Aktivni odmor

Prošećimo kroz Daruvar – jedan od najuređenijih gradova kontinentalne Hrvatske

Malo koje mjesto u Hrvatskoj se može kao Daruvar podičiti s tri parkovne površine koje ga krase u samom „srcu“ grada. Smješten je u karakterističnoj kotlini prirodnog proširenja rječice Toplice, urastao u autohtono zelenilo obronaka Papuka, u samonikle bukve i hrastove šume čiji se rubovi spuštaju nadomak gradu i vežu s gradskim zelenilom, perivojima i vrtovima oko povijesnih građevina i termalnih izvora.  

2-autor-damir-bakaric-medium
foto: Damir Bakarić

Perivoj uz Dvorac grofa Jankovića nastajao je u vrijeme izgradnje dvorca, od 1771. do 1777. godine, protezao se na površini od 21 kJ s prekrasnim primjercima stabala breze, smreke, tise, nepravilnim travnatim plohama i cvjetnim gredicama, zvjerinjakom i pojilištem, rasadnikom ukrasnog bilja i staklenikom. Tijekom godina promijenio je izgled i oblik. Sačuvan je središnji dio dvorskog perivoja u kojemu dominiraju dva stabla ginka bilobe, muški i ženski, prvi primjerci te vrste posađeni u Hrvatskoj. Muški je primjerak ginka bilobe zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture zbog svojih impozantnih dimenzija i opsega debla preko 7 metara. Nalaze se ispred glavnog ulaza u dvorac kao simbol dugovječnosti te poveznica daleke prošlosti i sadašnjosti, a  lokalnom stanovništvu poznatiji su pod imenima Adam i Eva.

3-autor-ratko-vukovic-medium

Lječilišni perivoj Julijev park proteže se na  9,50 ha površine, povijesna je  tvorevina s početkom nastajanja u drugoj polovini 18.stoljeća, kombinacija je baroka, historicizma i engleskog pejzažnog stila. Veličinom i stilom nije se mijenjao već 150 godina i s obzirom na cvjetne gredice razigranih linija i formi, kaptiranim izvorima ljekovite tople vode i povijesnim građevinama , to je najljepši i najstariji lječilišni perivoj u kontinentalnoj Hrvatskoj.

4-autor-predrag-uskokovic-medium
foto: Predrag Uskoković

Rimska park – šuma, jedan od zaštitnih znakova grada, dio je iznimno vrijednih i osobito sačuvanih panonskih šuma Psunjsko-papučkog gorskog masiva. Nalazi se u neposrednoj blizini Daruvarskih toplica, spaja grad i njegovo zelenilo s obroncima Papuka i njegovim autohtonim šumama. Na 20 hektara površine obiluje zaštićenim biljnim vrstama, životinjskim svijetom, povijesnim i arheološkim vrijednostima iz rimskog doba i srednjeg vijeka.  U njoj se nalazi Poučna staza Rimska park-šuma s uređenim i pošljunčanim stazama za šetnju, trčanje i vožnju bicikla, klupama za odmor, te s 19 postavljenih poučnih ploča s opisanim prirodnim, ekološkim i kulturno-povijesnim znamenitostima daruvarskog kraja.

Izletište Vranjevina

5-autor-ratko-vukovic-medium
foto: Ratko Vuković

Vranjevina je jedno od omiljenijih izletišta Daruvarčana, 4 km od centra grada, na 291 m nadmorske visine, u neposrednoj blizini planinarskog doma “Petrov vrh”. To je uzdužna terasa okružena šumama bukve, graba i hrasta, uz izvor planinske vode provedene do ruba strme stijene gdje čini vodopad visok 22 metra. Riječ je o geomorfološkom lokalitetu čija je specifičnost tektonski predisponirani strmac preko koje se istaložila fosilna i recentna sedra debljine do 2 m. Uz uređen izvor nalazi se uređeno odmorište, sjenica sa stolom i klupama, a s obje reljefne terase, koje su 300 metara nadmorske visine, za lijepog vremena pruža se pogled na gradove u okružju, naselja, slikovit pejzaž, plodna polja i šume.

Papuk – remek djelo gorske prirode

6-autor-klub-skok-mediumfoto: Klub Skok

Danas je Papuk pitoma planina obrasla bjelogoričnom i crnogoričnom šumom, a odlikuje se mnoštvom oblika i prirodnom ljepotom pravog gorskog kraja. Bogatstvo Papuka čini njegova bujna flora i fauna pa je uz planinare, lovce i ribiče vrlo interesantno područje. Papuk je prilično strma i šumovita planina koja čini razvodnicu između Save i Drave. Ima jasno izražen hrbat smjera istok-zapad i proteže se u dužinu od oko 80 km. Prosječna visina njegovih vrhova kreće se od 600 do 900 m, a najviši vrh nalazi se u središnjem dijelu, vrh Papuk 953 m. U njemu postoji bezbroj kutaka sačuvane prirode, kakvih je sve manje u ostalim slavonskim planinama. 

“Ždrail trail 2016“

7-autor-klub-skok-mediumfoto: Klub Skok

Planinarskim stazama zapadnog dijela Papuka, od Petrovog vrha (953 m), krenut će prvo izdanje Ždral traila, running natjecanja, ali i svojevrsnog putovanja kroz krajolik koji vam pruža mogućnost da doživite prirodne ljepote najveće slavonske gore sa svojim razvedenim grebenima i uvalama, bujnom vegetacijom, karakterističnom florom i faunom uz obilje izvorske vode i predivnih pogleda. U organizaciji Kluba „Skok“ Daruvar, “Ždrail trail 2016“ će se održati u subotu 01. listopada 2016. s početkom u 10 sati ispred Planinarskog doma na Petrovom vrhu. Za ozbiljnije trkače pripremiljena je staza duga 24 km koja dijelom ide po hodočasničkoj stazi prema Voćinu, a svoju najvišu točku doseže na Crnom vrhu na 865 m nadmorske visine. Za sve ostale trkače, rekreativce i ljubitelje prirode osmišljena je staza duga 12 km. Staze su zanimljive trkački, hodački i panoramski, a podrobnije informacije možete pročitati na:  https://www.facebook.com/Zdraltrail/

Multikulturalnost

Zbog niza povijesnih okolnosti, nacionalni sastav daruvarskog kraja danas je izrazito raznolik.. Ako prošećete Daruvarom, sigurno ćete zamijetiti da velik dio lokalnog stanovništva ne koristi u svom svakodnevnom govoru samo hrvatski, nego se sporazumijevaju i na češkom jeziku. Na njegovom području žive pripadnici više od 20 narodnosti; Hrvati, Česi, Srbi, Mađari, Albanci, Talijani, Slovenci, Nijemci i dr. što se odrazilo na folklorno bogatstvo i narodne običaje, kulturu i prepoznatljivu gastronomiju.

Daruvarski cvjetni sajam i Mađarska fišijada

Daruvar je jedan od najzelenijih urbanih sredina u Hrvatskoj.  Ljubav Daruvarčana prema lijepo uređenom okolišu nagrađena je sedmogodišnjim nizom dobivanih priznanja kao jednom od najuređenijih malih gradova u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Kreativnost i želju građana za uređenjem okućnica i balkona, grad potiče organizacijom proljetnog i jesenskog cvjetnog sajma.

8-autor-ratko-vukovic-medium
autor: Ratko Vuković

Jesenski Daruvarski cvjetni sajam održat će se u subotu, 22. dana mjeseca listopada.
Od 9 do 18 sati glavni će gradski trg ispuniti brojni uzgajivači cvijeća te ukrasnog, aromatičnog i začinskog bilja koji će nuditi cvjetne sadnice te proizvode i savjete vezane za hortikulturu.

9-autor-ratko-vukovic-medium
foto: Ratko Vuković

Na zadovoljstvo svih posjetitelja, istovremeno će se na Trgu kralja Tomislava pod okriljem Zajednice Mađara Daruvar održati prijateljsko kulinarsko sučeljavanje u spravljanju mađarskog fiš paprikaša, pikantne riblje juhe, jednog od najpoznatijih jela mađarske kuhinje.  Fiš će se kuhati od 12 sati, a najbolji majstori od kotlića bit će nagrađeni.

Skupite ekipu i prijavite se za sudjelovanje u kuhanju fiša na Mađarskoj fišijadi u Daruvaru. Prijave se zaprimaju u Zajednici Mađara Daruvar, na telefon br. 098 1811 823, gđa Snježana Sabo ili ispunite prijavnicu koja se nalazi na www.visitdaruvar.hr i pošaljite na e -mail zajednica.madara.daruvar@gmail.com .

VIŠE INFORMACIJA POTRAŽITE NA: www.visitdaruvar.hr i slobodno posjetite naše društvene mreže da ostanete u toku s brojnim novostima ove jeseni:

facebook

www.instagram.com/visitdaruvar

twitter.com/TZDaruvarPapuk

Autori fotografija: Damir Bakarić, Predrag Uskoković, Ratko Vuković, Klub Skok 

Fotografija naslovnice: Klub Skok

daruvar-logo_ljubicasti_web

htz-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488