• hr

Smokva – kraljica voća

Od kolega s portala Okusi.eu, donosimo par riječi o jednom od najdražih nam ljetnih voćki – smokvi. Smokva osim što je ukusna sama po sebi, može biti izvrstan dodatak ili ključni sastojak brojnih slatko slanih slastica.

Ispod svake fotografije donosimo link na izvorni recept, kliknite i inspirirajte se ovom mediteranskom gastro krasoticom kod priprave slastica za najdraže!

dalmatinski smokvenjak, recept i foto: Maja Matuš

id-036-smokvenjak-2-maja-900x506

Smokva je kraljica voća i prava superhrana te booster za imuni sistem. To je namirnica koju možemo u raznim oblicima konzumirati cijele godine. U svježem je stanju izuzetno ukusna a u suhom – još više puna vitamina i korisnih sastojaka.

Smokve sa skutom na brusketi:recept i fotografija: Tamara Ivančić

id-1489-bruschette-smokve-tamara-2-848x477

Smatra se da je smokva (ficus carica) bila prva namirnica koju su ljudi počeli uzgajati, prije pšenice i ječma, dakle poznata je više tisuća godina kao korisna prehrambena namirnica. U Rajskom su se vrtu Adam i Eva pokrili smokvinim listovima, nakon što su jeli «zabranjeno voće». Neki smatraju kako to zabranjeno voće nije bila jabuka već upravo – smokva. Domovina smokve je Mala Azija a divlje smokve rastu i u Afganistanu, Indiji i Pakistanu. Smokva pripada rodu dudova (murva) duda.

Ljekoviti dijelovi su plod, sok, list i kora drveta.

Tortice sa smokvama i bademima, recept Mario Bernatovic, foto: Helena Varendorf

id-018-tortice-sa-smokvama_0099-900x506

Čega sve ima u smokvama? Svježe su primjerice bogate kalijem koji pomaže regulaciji krvnog pritiska. Smokvina prehrambena vlakna poboljšavaju probavu a suhe smokve su odlične za utažavanje gladi. Zbog niske kaloričnosti su tako dobre i za mršavljenje. Odličan su izvor kalija koji smanjuje rizik srčanih oboljenja. Kalij pretjeranim soljenjem hrane na žalost previše gubimo iz organizma.

džem od smokava i rogača, foto: Dino Cetinić, recept Maja Matuš

id-1488-cc-smokve-maja-matus-dino-cetinic-600x323

U smokvama je znatna količina vitamina B (koristan za kožu), mangana, magnezija (važan za mišiće i živčani sustav, štiti od psihičkog stresa), Vitamin K, Tiamin. U suhima se nalaze i bakar, cink te željezo, a bogatije su kalorijama. Za konzumaciju su prikladni i smokvini listovi. Čaj od smokvinih listova je odličan za dijabetičare jer pomaže regulaciji šećera kod osoba s dijabetesom tip 1. Dijabetičari plod ne bi smjeli konzumirati.

cheesecake sa smokvama, foto i recept Tamara Ivančić

id-1480-cheesecake-sa-smokvama-tamara-ivancic

Lišće ima antioksidativna svojstva te se koristi za prirodni tretman protiv raka (pogotovo kože). Lišće je korisno i kod čireva na želucu, infekcija urinarnog i probavnog trakta, anemije. Najkorisnije je smokvu pojesti ujutro, na prazan želudac, jer je tada najkorisnija za organizam. Sok se koristi kao sredstvo za zgrušavanje. U narodnoj je medicini smokva lijek protiv kašlja te se kuha s mlijekom. Smokve narodna medicina koristi i za upale grla i pluća te za lječenje nametnika u crijevima.

slatko od smokava i luka, foto i recept Tadeja Blažević

id-1492-smokve-tamara-ivancic-tadeja-bjazevic-848x477

Rijetko je što tako ukusno kao svježa smokva ubrana direktno sa stabla. Najbolje ih je dakle pojesti isti dan jer slijedeći više nisu toliko ukusne. Čuvati ih se može i u hladnjaku, zamotane u vlažnu pa suhu kuhinjsku krpu, u ladici za voće. Neki ih rado i smrzavaju. Suhe smokve se mogu čuvati i više mjeseci.

čokoladna pita od smokava, recept i foto: Nevena Buljan

id-037-cokoladna-pita-nevena-1-900x506

Preostale maštovite recepte potražite na portalu  Okusi.eu a želite li se inspirirati brojnim kreativnim načinima pripreme jela, pretražite rubriku Recepti.

Izvor: Okusi.eu

www.marinakuharica.com

shares