Aktivni odmor

Nacionalni park “Krka” – krenimo na najljepši jesenski izlet

Jedna od naljepših prirodnih ljepota Hrvatske, Nacionalni park „Krka“,  smješten je u Šibensko-kninskoj županiji. Obuhvaća područje od 109 km² najljepšeg toka rijeke Krke i donji tok rijeke Čikole. Temeljni fenomen Nacionalnog parka „Krka“ je sedra, koja je oblikovala sedam veličanstvenih slapova: Bilušića buk, Brljan, Manojlovački slap, Rošnjak, Miljacku slap, Roški slap i Skradinski buk.

roski-slap-etno-medium

Ne propustite posjetiti Skradinski buk

skardinski-buk-1-medium

Najpoznatiji i najposjećeniji slap na rijeci Krki je Skradinski buk. Može ga se razgledati šetnjom kroz kružnu mrežu staza i mostova, uz koju se nalazi splet vodenica s etnografskom zbirkom. Na Skradinskom buku mogu se vidjeti ostaci hidroelektrane „Krka“, koja je prva u svijetu osvijetlila jedan grad.

Dragulji sakralne baštine – čuvari povijesne baštine 

otok-visovac-1-medium

U ujezerenim dijelovima rijeke smjestila su se dva duhovna središta: franjevački samostan s crkvom Gospe od Milosti na otočiću Visovcu, biseru hrvatske prirodne i kulturne baštine, i manastir sv. Arhanđela u Carigradskoj dragi, važno središte pravoslavne Dalmatinske eparhije.

manastirkrka02124145

Nacionalni park nastanjuju brojne endemske biljne i životinjske vrste. Među brojnim špiljama i jamama na području Parka posebno se ističe Oziđana pećina, arheološki lokalitet iznad Roškog slapa, do koje, uz strmu stijenu, vodi 517 drvenih stepenica.

20050115031153115-medium

Na obalama Krke nalaze se ostaci nekoliko starohrvatskih utvrda iz 14. stoljeća. Ostaci Burnuma, rimskog vojnog logora sagrađenog na prijelazu stare u novu eru, nalaze se neposredno iznad Manojlovačkog slapa, najvišeg slapa na rijeci Krki.

rimski-logor-burnum-medium

Nacionalni park za posjetitelje je otvoren tijekom cijele godine. Može se obilaziti vodenim i kolnim putom, biciklističkom stazom i atraktivnim poučno-pješačkim stazama.

staza0313329

Sve informacije o posjetu NP “Krke” potražite na web stranici www.np-krka.hr.  Iskoristite ovu toplu jesen za posjetu Šibensko – kninskoj županiji, koja će vas začarati brojnim kulturno prirodnim bogatstvima od kojih je NP “Krka”, definitivno jedan od najljepših aduta. Blizina starog mediteranskog šarmera, grada Šibenika, nije naodmet i preporučamo ga obavezno posjetiti.

man-krka-medium

Fotografije preuzete uz dopuštenje: Nacionalni park “Krka”

htz-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

NP_krka_logo CRNI

logo-tz-sibenik

logo_-turisticka-zajednica-sibensko-kninske-zupanije