Aktualno

Zaljubljenici u more, istražite podmorsku čaroliju otoka Šolte!

Otok Šolta svojim mirom i ljepotom očarat će vas na prvu.  Tirkizne uvale, kilometri pješačkih staza, zelene borove šume, beskrajni mir za dušu, tišina za uho i ljepota za oko.

Mnogi se upravo zbog mira i relaksacije vraćaju ovom božanstvenom otoku, no manje njih je imalo priliku zaroniti u jednu drugu dimenziju, u modru još tišu oazu i istražiti ljepotu šoltanskih dubina. U ronilačkom centru možete se uputiti u svoju podmorsku pustolovinu. Vlasnici ronilačkog centra i sami iskusni ronioci, istinski zaljubljenici u more i podmorje, poznaju tajne šoltanskog podmorja u koje će zaroniti s vama. Okružite se stotinama nijansi plave i u tišini mora se vratite iskonskoj ljepoti koju nećete tako lako zaboraviti.

uvala-senjska_1

Oko Šolte se nalaze lokacije s potopljenim brodovima i mnogo različitih prirodnih lokacija, privlačnih roniocima i zaljubljenicima u ronjenje i dubine, što čini ovo podmorje iznimno atraktivnim za podvodni turizam.

Upoznajte i istražite neke od fantastičnih lokacija za ronjenje.
Ako želite uživati u prirodnim ljepotama za vas je ronjenje s južne strane Šolte gdje je bogat podvodni svijet. Okomite stijene koje se obrušavaju u dubine skrivaju špilje, prekrasne koralje i općenito bogatu floru i faunu.

leomar-diving-center3-2_1

Uz bok prirodnim ljepotama u šoltanskom podmorju mnogo je tragova prošlosti, roniti možete istražujući olupine brodova, no zaroniti možete na prirodne lokacije i noću što je posebno čarobno. Južna strana otoka nudi ljubiteljima morskih dubina spektakularne prizore morskoga života i nezaboravno iskustvo za početnike i one naprednije.

Zahvaljujući istinskim zaljubljenicima u podmorje, upoznajemo vas s nekoliko atraktivnih lokacija u šoltanskom podmorju. Zaronite i uživajte u nedoživljenoj ljepoti koralja, vatrenocrvenih gorgonija, riba i jastoga.

Olupina ribarskog broda Ribolovac nalazi se 400 m južno od luke Stomorska na 20 m.  Dužina olupine je 28 m, a  potonuo je tijekom Domovinskog rata iz nepoznatih razloga. Na njemu obitava nekoliko vrsta riba i rakova, a kada je more mirno može se vidjeti za vrijeme plivanja. Pozicija je dobra za početnike, ali i napredne ronioce, no posebno je zanimljiva za noćne zarone.

U blizini otočića Mrduje, na dubini od 20 m, nalazi se potopljena jedrilica nepoznatog vlasnika. Na istoj poziciji na dubini od 40 m nalazi se olupina broda „Meje“, nekada patrolonog broda  jugoslavenske mornarice, posebno je atraktivna lokacija za napredne ronioce. Prilikom izrona na dubini od 20 m nalazi se zid koji pruža južno od Mrduje, bogat rupama u kojima bujaju flora i fauna. U uvali Livka  nalazi se galerija, južno od punte Motika, na dubini od 24 m počinje zid koji se pruža sve do 52 m dubine. Zid je prepun koralja, a vidljivost je vrlo dobra. Ova lokacija je posebno atraktivna za napredne ronioce.

leomar-diving-center-1_1

Još jedna uvala s južne strane, Senjska, posebna po tome što je ju je voljela i ilirska kraljica Teuta, pruža nezaboravne podvodne prizore i tajne koje čekaju da budu otkroivene. Na dubini od 10 m ulaz je u podvodnu špilju (vertikalni), kojom se spuštamo do 25 m, gdje se nalazi zid koji se pruža prema zapadu do dubine od 60 m. Ova lokacija atraktivna pozicija za sve vrste ronioca.

U top 5 lokacija za zarone  u kojima ćete beskrajno uživati svim osjetilima i pospremiti ih duboko u svoju mentalnu mapu , iz ronilačkog centra  su uvrstili i uvalu Jorja. Nalazi se također s južne strane, u blizini  uvale Senjska. Na desnoj strani uvale nalazi se zid sa velikom pećinom koja se pruža od 25 m pa do površine, vertikalni sifon, atraktivan za sve vrste ronioca.

juzna-strana-solte-u-blizini-uvale-jorja_1

Ne preostaje vam ništa nakon ovih fantastičnih plavih tajni koje smo vam otkrili već da potražite stručno vodstvo šoltanskih iskusnih ronioca i sigurno se spustite u šoltanske dubine, u istraživanje ovih i novih lokacija, koje će vas svojom ljepotom vinuti u beskrajno uživanje.

Foto: Tz Šolta

Sponzorirani članak

visitsolta.com

logotipi hr