Aktualno

Ansambl Lado priprema spektakl u Spaladium Areni

 

NAKON DUGOG NIZA GODINA OVAJ PRESITIŽNI HRVATSKI BREND NASTUPA PRED SPLIĆANIMA

 

Jedan od najboljih hrvatskih brendova koji je pravi, istinski čuvar hrvatske narodne baštine – Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO priprema pravi glazbeno – scenski spektakl u splitskoj Spaladium Areni. Nakon niza godina, LADO se vraća se u grad pod Marjanom.  Jedinstvena glazbeno – plesna čarolija očekuje nas u petak, 25. studenog u 19 sati, a Splićani i njihovi gosti na velikom godišnjem koncertu uživat će u najljepšim izvedbama bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

lado-9

Uz standardne koreografije s repertoara, LADO će Splićanima predstaviti tri nove točke koje prikazuju pjesme, plesove i običaje Slavonije Baranje i Posavine. U glazbenom dijelu programa pozornost će biti usmjerena na glazbene ikone Ansambla LADO Emila Cossetu, Božu Potočnika i Marijana Makara.

lado-8

Vrhunski plesači, koji su istodobno i izvanredni pjevači, transformirat će se iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a odlični glazbenici svirat će na brojnim tradicijskim i klasičnim instrumentima. Uz bogatu kolekciju jedinstvenih narodnih nošnji iznimne vrijednosti, Ansambl LADO uz pjesmu i ples obećaje nezaboravnu reviju izvornog hrvatskog tradicijskog ruha.

 lado-7

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, profesionalni je folklorni ansambl, osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. LADO kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Prezentacija bogatstva i raznolikosti folklornoga izraza s tako malog prostora kao što je Hrvatska, čini LADO jedinstvenim u svijetu. Koncerti Ansambla diljem svijeta nailaze na nepodijeljeno oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina. LADO je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na newyorškom Broadwayu, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu i brojnih svjetskih opernih kuća, festivala, svjetskih izložbi te olimpijskih igara.

lado-6

Godišnje koncerte ansambl LADO ove je godine posvetio nekadašnjem dugogodišnjem umjetničkom direktoru Ivanu Ivančanu, a uz splitsku Spaladium Arenu, koncerti nas očekuju 4. studenog u Molvama, 13. studenog u HNK u Zagrebu, 17. studenog u HNK u Varaždinu, 19. studenog u GV Osijek te 23. studenog u zagrebačkoj KD Vatroslava Lisinskog.

 lado-4

Ulaznice za nastup ansambla LADO u splitskoj Spaladium Areni, 25. studenog u 19 sati mogu se kupiti online na www.croatia-ticket.com i www.eventim.hr te na svim Eventim i Croatia Records prodajnim mjestima. U razdoblju od 8. do 22. listopada ulaznice se mogu kupiti po posebnoj promotivnoj cijeni od 60, 80, 100 i 160 kn. Djeca, učenici, studenti i umirovljenici uz predočenje svog statusa ostvaruju pravo na stalan popust na cijenu ulaznice.

Foto: Lado