Aktualno

Proslavite s nama 950 godina grada Šibenika

Šibenik u 2016. proslavio je veliki jubilej – 950 godina prvog spomena svoga grada! Cijela 2016. godina je u znaku te velike obljetnice koja će šibenčanima i njihovim gostima proteći u znaku slavlja i dodatnih sadržaja kojima će se valorizirati prebogato povijesno naslijeđe ali i dodatno ojačati postezona.

950-sibenik-horizontal

 

Jeste li znali da je Šibenik prvi grad na Jadranu kojeg su osnovali Hrvati? Sve je počelo na tvrđavi sv. Mihovila na Božić 1066. kad je Šibenik utemeljen darovnicom kralja Petra Krešimira IV. , zbog čega je i ostao poznat kao Krešimirov grad.

sibenik-katedrala

Šibenik je u svojih sad već gotovo tisuću godina još po mnogo čemu bio poseban i prvi. Šibenik je prvi grad na svijetu koji je dobio javnu električnu rasvjetu 1895Hidroelektrana na slapovima Krke proradila je također 1895. kao prva u Europi, svega dva dana nakon prve na svijetu na slapovima Niagare što ostaje impresivno i danas. Šibenik je na ponos građana u vrijeme kad su Mleci vladali Dalmacijom u 15.st. bio prvi grad koji je kovao vlastiti novac, poznat kao šibenski bagatin.

12642861_545231855650639_8510756269271407283_n-777x437

Proslava gradskog jubileja najavljena je na Badnjak prošle godine postavljanjem sata promjera 5m u Perivoju Roberta Visianija. Sat prikazuje događaje i ljude koji su obilježili dosadašnjih 950 godina Šibenika poput Jurja Dalmatinca, Nikole Firentinca, Fausta Vrančića i drugih velikana koji su ostavili trag u povijesti Šibenika.

barone-sunset
pogled s tvrđave Barone

Šibenčani ponosni na svoju povijest i brojna dostignuća žele na spektakularan i atraktivan način obilježiti obljetnicu svog grada. Građani i posjetitelji imat će priliku uživati u brojnim događanjima u Krešimirovom gradu.
Vrhunac proslave bio je uoči Dana sv. Mihovila – zaštitnika grada Šibenika, 28.09., kada na Tvrđavi sv. Mihovila gostuovao HNK Zagreb s operom „Nikola Šubić Zrinski“, Ivana pl. Zajeca  i na sam Dan grada Šibenika  kad je koncert, popraćen velikim vatrometom,  održala  šibenska glazbena legenda Mate Mišo Kovač.

 

Vizuali na pročeljima zgrada podsjećaju  Šibenčane na 950. rođendan grada. Krase ih natpisi na starolatinskom iz darovnice hrvatskog kralja Petra Krešimira IV. u kojem je na Božić 1066. prvi puta spomenut Šibenik. Proslavimo stoga ovu godinu kao godinu grada Šibenika!

Opera Nikola Šubić Zrinjski zatvara sezonu na Tvrđavi sv. Mihovila – ne propustite ovaj kulturno povijesni spektakl u najljepšem jadranskom ambijentu!

photo-1-edit-12-1

Nakon serije rasprodanih večernjih događanja, pozornica Tvrđave sv. Mihovila zatvorila je sezonu gostovanjem Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba koje je izvelo operu Ivana pl. Zajca Nikola Šubić Zrinjski, pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera i u režiji Krešimira Dolenčića, u srijedu 28. rujna s početkom u 20 sati.

opera

Tijekom sto četrdeset godina gotovo kontinuiranoga izvođenja na svim hrvatskim nacionalnim pozornicama, ovo je djelo uvijek s jednakim ushitom primano i doživljeno od publike. Iznimno zanimljiva gledateljima i slušateljima, opera Zrinjski, uz Eru s onoga svijeta, najpopularnije je i najčešće izvođeno djelo naše glazbene scene. Najveći ushit izazvala je potresna zakletva sigetskih junaka i finale U boj, u boj, koji je kao zborska pjesma skladan deset godina prije opere.

„Ove godine Šibenčani slave 950 godina od prvoga pisanog spomena grada Šibenika. Istodobno, obilježava se i 450 godina od herojske pogibije Nikole Šubića Zrinskoga. Stoga nam je velika čast što te dvije značajne hrvatske obljetnice možemo povezati u izvedbi opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca na šibenskoj tvrđavi koja nosi ime zaštitnika  grada – svetog Mihovila! „ izjavio je dr. sc. Ivica Poljičak, predsjednik Gradskog vijeća grada Šibenika i Organizacijskoga odbora za proslavu 950. obljetnice od prvoga pisanog spomena grada Šibenika.

sibenik-aerial-072

Tvrđava svetog Mihovila danas je brand Šibenika i simbol kulturne i turističke transformacije grada. Nakon što je zasjala u novomu ruhu i s jedinstvenim sadržajem – amfiteatralnom pozornicom na otvorenom, Tvrđava sv. Mihovila u tri je sezone postala kulturno središte regije i vodeći koncertni prostor Dalmacije s više od  350 tisuća posjeta i više od 60 večernjih događanja. Ovim gostovanjem pozornica Tvrđave sv. Mihovila upisuje se u malobrojne nacionalne pozornice koje su ugostile vrlo zahtjevne produkcije dva najvažnija i najizvođenija djela naše glazbene scene, ujedno i simbole pripadnosti hrvatskoj kulturi Gotovčeva Eru s onoga svijeta i operu Nikola Šubić Zrinjski.

Pozivamo vas i dalje da dođete u Šibenik, jednu od najbrže rastućih hrvatskih destinacija. Budite i Vi dijelom slavnih 950 godina Šibenika!

p030

Više informacija potražite na:

sibenik-tourism.hr

facebook.com/TouristBoardSibenik

instagram.com/lovesibenik

twitter.com/sibeniktb

Fotografije preuzete: Turistička zajednica grada Šibenika

htz-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

NP_krka_logo CRNI

logo-tz-sibenik

logo_-turisticka-zajednica-sibensko-kninske-zupanije