Aktualno

Dani hrvatskog turizma (DHT) počinju u Bolu na Braču

Tradicionalni godišnji skup turističkih djelatnika Dani hrvatskog turizma (DHT), kojim se obilježava završetak jedne i početak sljedeće turističke sezone, počinju danas u Bolu na Braču.

Radni dio programa DHT-a odvijat će se u Bluesun hotelu Elaphusa, kao i dodjela godišnjih turističkih nagrada predstavnicima turističke industrije i najboljim odredištima i to po novom modelu.

Na dvodnevnom skupu analizirat će se turistička sezona 2016. te najaviti glavne aktivnosti za pripremu turističke 2017. godine.

Manifestacija započinje 16-im po redu hrvatskim turističkim forumom u sklopu kojega će se raspravljati o temi pod nazivom „Zračni prijevoz u turizmu – preko granica do cjelogodišnjeg poslovanja“, poslije kojega slijedi prezentacija „Nacionalni turistički brand – mjerenje učinkovitosti i smjernice za 2017.“

U večernjim satima prvoga dana DHT-a previđeno je svečano otvorenje i dodjela prvog niza godišnjih hrvatskih turističkih nagrada.

Drugoga dana skupa, 27. listopada, održava se nekoliko okruglih stolova.

Na prvom okruglom stolu govorit će se o djelatnicima kao pokretačkoj snazi turizma, čemu će prethoditi prezentacija Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč s temom „Socijalna distanca i indeks polikroničnosti mladih djelatnika u hotelijerstvu“ koji je na natječaju Zaklade Adris odabran za financiranje. Cilj projekta je istražiti razinu vještina mladih djelatnika u hotelijerstvu, utvrditi razinu njihove angažiranosti, stavove prema karijeri u hotelijerstvu, probleme prvog radnog iskustva te odrediti u kojoj mjeri postoje razlike u razini uslužnosti mladih koji su odrasli i školovali se u priobalju i mladih iz unutrašnjosti Hrvatske. Okrugli stol u trajanju 45 minuta moderirat će Iva Bahunek (Udruga poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske), a sudionici su Nenad Šepak (Ceh ugostitelja HOK), Gordana Deranja (HUP), Ante Lončar (ravnatelj HZZ) te Mario Bebić, pomocnik ministra rada.

Drugi okrugli stol održava se pod nazivom „Cro kartica – poticanje domaće turističke potrošnje“, a uvodnu prezentaciju te ulogu moderatora preuzet će direktor Horwath consultinga Siniša Topalović. Uz njega na okruglom stolu sudjelovat će Jako Andabak (Bluesun hoteli), Boris Žgomba (UHPA i UPA-e pri HGK), Martina Jus (HBOR) te Josip Zaher (HGK).

Treći (centralni) okrugli stol nosi naziv „Kako do konkurentnog i održivog modela upravljanja hrvatskim turizmom“, na kojem će se raspravljati o kontroverznoj temi – koliko nam je važno Ministarstvo turizma, treba li ga ukinuti ili mu ojačati ovlasti? Na okruglom stolu stajališta će zastupati Neven Ivandić (Institut za turizam), Miroslav Dragičević (Horwath Consulting), Kristian Šustar (HUP Zagreb), Sean Lisjak  (Udruženje marina pri HGK) te Marcel Medak (Zajednica zdravstvenog turizma HGK).

Izvor: mint.hr