Hot Spots destinacije

Pleternička priča – čarolija požeško – slavonske doline kroz sva godišnja doba

Pleternica je u svojoj povijesti poznata kao trgovište, prosvjetno i kulturno središte. Danas je Pleternica grad sa 11.323 stanovnika koje njeguje svoju bogatu kulturnu i povijesnu baštinu  što se najljepše manifestira kroz dane “Lidasa- Lipanjskih Dana Amaterskog Stvaralaštva“, koji se protežu kroz cijeli lipanj, mjesec kada lipe cvatu, kada kreću svati, kada se slavi, pleše i pjeva.

lidas-medium

Sve bogatstvo kraja prezentira se na manifestacijama tijekom lipnja, kada sve udruge, zadruge, ustanove i Grad, zajedno tkaju priču o Pleternici, malom gradiću otvorenog srca za putnike namjernike.
Od jedinstvenog tamburaškog dječjeg festivala, smotre folklora, fišijade, međunarodnog konjičkog turnira i mnogih sitnih radosti satkana je čarolija lipnja.

cesta-ruza-i-vina-medium

Uz sadržajne i kvalitetne manifestacije, nadovezuje se niz lokaliteta ugodnih oku, odmor za slučajnog prolaznika, zaokruženi doživljaj  za putnika namjernika. Ljubitelji prirode mogu prošetati okolnim brdima, proplancima i šumama opredjeljujući se za lov ili ribolov, odnosno druge primamljivosti seoskog turizma.

eno-medium

Što posjetiti?

Krenuvši od centra Grada Pleternice, u kojemu leži gradski park površine 20 hektara, tzv. zelena oaza Pleternice, okrznut ćete bogatstvo kulture koju brižno čuva Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica, s mnoštvom različitih sadržaja za sve generacije.

knjiznica-medium

Knjižnica pruža iznimno iskustvo doživljaja pisane riječi. Na 800 m2 novouređenog objekta, s tradicijskim elementima oprezno usklađenih s novom tehnologijom, prostire se preko 50.000 svežanja pisane riječi. Osim toga, slikovna prezentacija kraja te samo okruženje i razmještaj unutar knjižnice, posjetitelju pruža izniman doživljaj.

svetise-gospe-od-suza-2

Nastavljajući koracima povijesti okrznut ćete Klikun, vinski podrum star 120 godina, vrijedni spomenik kulture.
Uspinjući se pored njega doći ćete do čudesnog mjesta susreta, molitve, mira i tišine – Svetišta Gospe od suza, jedinim takvim u Hrvatskoj i svijetu, uz talijansku Siracuzu.
Ovo čarobno Svetište koje se uzdiže nadomak zvijezda na nebu, omiljeno je odmorište hodočasnika i ostalih izletnika.
Kroz 9 dana Devetnice Gospi od suza (23.-31.8.),  brežuljak je preplavljen vjernim pukom kao vrhuncem cjelogodišnjeg suživota Gospe i Pleterničanina.
Jedino je to svetište gdje se 9 dana za redom okuplja masa vjernika te štuje Gospu, zahvaljujući čemu je i proglašeno Svetište.

svetiste-gospe-od-suza-1-medium

Spustivši se niz brežuljak, put nas vodi do Ceste ruža i vina, čarobnog spoja kulture, enologije i prirodnih ljepota, isprepletenih u priču s vrhunskim doživljajima i užitcima. Cijelom dužinom, od 3,5 kilometra nastavlja se Cesta ruža i vina, kroz zadivljujući vinogradarski krajolik s bogatim čokotima najizvrsnijeg grožđa iz kojeg će poteći najfinije kapljice raznih vinskih sorti. Među najsočnijim čokotima vire lijepe ruže raznovrsnih boja, čiji je suživot uz lozu vinarima iznimno značajan jer su upravo ruže indikator bolesti.

cesta-ruza-i-vina-768x510

Na vrhu Starac, na 347 metara nadmorske visine nalazi se kapelica sv. Petra, mjesto molitve i mira te krasnog pogleda na pleterničke ravnice. Do nje se možete uspeti pješice, biciklom, autom ili autobusom. Još samo nekoliko koraka dijeli nas do Bačve, koja se uzdiže ponosno iznad vinorodnih vinograda, kao vrh kojem streme loze, prema kojem se naginju ruže i šalju mirisne poruke.

pleterternica

Nastavno na temelje Pleterničke slagalice, nižu se zanimljiva seoska imanja, svako sa posebnom pričom i drugačijim doživljajem.

kud-orljava-medium

Etno kuća Bello

Prvo seosko domaćinstvo u našoj županiji s tom dobivenom titulom. Mjesto je ovo gdje možemo vidjeti svu ljepotu slavonskog sela, gdje možemo uzjahati konja, upoznati patku, gusku, kozu i kokoš. Kroz upoznavanje sa životinjama, učimo i o uzgoju istih te prirodnim staništima u kojima obitavaju. Sama etno kuća prepuna je starina koje nam pokazuju životne radosti naših baka i predaka te alate s kojima su radili, s kojima s preživljavali. Kušat ćemo specijalitete domaće kuhinje, popiti domaći sok i zasladiti se domaćim kolačićem.

bello3-684x1024

Ranč Čondić

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se prostire na 22 hektara na svom imanju sadrži: 15 vrsta životinja, 15 vrsta drveta, šetnice, vidikovce, dječje etno igralište, 3 jezera … sveobuhvat bogatstva koje Slavonsko selo može ponuditi. Mogućnost organiziranja obiteljskih slavlja u tradicionalnim kućicama „Mari“ ili „Kati“, edukativno-zabavne terenske nastave, radionice i mnoštvo sitnih detalja brižno isprepletenih u čaroliju doživljaja slavonskog sela.

image-001

Kukuruzni labirint OPG Pilaš
svojevrsni tematski park, jedinstveni takav u Hrvatskoj, koji na hektar imanja nudi zabavu, igru i edukativne sadržaje, temeljene na ljepoti prirode, doživljaja autohtone ponude zapakirane u jedinstveni doživljaj. Organizirane grupe sa vodstvom animatora uče o uzgoju domaćih životinja, o putu od zrna do praščića, a posebice su atraktivne rođendanske proslave na temu – mali farmer.

dscf2046-777x437

PREPORUKA SMJEŠTAJA: Ankina kuća**, Ratkovica, 2 apartmana (ukupno 8 ležajeva); Apartman Slavonska kuća, Pleternica, 1 apartman sa 3 sobe (ukupno 4 ležaja) te zajedničkom blagovaonicom i kuhinjom te terasom.

Gastronomija ovog kraja bogata je okusima i mirisima tradicijske kuhinje, pa vas pozivamo da se svakako upoznate i s našom ponudom jela koja vas neće ostaviti ravnodušnima. Užitak za oči i nepce je zagarantiran.

gastro-medium

Putujete li Požeškoslavonskom županijom, ne propustite ovaj grad u kojem ćete otkriti osim bogatstva darežljive ljepote same prirode, jednako tako atraktivne sadržaje.

pokladno-jahanje-medium

Želite li obići navedene lokacije ili o njima saznati, kontaktirajte:
TZ Grada Pleternice, Ivana Šveara 2, Pleternica, tz@pleternica.hr
tel 034/251-006

Turistička zajednica Požeško – slavonske županije
Facebook

Fotografije: foto AGATZ Grada Pleternice 

htz-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

logo-tzpsz2-768x408