Aktivni odmor

POSJETI OSIJEK I HRVATSKO PODUNAVLJE!

Osijek – “simpatično usporeni” šarmer s Drave – grad s najboljim šetnicama na svijetu!
Osijek je grad  prepun pozitivnog kontrasta, za njega će vam reći da je „simpatično usporen“, pa ipak u njemu se održava najveći festival extremnih sportova u regiji – Pannonian Challenge.
Pa tako iako je po svojoj topografiji okružen plodnim zelenim vinogorjima, najpoznatiji je po pivu!
I svaki kontrast u Osijeku tako ima svoju svrhu i smisao koja vam neće promaći ako ste ljubitelj dobrog zalogaja, dobrog vina ili piva a nadasve dobre vibracije, karakteristične za slavonsku opuštenu gostoljubivost. 

 Krenimo šetnjom po Osijeku i njegovim znamenitostima

osijek-trg-sv-trojstva

Šetnju započnite u Tvrđi, starom gradu s baroknim zavjetnim kipom Sv. Trojstva i General-vojarnom, poznatima s novčanice od 200 kuna. U Gornjem gradu posjetite neogotičku „Osječku katedralu“90 metarskim tornjem, drugim najvišim u jugoistočnoj Europi. „Kompa“, skela će vas prevesti na lijevu obalu Drave do ZOO vrta, a lijep pogled na grad, dok u Zimsku luku uplovljavaju ribarski čamci, pruža se s visećeg mosta.

osijek-cruiser-veslaci6-2016

Domaća kuhinja, vino i pivo

Uz tradicionalna jela (fiš-paprikaš, perkelt) kušajte vina podunavskih vinogorja.
Probajte i Osječko prvo hrvatsko pivo kuhano od 1664. godine, a u kušaonicama „Gajba“ i „Runda“ slavonska piva: Osječko nefiltrirano, The Black Hat, Slawoner, Bošnjak i druga.

6-osjecko-beer-i-blazekovic-lebkuchen
Za desert u slastičarnicama Slasta kušajte „Osječku knedlu” i razmazite nepce neobično raskošnim ukusom ove jedinstvene slastice!

osjecka_knedla

Osječki knedl sat – povijesna gastro crtica 

Godine 1526., u vihoru rata Osijek posta dijelom Osmanskog carstva. Na veliku sreću Osječana, u petak, 29.09.1687. u 11 sati Osijek je oslobođen! Osječani usadiše taj datum i sat duboko u svoje sjećanje. Početkom 18. stoljeća sagradiše prve crkve, koje u spomen na taj događaj, da se nikada ne zaboravi, počeše zvoniti svakoga petka u 11 sati kao da je podne. Crkve tako zvone i danas! Osječke domaćice dvadesetih godina 20. stoljeća shvatiše „crkve im govore“ da je „Mehlspeisen Glock“ (sat za zakuhavanje tjestenine) kako bi ručak u podne bio gotov! Ovaj se essekerski izraz vremenom promijeni u „Knedl sat“, po omiljenom jelu od tijesta, kojem smo danas dodali šljivu, mak, orahe i nastade „Osječka knedla“.

Istražite Dravu i Dunav

Biciklom krenite u Park prirode Kopački rit, tzv. unutarnju deltu, poznatu po 300 vrsta ptica, koje gnijezde i gradu!
Uz pogled na Osijek s pješčane plaže „Copacabana“ pratite cruisere kako klizeći Dravom dovode turiste iz cijeloga svijeta i planirajte sljedeći posjet ovom neobičnom gradu u čijoj blizini možete osjetiti puls prirode i divljih ptica, gdje možete biciklirati do mile volje ili svratiti u neki od obližnjih izvrsnih restorana te uživati u riječnoj idili i neponovljivom zalasku sunca. No ono po čemu je Osijek nama osobno najdraži, to je mogućnost opuštene šetnje.
Naime krenuvši centrom Osijeka prema  futurističkom osječkom mostu, uživat ćete u pogledu na grad s obje strane a vaša šetnja može trajati i do sat vremena.

osijek-cruiser-4-2016-1024x576

OSJEČKI PAKETI – bogatija ponuda smještaja!
Tijekom godine hoteli pripremaju „Osječke pakete“ u kojima nude noćenja uz razne pogodnosti i dodatne usluge.
Zavirite u pakete i bezbrižno se zaputite na odmor.

osijek-sfinge-1-1024x614

Lokalna kuhinja – što ne propustiti?

U tradicionalnim restoranima, konobari će vam češće ponuditi neki od lokalnih gastronomskih specijaliteta kojima je često glavni začin crvena mljevena ljuta paprika. Najčešće su to pečenja od divljači (jelen, vepar) i riječne ribe (som, smuđ, šaran, štuka…), perkeltom(gulašem) od ribljih fileta ili divljači s domaćom tjesteninom i svježim kravljim sirom te komadićima prepržene slanine, „baranjskim“čobancem od divljači, nezaobilaznim fiš-paprikašem (od miješane ribe), ribljom paštetom, paštetom od čvaraka, kulenom (tipičnom začinjenom kobasicom) i voćnom štrudlom ili knedlama sa šljivama za desert.

HOTSPOTS PREPORUKA MANIFESTACIJA DO KRAJA 2016.

advent-osijek-2

Svaki mjesec: Sajam antikviteta;
Prosinac: Državno natjecanje u Fiš Paprikašu, Advent u Osijeku.

Zanima li vas više o bogatoj ponudi grada Osijeka kroz brojne manifestacije posjetite stranicu Turističke zajednice grada Osijeka, sadržaji prepuni aktivnosti, zabave i kulture, posjetiteljima su dostupni gotovo cijele godine.

Posjetite nas na: www.tzosijek.hr i dobro došli!

fullsizerender-1

fotografije: Turistička zajednica grada Osijeka