Aktualno

Uz vrhunski “cooking show” predstavljen prvi međunarodni studij gastronomije u Splitu!

PRVI MEĐUNARODNI STUDIJ GASTRONOMIJE U HRVATSKOJ!

Predstavljanje studija uz cooking show

U splitskom hotelu Park održan je jedinstveni gastronomski spektakl koji je organizirala Visoka škola Aspira u sklopu promocije prvog međunarodnog studija Gastronomije. Naime, svjesni smo da je Hrvatska turistička zemlja, da je gastronomija važan element kreiranja turističke ponude pojedine destinacije te da imamo zaista predivne predispozicije, jedinstvene namirnice – jedino nam nedostaju školovani gastronomski kadrovi.

slike-kuhara

Uz podršku Ministarstva turizma, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, predstavnika grada Splita i drugih važnih gostiju, održana je svečana prezentacija studija Gastronomije.  U sklopu prezentacije, Aspira je potpisala i sporazum o suradnji sa Culinary Arts Academy Switzerland gdje je gđica. Pejčić, regionalna menadžerica Swiss Education Groupa istaknula suradnju sa Aspirom kao glavni strateški cilj kompanije. Posebno je program predstavio, kao i ideju vodilju kreiranja ovog studija savjetnik studija Gastronomije, g. Denis Galić.

okrugli-stol

OKRUGLI STOL

Nakon navedene svečanosti, u okviru okruglog stola kojeg je moderirao g. Ivica Đuzel, teme: “Važnost visokoškolskog obrazovanja za ugostiteljska  zanimanja“, svoje viđenje problema pružili su Olivera Shejbal i Sanja Bareza ispred Ministarstva turizma, potom Joško Stella, Direktor Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije, Denis Galić – osnivač tvrtke HGE consilio, nastavnik i savjetnik na Aspirinom studiju Gastronomije, magistar gastronomije, koji je uz Ekonomski fakultet završio i Cordon Bleu. Također, g. Galić je i HACCP-predavač i sommelier s hrvatskom diplomom, Dragan Kostadinović – osnivač agencije SHUTTLE koja je kroz svoj brend Taste Dalmatia, specijalizirana za gastronomske ture te predsjednik Nadzornog odbora Udruge Hrvatskih Putničkih Agencija i predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Split te Sandra Čanić, voditeljica ljudskih potencijala Radisson blue Resort Split i predstavnica Hrvatske udruge poslodavaca. Zajedno su se usuglasili da percipiraju gastronomiju kao važan element povećanja kvalitete naše turističke ponude, ali i produljenje turističke sezone te da će svatko u okviru svojih mogućnosti i kruga djelovanja raditi na poboljšanju istoga. Sigurno je da je školovanje kadra izuzetno potrebno i to je ključ uspjeha razvoja turizma – sami čovjek.

slasticarka

COOKING SHOW

Nakon svečanog dijela slijedio manje formalan cooking show, gdje su vrhunski chefovi prezentirali svoja umijeća. Imali smo priliku degustirati vrhunske delicije hrvatskih i inozemnih chefova Hrvoja Zirojević, Brace Sanjin i Mihaela Noβ, piti koktele najboljeg hrvatskog barmena Jure Vojkovića , delicije slastičarke Marije Gudelj specijalizirane za francuske slastice te piti vina koja su nam savjetovali vrhunski stručnjaci sommelieri Siniša Koceić i Željko Bročilović Carlos te uživati u banquteu kojeg je pripremio Nikola Eterović. Podršku su pružili i drugi chefovi koji će biti mentori na studijskom programu poput Ivana Pažanina, Antuna Niševića, Dina Galvagne itd.

hrana

Bila je ovo zaista prava kulinarska avantura kojom smo dokazali koliko potencijala imamo! Jedan uvod u prekrasnu kulinarsku avanturu, gdje će studenti vođeni ovakvim stručnjacima chefovima, sigurno studirati srcem!

dvorana

O STUDIJU

Hrvatska uspješno gradi poziciju jedne od najbrže rastućih mediteranskih gourmet destinacija. Rast i razvoj temelje se na bogatoj gastro-enološkoj tradiciji te rastućoj ponudi ugostiteljskih objekata s  vrhunskom ponudom. Kako bi se gastro-enološki proizvod mogao razvijati, potrebno je imati kvalitetne kadrove koji su educirani za kreiranje vrhunskih proizvoda, a koji idu u korak sa  suvremenim trendovima u pripremanju i prezentaciji obroka, sukladno zahtjevima i potrebama turističkoga tržišta. Ovim novim usmjerenjem Visoka škola Aspira potiče izvrsnost u gastronomiji i obrazuje studente da budu nositelji razvoja hrvatske gastronomije. Za vođenje uspješnog restorana ili odjela hrane i pića, nije dovoljno znati pripremati odlična jela, već je potrebno imati i menadžerska znanja, kako bi se gastronomskom ponudom moglo upravljati na adekvatan način.

Kako osmisliti novi menu, upravljati osobljem u kuhinji, procesom nabave hrane  te dekorirati jela  samo je mali dio kreativnog procesa koji spada pod domenu kuhinjskog menadžmenta, a kojeg često ni sami nismo svjesni. Upravo ova menadžerska znanja i vještine mogu značiti razliku između uspješnog i neuspješnog ugostiteljskog objekta. Zato studij Gastronomije na Visokoj školi Aspira uči studente kako stvarati, ali i kako upravljati stvorenim.

nrl_9301_1

Studij Gastronomije na Visokoj školi Aspira uči studente kako stvarati, ali i kako upravljati stvorenim. Kroz modernu nastavu i aktivni rad studenti će vježbati i učiti od uglednih svjetskih šefova, među kojima su i nositelji Michelinove zvjezdice Vicenzo Guarino i Silvio Battistoni te osnivačica i urednica američkog časopisa Gastronomica Darra Goldstein. Praksa se izvodi u najboljim hrvatskim te međunarodnim restoranima gdje studenti stječu konkretna znanja i vještine primjenjive na tržištu rada. Također, studenti će kroz modernu nastavu aktivno raditi, vježbati i učiti od mnogih hrvatskih glednih chefova, među kojima su Andrej Barbieri, Nikola Eterović, Denis Galić, Dino Galvagno, Mate Janković, Antun Nišević, Michael Noß, Branko Ognjenović, Ivan Pažanin, Zdravko Perić, Braco Sanjin, Zdravko Tomšić, Denis Zembo, Hrvoje Zirojević itd. Također, učiti će i od nagrađivanih sommeliera poput Siniše Koceića i Željka Bročilovića Carlosa, barmena Jure Vojkovića, bariste Tomislava Mrdeže, slastičarke Marije Gudelj te Tonća Drlje koji će ih upoznati sa suvremenim trendovima u posluživanju. Studenti imaju i mogućnost nakon završetka studija i stjecanja diplome prvostupnika međunarodnog menadžmenta u gastronomiji nastaviti studij na Culinary Art Academy Switzerland i u samo dva dodatna semestra nastave i stručnu praksu steći i švicarsku diplomu.

Prijemni postupak: 23. rujna 2016.

Više o studiju potražite na : www.studij-gastronomije.com

Aspira – studiraj srcem!