Aktualno

Maslinica – nautička zvijezda na zapadnoj strani Šolte!

Nakon što smo vam u našem prethodnom članku predstavili Stomorsku, red je na drugu šoltansku nautičku zvijezdu, njenu „suparnicu“ po posebnosti i ljepoti – uvalu Maslinica!  Šarmantno ribarsko mjestašce oduševljava spojem autentičnog otočkog i uglađeno modernog, a što ondje možete vidjeti, saznat ćete pročitate li naredne retke!

image

 

NESPOJIVO NIKADA NIJE IZGLEDALO TAKO DOBRO. Maslinica – jedino naselje i luka na zapadnoj obali otoka Šolte, svojim arhipelagom koji broji sedam otočića (Polebrnjak, Saskinja, Stipanska, Kamik, Balkun, Šarac i Grmej), jedno je od najljepših mjesta na Jadranu. Već prvi pogled na mjesto otkrit će nam koji je forte masliničkog krajolika: to su iznimne povijesno-arhitektonske i ambijentalne vrijednosti čije su nositeljice slikovite pučke kuće i… jedan pravi pravcati dvorac!

image

Naime, kamene kuće u samom centru mjesta koje kao da izranjaju iz mora, poneka moderna vila i najpoznatija šoltanska vizura – dvorac Martinis-Marchi ispred kojeg su jahte i ribarske brodice, nude neodoljiv spoj modernog i šarmantnog ribarskog štiha! 300 godina star dvorac sada je vješto obnovljen heritage hotel koji nudi luksuzne, individualno uređene apartmane, ima čak i vlastiti heliodrom, te, razumije se, prekrasan restoran u kojem možete kušati dalmatinske riblje specijalitete uz fina vina iz vlastitog podruma.

image

Dvorac se fino uklapa u atraktivnu vizuru mjesta, a zahvaljujući uistinu specifičnom ambijentu te sjajnoj usluzi, mnogi putnici namjernici, ali i „morski vukovi“, rado ondje odsjedaju.

image

Uz izgradnju nautičke marine, upravo je obnova ovog dvorca i njegova transformacija u hotel doprinjela da se ovo malo, nekad ribarsko mjesto, polako pretvori u turistički i nautički centar otoka, dočekujući svake godine sve veći broj gostiju i zaljubljenika u Maslinicu!

NAJVEĆI OBOŽAVATELJI. Ovaj turistički centar zanimljiv je ljubiteljima prirode, prirodnih plaža i čistog mora, a u posljednje vrijeme omiljena je destinacija biciklista, veslača, nautičara, kao i ljubitelja ronjenja, sportskog ribolova i lova. Avanturistički nastrojeni gosti rado će se odvažiti na vožnju jet ski-jem, dok će oni željni lješkarenja na suncu odabrati opuštanje na prekrasnoj šljunčanoj plaži ili pak otići na izlet do susjedne uvale Šipkova, gdje ih očekuje iznenađenje  – pješčana plaža – jedina takva na otoku! Odlična ideja je i kayaking do nekog od otočića (uz pogled sa vidikovca masliničke Župne crkve Sv. Nikole koji puca na susjedne uvale te na Trogir i Drvenik, jedna od nezaboravnih vizura je upravo zalazak sunca iza ovih malih dragulja!), a onima koji se radije drže kopna na raspolaganju su kilometri biciklističke staze kojom je Maslinica spojena sa Donjim i Srednjim selom te je pogodna za pješačenje i relaksaciju. Moguće se uputiti i do susjedne uvale Šešula koja svojim položajem i uvučenošću, pruža prirodno, sigurno i privlačno sidrište kao i jedinstven gastro doživljaj.

LJEPOTICA OVJENČANA LOVORIKAMA. Jeste li znali – Maslinica je 2013. godine, kao potvrdu za svoju kvalitetu i ljepotu, dobila nacionalnu nagradu kao najbolje turističko mjesto do 1.000 stanovnika na Jadranu.

Foto: Tz Šolta

Sponzorirani članak

visitsolta.com

logotipi hr