Aktivni odmor

POŽEGA – biser u Panonskom moru

Još su stari Rimljani Požešku kotlinu zvali „Zlatna dolina“. To  je jedno od onih mjesta na Zemlji gdje se u istom krajoliku dodiruju brežuljak, planina i ravnica, ali i gdje se vinograd uzdiže odmah iz dvorišta kuća prema Požeškoj gori.

dsc_0999-medium

Svako godišnje doba, kao i svaki dio dana, ovdje je poseban. Zimi se sve bijeli jer kontinentalna klima ovdje uistinu ostavlja svoj trag, brda i ceste zavijene su u bijelo, a Vincelovo u siječnju pravi je primjer toga. Bilo da imamo sunce ili snijeg, ovdje se tradicionalno podrezuju trsovi, pali vincelovska vatra, kušaju slavonski specijaliteti i započinje zabava kako i priliči početku nove vinogradarske godine.
U Požegi se također već po običaju, sljubljuje Slavonija i Jadran kroz vrhunska vina i gastronomiju svih krajeva Hrvatske.

U proljeće Požega sva zažuti, od prvih jaglaca, maslačka, sunovrata pa do procvalih voćaka u požeškim dvorištima. Ovdje se slavi Dan Grada Požege, poznato Grgurevo.

gradska-glazba-trenkovi-panduri1-777x437

Uz požeški vinogradarski čevap, običaje vezane uz Grgurevo, jedino zaštićeno nematerijalno kulturno dobro u našem kraju, Požežani se spremaju za svoje prijatelje i goste i to, pogodite gdje?
U požeškim vinogradima.

vinogradarski-cevap-1
Do podne se odvijaju razne svečanosti po gradu, brojne povijesne postrojbe u divnim odorama svečano mimohode gradom, a poslije podne više nikoga nema u gradu, jer se fešta seli u vinogradu!

pozeski-vinogradarski-cevap-medium1

Ljeto se u Požegi ocrtava u slikama zelenih parkova kraj Orljave, sportskih terena koja vrve djecom i mladima te požeškim gradskim bazenima koji su utočište za sve u tim vrelim ljetnim danima.

trg-matka-peica-2
Trg Matka Peića

Požeško kulturno ljeto niz je atraktivnih događaja, koji u ljetnim mjesecima krase ulice grada, sportska igrališta, ali i kulturno umjetnička okupljanja. Sve je na dohvat, od izložbi, kazališnih predstava, pjesničkih i plesnih događaja do mnoštva šarenih izložbenih štandova koji uveseljavaju prolaznike i nude pregršt sadržaja.

gradski-muzej-pozega

Krajem kolovoza u Požegi se odvija jedan od najstarijih festivala u Hrvatskoj – Aurea fest Požega, Festival festivala koji se proteže kroz 7 dana i 7 noći, a obuhvaća čak 10 festivala koji svoje fokus stavljaju na pjesmu, ples, tambure i vino.

img_4142-medium Festival datira iz daleke 1969. godine, a mnogi ga pamte po Festivalu Zlatne žice Slavonije koje su vrhunac Aurea festa Požega. Tu je važno spomenuti i Fišijadu koja je neizostavni dio Festivala, a okuplja na tisuće gostiju u sjajnoj ribljoj gastronomiji, vrhunskoj kapljici i tamburici.

img_6270

A, opet, jesen. Jesen je ovdje uistinu posebna. Sam Festival, već je svojevrstan uvod u jesenska događanja, u vrijeme kad zriju plodovi, kad kreću berbe grožđa, kad Slavonci uz pjesmu prikupljaju plodove koje su cijelu godinu uzgajali i njegovali.
Ako pak krenete u šetnju gradom tu će vas očarati dugogodišnja povijest, očuvana kultura, netaknuta priroda i neviđeno gostoprimstvo.
svjetla_grada

Kroz sve ulice vodit će vas duh povijesti jer je utkana u svaku zgradu u obolima prekrasnim bolti koje krase ovaj prekrasni gradić.

crkva-sv-lovre-freske

Sve od Trga sv. Trojstva, kojim dominira Zavjetni spomenik sv. Trojstva, pa preko Crkve sv. Lovre koja je jedan od najstarijih spomenika gotičke baštine i spomenik svjetske vrijednosti s freskama iz 14. stoljeća,

crkva-sv-duha-i-franjevacki-samostan-pozega
do predivnog Trga sv. Terezije kojeg sa svih strana uljepšavaju 700 godina stara zgrada gimnazije, spomenik fra Luki Ibrišimoviću,

fra-luka

ili do Katedrale sv. Terezije sa kriptom sv. Ivana Pavla II i bogatom riznicom katedrale,

katedrala-sv-terezije-predvecer-medium

te Dijecezanskim muzejom u kojem je izložena sakralna baština Požeške biskupije. Bogatstvo kulturne i sakralne baštine doslovno otkrivate svakim korakom, kroz šetnju ovim zlatnim gradom.

kuzni-pilGlasoviti Kužni Pil

POŽELI POŽEGU I NJENE ATRAKCIJE

10 razloga zašto posjetiti Požegu

Požešku kotlinu omeđuju gore – sa zapada Psunj (984 m), sa sjevera i sjeveroistoka Papuk (953 m) i Krndija (792 m), s juga Požeška gora (616 m) i Dilj-gora (495 m), koje od sjevera prema jugu razdvaja dolina rijeke Orljave kao prirodni izlaz iz Požeške kotline u Posavinu.

ZLATNI LUG

kulen

Požega obiluje mnogim seoskim domaćinstvima od kojih izdvajamo Zlatni lug, restoran, prenoćište i izletište koje se prostire na 70 000 ha. Zlatni lug smjestio se na zapadnom dijelu grada Požege, u selu Donji Emovci. U srcu Zlatne doline koja je vjekovima očuvala tradiciju i dušu jedinstvenih slavonskih sela smještenih u beskrajnim ravnicama, podno vinograda i pogleda prema gustim slavonskim šumama, na seoskom domaćinstvu Zlatni Lug otvorena su vrata za nesvakidašnje gostoprimstvo koje će pružiti odmor od svakodnevice i užurbanog života sve od ljubaznih domaćina, vrhunske vinoteke vina Požeštine pa do sjajnih gastro specijaliteta.

Kontakt:
Leo Pandžić
leo@zlatnilug.hr
+385 98 472 483
http://www.zlatnilug.hr

STARI FENJERI

foto: Imanje Stari fenjeri

Malo dalje put prema sjeveru vodi nas u nezaboravne prizore ljepote u čijoj lepezi boja i prirodnih doživljaja uživaju posjetitelji željni mira, tišine i  potpunog odmora od stresne gradske svakodnevnice, imanje Stari Fenjeri. Restoran je pomno uređen  kako bi svakom posjetitelju osigurao nezaboravan ugođaj uz uživanje u vrhunskim gastronomskim specijalitetima kontinentalne kuhinje, pripremljenih od svježih  domaćih namirnica. Uz ugostiteljske usluge, ovdje možete uz rekreacijski ribolov kalifornijske i potočne pastrve, uloviti vlastiti riblji specijalitet.

hrana

Turnić 2/a Požega Požeško-slavonska županija 34000 Hrvatska

Matej Odvorčić

info@stari-fenjeri.com

099 274 22 22

http://www.stari-fenjeri.com

GRBIĆ

Ako krenete prema gradskoj vrevi, moći ćete se zaustaviti na degustaciji sjajnih bučinih ulja, koštica i drugih domaćih proizvoda na imanju Grbić, koje ima certifikat ekoloških proizvoda, HALAL i HACCP certifikat, a u mogućnosti su održati niz edukacijskih radionica vezanih uz zdravu prehranu, nutricionizam ili, pak, ekološki uzgoj.

Grbić d.o.o.
Mlinska 90
34000 Požega
Hrvatska

tel: +385 (34) 274 644
grbic@po.t-com.hr

SOKOLOVAC

brdo-sokolovac

Požega se smjestila podno Požeške gore. Na samo kilometar i pol od same jezgre grada nalazi se brdo Sokolovac. Ova slavna uzvisina dobila je ime po fra Luki Ibrišimoviću „Sokolu“ koji je upravo s njegovih padina protjerao Turke iz Požege. Ovdje vas čeka prekrasan pogled na cijelu Požegu te „Staza Sokola“ koja vodi do Trga sv. Trojstva okrunjena sa 16 poučnih ploča o flori, fauni i povijesti ovog dijela grada.

AUREUS MONS

Aureus Mons projekt namijenjen je promociji aktivnog turizma na području Požege i okolice, posebno cestovnog i brdskog biciklizma te planinarenja i pješačkih tura.

21062015-099-medium

Požega i njena okolica ne uklapaju se u stereotip o ravnoj Slavoniji. Neposredno južno od grada su obronci Požeške gore. Iako nisu visoki, lijepo su uređeni te velikim dijelom zasađeni vinogradima, te pružaju lijepe vidike na grad i okolicu. Na njima se nalazi mnoštvo lokalnih i vinogradarskih puteva od kojih neki funkcioniraju kao biciklističke ili pješačke staze.

PARAGLIDING BUMBAR

Želite li doživjeti Požegu iz zraka, tu je Paragliding klub Bumbar koji će vam pomoći da svoje snove možete ostvariti uz pomoć licenciranih pilota. Poletite u tandemu i pogledajte svijet oko vas iz druge perspektive.

LK Bumbar, Vinogradska 7, 34000 Požega
 385 (098) 56 44 56

MUZEJ U LONCU

Gosti koji posjećuju Požegu i njenu okolicu znaju da se tamo svim osjetilima uistinu uživa usporeni, opušteni i hedonistički način života, koji je lijek od svakodnevne jurnjave i stresa. Ovdje na seoskim i gradskim domaćinstvima možete okusiti pravu, rukom rađenu hranu spremljenu na tradicionalan način kako su je naši preci pripremali i nudili dragim gostima u  nadaleko poznatom slavonskom gostoprimstvu.

marmelada-od-mrkve

Danas je ovo područje omiljena destinacija gostiju željnih nenametljivih spoznaja kroz razgledavanje kulturnih znamenitosti, uživanja u ponovno otkrivenim zaboravljenim jelima Muzeja u loncu i čuvenoj vinskoj kapljici, te mnogobrojnim tradicionalnim i zabavnim manifestacijama, kao i ljubitelja prirode u aktivnom i ladanjskom odmoru, od kojih će zasigurno svatko pronaći ponešto za sebe. Čudesan svijet prošlosti iz gastro škrinje  Slavonije – Muzej u loncu – možete pronaći na više od stotinu zanimljivih blogova kojim se oživljuje tradicija i prošlost slavonskih jela, a stara jela dobivaju novi sjaj! Više na: www.muzejuloncu.com

GRGIN DOL

Neka od jela iz „špajze“ Muzeja u loncu možete kušati u restoranima u gradu kao npr. u restoranu Grgin Dol. Neposredna blizina središta grada, a u isti mah i bujno zelenilo podno Požeške gore garancija su da se gost i turist može ugodno odmoriti i bogato pogostiti biranim specijalitetima hotelske kuhinje i velikim izborom kvalitetnih vina požeško-kutjevačkog vinogorja. Posebnost iz Muzeja u loncu svakako je Požeški vinogradarski čevap, jedino jelo zaštićeno kao nematerijalno dobro od Ministarstva kulture uz običaje Grgureva.

Grgin Dol 20
34000 Požega
Hrvatska
marijana@grgin-dol.hr

00385 34 273 222

0038598 954 3757

http://www.hotel-grgin-dol.hr

SAMOSTAN ČASNIH SESTARA REDA SV. VINKA

Osim, jela Muzeja u loncu, koja možete kušati u restoranima diljem grada, postoji jedan specijalitet svojstven samo ovom mjestu, nekadašnjoj Domaćinskoj školi časnih sestara milosrdnica, marmelada od mrkve. Ovdje možete prošetati samostanom, pogledati izložbu nekadašnjih vremena, pomoliti se u kapelici na vrhu zgrade, ali počastiti se slasnom marmeladom, savršenom za sitne božićne kolačiće ili zajedničku zimsku večeru uz vrući čaj. A ona se diči zdravim namirnicama – kraljicom mrkvom i kraljem limunom, bez kemijskih dodataka.

VILA STANIŠIĆ

Da prave Vile obilaze Požeštinu dokazuje i Vila Stanišić nazvana upravo po dobroj vili. Ovdje ćete uživati u pravom profinjenom ambijentu u samom centru grada u izvornim slavonskim specijalitetima koji pogađate, nisu potpuni bez vinske karte poznatih vinara našeg kraja.

Kontakt:

Ulica Dr. Franje Tuđmana 10
34 000 Požega

restoran@vila-stanisic.hr

00 385 34 312 168

POŽEGA – GRAD ČOKOLADE

Požegu još možemo zvati i gradom čokolade budući da je tu stara požeška tvornica čokolade i alkohola, Zvečevo.

Ovdje također možete kušati odlične ćevape u lepinji koji se rade po 40 godina staroj, tradicionalnoj recepturi prema tajnom receptu u Buffetu Lav koji su prepoznatljivi i posjećuju ih stalni gosti  već punih 30 godina, što jamči njihovu kvalitetu.

A mnogi gosti koji su dolazili u Požegu sjećaju se odlične limunade iz slastičarne Aroma, koja ima dugu tradiciju koja se prenosi s koljena na koljeno još iz davne 1923. godine u kojoj se mogu uvijek kušati najbolji sladoledi i kolači koji se prave po staroj tradicijskoj recepturi.

U neposrednoj blizini još se nalaze i poznate vinarije koje nikako ne smijete zaobići.

stari-fenjeri

Priču završavamo i raznim legendama koje vas zovu natrag u Požegu i po kojima pamtimo zanimljivosti ovog prekrasnog slavonskog grada. Tako jedna kaže da „onaj tko popije vode sa Tekije, nikada ne ode iz Požege ili je nikada ne zaboravlja”.
I zato dođite i popijte izvorne pitke, hladne vode s Tekije da ponovno posjetite ovaj prekrasan biser Panonskoga mora.

Fotografije ustupila:  Turistička zajednica Požeško – slavonske županije i Turistička zajednica grada Požege

Posjetite Facebook stranicu Turističke zajednice Požeško – slavonske županije i dobro došli u Požegu!

htz-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

logo-tzgp

logo-tzpsz2-768x408