Aktualno

Informativno – edukativni centar i hostel ‘Dravska priča’ u Noskovačkoj Dubravi

Informativno edukativni centar i hostel ‘Dravska priča’ nalazi se u neposrednoj blizini rijeke Drave, u općini Čađavica u Virovitičko-podravskoj županiji. Centar i hostel smješteni su obnovljenom i rekonstruiranom nekadašnjem ljetnikovcu grofa Draškovića iz 19. stoljeća, kojeg okružuje perivoj – spomenik parkovne arhitekture.

ie-centar-i-hostelOvo područje je i dio Nacionalne ekološke mreže i europske ekološke mreže Natura 2000, ali i dio prvog Regionalnog parka proglašenog na području Hrvatske Mura-Drava te prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji bi u budućnosti trebao postati najveće zaštićeno područje u Europi, koje će se prostirati na teritoriju 5 europskih zemalja (Hrvatska, Mađarska, Austrija, Slovenija i Srbija).

hotel-za-kukce

Vrijednost područja u kojem se nalazi Informativno edukativni centar, prepoznata je na svjetskom nivou zbog svoje izuzetne biološke raznolikosti, te je Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav pod zaštitom UNESCO-a.

hostel-recepcija

Prostor Centra je tematski uređen (Svijet sova, Flora, Kutak leptira, Ribe, Vodozemci i gmazovi, Ptičja pjevaonica, Dravske šume vila i vilenjaka) u interakciji sa dodatnim video i audio sadržajima.

vile-i-vilenjaci

Centar je sadržajno usmjeren na edukativne, istraživačke i rekreativne programe. Opremljen je bio istraživačkom stanicom, opremom za promatranje ptica i zvijezda te prezentacijskom opremom.

prostor-za-edukaciju-i-druzenje

Namijenjen je učenicima i studentima za programe škole u prirodi i terensku nastavu, prirodoslovcima, ekolozima, ornitolozima, rekreativcima te svim štovateljima iskonske prirode. U okviru centra djeluje i hostel kapaciteta 34 ležaja.

hostel-spavaonica

Dodatni sadržaj za posjetitelje predstavlja i poučna staza Dravi u zagrljaj, koja je opremljena s 20 info edukativnih tabli, odmorištem i promatračnicom za ptice na samoj obali rijeke Drave.siva-caplja

U neposrednoj blizini nalazi se i odmorište za bicikliste jer upravo tuda prolazi trasa poznatih međunarodnih biciklističkih staza: Drava Route, EuroVelo 13 – Ruta željezne zavjese i Ruta europske Amazone.

bio-istrazivacka-stanica

Dobrodošli!

Info kontakt:
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, Noskovci 2 a, 33523 Čađavica
Tel:033 722 033
e-mail: info@virovitica-nature.hr

kornjace

Fotografije: Tatjana Arnold Sabo, Kristijan Toplak, Ivan Darko Grlica

logo-tzvpz-1024x1024