klupama za odmor. Ovdje je također i stara seoska kuća uređena kao planinarsko sklonište. Izletište je tek nekoliko kilometara udaljeno od Lipika. Ambijent i kompletan okoliš, kao i staza koja do njega vodi, prekrasni su i privlačni ljubiteljima prirode, hodanja i planinarenja.

Marino Selo rode i vode

Na zapadnom ulazu, najbliža točka lipičkog područja je Marino Selo. Upravo ovdje su se smjestile u velikom broju rijetke vrste ptica pa tako i rode kojih ima preko 30 što se smatra jedinstvenim primjerom u Slavoniji.  Zaštićeno područje na kojem obitava 180 vrsta ptica koje se smatra neslužbenim ornitološkim rezervatom.  Uvršteno je u ekološku mrežu za zaštitu biološke raznolikosti NATURA 2000.

Lov

Podatci o djelovanju lovačkih društava po najstarijem pronađenom pisanom dokumentu datiraju iz 1931. godine. Danas na području grada Lipika djeluju dva lovačka društva LD Slavuj Gaj i HLD Jelen Lipik.

Lipik Glas d.o.o.

Još davne 1803. godine zabilježeni su prvi podaci o proizvodnji stakla na lipičkom području, dok je prva industrijska proizvodnja započela 1963. godine osnivanjem „Tvornice ravnog stakla Lipik“. Danas je Lipik Glas svjetski lider u opskrbi luksuznih brandova za , visokobudžetna vozila kao što su Bentley, Lamborghini, Mc Laren čijoj listi se pridružio i poseban model Aston Martina DB10 koji je korišten za snimanje filma o Jamesu Bondu čija su stakla, osim što su hrvatska, specijalna i zbog raznih dodataka. To su visokokvalitetna stakla s posebnim svojstvima. Zaštita od solarnog zračenja, zaštita od buke, ugrađenim mikrogrijačima, ugrađenim antenama, posebna lagana stakla od 0,7 milimetara, stakla koja se zatamnjuju pritiskom na gumb. Zanimljiv podatak je i to Apple trgovine po cijelom svijetu, imaju staklene stepenice od stakla izrađenog u Lipik Glasu.

Studenac

Osim što se koristi kao kupka, lipička voda se zbog svoje ljekovitosti uvelike upotrebljava i za piće. Prvi puta se mineralna voda punjena u bocu spominje 1875. godine. Iz tog vremena poznata su tri izvorišta vode, a to su “Antunovo”, “Grofovo” i “Ivanovo vrelo”.

Do početka Prvog svjetskog rata Lipik je bio poznato europsko termalno kupalište i lječilište, a mineralna voda se nesmetano prodavala na tadašnjem tržištu.  Lipički studenac je do rujna 1993. godine, bio jedina prirodna mineralna voda domaće proizvodnje na tržištu Hrvatske.

STUDENA – Prva hrvatska prirodna izvorska voda

STUDENAC – Prirodna mineralna voda

Frutarija d.o.o. – najveća ULO hladnjača u zapadnoj Slavoniji

Frutarija d.o.o. je tvrtka u hrvatsko-ruskom vlasništvu koja se bavi uzgojem, otkupom, skladištenjem i prodajom voća i povrća, kao i punjenjem svježeg prirodnog soka iz voća. Sjedište tvrtke je u Splitu, a tvrtka djeluje na području grada Lipika, gdje ima urede i hladnjaču s ULO tehnologijom kapaciteta 3000 tona voća i kao takva je najveća u zapadnoj Slavoniji. Na lokaciji hladnjače se obavlja otkup voća, proizvodnja prirodnog soka iz voća, skladištenje, te veleprodaja i odvoz voća.

frutarija-2

Mogućnost turističkog obilaska, procesa proizvodnje uz tehnologa uz prethodnu najavu.

Crkva sv. Franje Asiškog  u Lipiku

Župa je osnovana Dekretom zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca 1945. godine.  U Domovinskom ratu 1991. crkva je uništena do temelja. Godine 1997. osnovana je Požeška biskupija sa sjedištem u Požegi, te i župa Lipik pripada novoj biskupiji. Gradnja nove crkve započela je u rujnu 1997. godine i još uvijek traje. Crkva je svojevrsni spomenik ratnog razaranja i od iznimne je važnosti za lipički kraj.

Kapela sv. Andrije – spomenik kulture A-kategorije

Drvena kapela se prvi puta spominje 1757. godine, a atraktivna je i zbog autentičnog pokrova od cijepanih hrastovih daščica – šindila, te je kao takva jedinstvena u Slavoniji i od 1966. godine je registrirani spomenik kulture A-kategorije.

Etno muzej Gaj – muzej materijalne baštine

Muzej materijalne baštine ovoga kraja u kojemu su izloženi tkalački stan, stari alati, kućna drvena pomagala, stari namještaj i odjeća karakteristična za Slavoniju iz 19. i 20. stoljeća.

Lipik – prvi oslobođeni grad RH

Objekti grada Lipika izgorjeli su nakon  neprekidnog gađanja eksplozivnim i zapaljivim projektilima. Kompleks bazena je uništen granatiranjem, perivoj je ozbiljno stradao od brojnih eksplozija projektila. Bolnica je ozbiljno oštećena kao i gotovo 90% stambenih objekata u Lipiku. Žestina razaranja bila je ravna onoj u Vukovaru.
Spaljen je dom za nezbrinutu djecu, potpuno uništena lipička ergela, katolička crkva eksplozivom raznesena doslovce do temelja. Svaki dio grada je tako svojevrstan spomenik, no budućnost .
Lipik je oslobođen 6. prosinca 1991. godine te je prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu.

Više o Lipiku potražite na Facebook stranici Turističke zajednice Grada Lipika i posjetite Požeško – slavonsku županiju, županiju ljupkih gradova, vrhunske gastronomije, brojnih domaćinstava i poznate slavonske gostoljubivosti.

Facebook Turističke zajednice Požeško – slavonske županije

Fotografije: Turistička zajednica Grada Lipika

htz-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

logo-tzpsz2-768x408