Aktivni odmor

Istražite Podstranu sa svih strana!

DOBRODOŠLI U PODSTRANU, TURISTIČKU DESTINACIJU A-KATEGORIJE!

stara-podstrana

Ukoliko ste Podstranu odabrali kao svoje mjesto za odmor, valja Vam čestitati na dobrom ukusu! Bilo da ste gost koji preferira mir i tišinu ili uzbudljivu avanturu, trenutke opuštanja i ljenčarenja ili pak dinamične, adrenalinske pothvate, suvremene sadržaje ili glasove iz povijesnih i prapovijesnih vremena, slijedeći upute i savjete navedene u ovom vodiču, moći ćete optimalno planirati svoje vrijeme te svoj doživljaj podstranskog prostora maksimalno uskladiti s onim što očekujete od svog boravka.

_aab9749-podstrana-avio-b_1

Podstrana tvori jedinstvenu prirodnu i kulturnu cjelinu te se istražuje sa svih strana – vrijeme je da krenemo njenim pješačkim, planinarskim i biciklističkim putevima te poučnim stazama, obiđemo prirodne i kulturno-povijesne znamenitosti, posjetimo sportske i avanturističke objekte, provozamo se kajakom po moru i donjim tokom Žrnovnice, a za kraj ostavimo pokoji posjet nekom od objekata zabavne i ugostiteljske ponude! Ovo su atraktivne podstranske „štacije“ koje nipošto ne smijete propustiti:

podstrana-pan-18-x-2_1

SIĆAŠ LI SE DI JE LUNGO MARE? Podstranska obala – lungomare je uglavnom šljunčana, čitavom dužinom (6 km) uređena kao plaža te opremljena zabavno-rekreacijskim sadržajima i rekvizitima. Izvan sezone kupanja pretvara se u atraktivnu šetnicu za rekreaciju i opuštanje. Podstranski lungomare počinje u Strožancu, kod ušća rijeke Žrnovnice, i neprekidno teče do jugoistočne granice općine, a osim ugodne šetnje, pogodan je i za trčanje i vožnju bicikla.

6cb_4052-tz-podstrana-x_1

Ljubitelji kulturnih znamenitosti ondje će rado baciti pogled na ljetnikovac Cindro, obići crkvu, groblje i arheološki lokalitet Sv. Martina; dok će se fanovi razonode na vodi rado provozati kajacima! Svim gostima koje zanimaju zanosni mirisi, okusi i boje podstranskih morskih i kopnenih plodova, preporučamo posjet nekom od vrhunskih restorana i barova što se nalaze u sklopu hotela i samostalno…, gdje se može sjajno jesti i piti, a usluga je vrhunska!

_2ab0628_podstrana_hrana_prehrana_jurex_1

STAZA UZ RIJEKU ŽRNOVNICU – FLORA I FAUNA „ZAČINJENA“ DAŠKOM DAVNIH VREMENA. Lijeva obala završnice riječnog toka, od ušća do postrojenja kamenoloma Pete Peruna, uređena je kao poučna šetnica duljine 2 km, opremljena putokazima, informativnim pločama i klupama. Podloga je šljunčana i zemljana, pogodna za hodanje, trčanje i vožnju bicikla, a prolazi kroz visoku vegetaciju riječnih obala pa je osobito ugodna za sparnih ljetnih dana! Neuređen pristup početku ove staze koja završava kod izletišta Antoničin mlin u naselju Žrnovnici, kao i bogata riječna flora i fauna, probudit će u Vama pravog Robinzona, a od intrigantnih kulturno-povijesnih sadržaja, tu je i kratki odvojak koji vodi do Zmijskog kamena, spomenika mitološke podstranske baštine!

dsc_9976-copy_1

ZA ISTINSKE AVANTURISTE: PUT KAMENOLOM PERUN – GORNJA PODSTRANA. Ova dionica povezuje prostor zatvorenog kamenoloma Perun sa starim selom Gornjom Podstranom iz kojeg se može nastaviti u nekoliko pravaca. Zahvaljujući zemljanoj i makadamskoj podlozi ovaj 7 kilometara dugačak put pogodan je za pješačenje, trčanje i vožnju bicikla, a s obzirom da je južno eksponiran čitavom duljinom, omogućuje pogled na more i na vapnenačke stijene brda Peruna.

_zg02401_1-b_1

Križa se s planinarskim putem iz Strožanca, a opremljen je putokazima, informativnim pločama i odmorištima. Valja pripaziti na makadamski put zapadno od mjesta Gornja Podstrana koji se spušta u bivši kamenolom – tu je spust sa velikim nagibom. Od pravih dragulja za razgled, osim fascinantna pogleda na more i vapnenačke stijene, ljubitelje znamenitosti očekuje obilazak kapele Sv. Fabijana i Sebastijana te eko-etno sela Gornja Podstrana i spomenika!

dsc_7410_1

KAMO NAKON GORNJE PODSTRANE? Želite li vidjeti brojne podstranske kulturno-povijesne i prirodne ljepote, poput gomile Pišćenica, Vilanjskog grada, izvora Mura, najviše točke – vrha Križ (533 m) i drugih, na raspolaganju Vam je više raznovrsnih puteva kojima možete krenuti nakon što stignete u Gornju Podstranu. Makadamski put u smjeru Jesenica nastavak je puta koji vodi iz kamenoloma, a dug je 6 km. Prolazi terenom slične konfiguracije i visine te ima iste odlike.

Planinarski put odvaja se s makadamskog oko 800 m istočno od sela Gornja Podstrana, a od izvora Mure, pravog užitka za ljubitelje prirodne baštine, dijeli Vas tek 10-ak min pješačenja. Dionica od Mure do Mutograsa (oko 20 min pješačenja) veoma je strma, pa će je oni nešto odvažniji ljubitelji aktivnog odmora u silaznom smjeru iskoristiti za ekstremni biciklistički downhill!

_dsc4125_1

Kratki planinarski put (križni put) do crkve sv. Jure na Vršini prelazi se za oko 15 min, a dijelom je kružnoga planinarskog puta dugog 3 km koji povezuje Gornju Podstranu i Pišćenicu. Obilježen je, opremljen putokazima i informativnim tablama, a ondje ćete uživati u iznimnom panoramskom vidiku! Želite li pak razgledati ostatke prapovijesne gradine Vilanjskoga grada, uputite se ka uzvisini udaljenoj cca 400 m od crkve sv. Jure na Vršni, u pravcu sjeveroistoka – pristup lokalitetu je moguć, iako nema obilježene staze koja bi do njega vodila.

podstrana-crkva-02-podstrana-copy-copy_1

Planinarski put prema crkvi sv. Jure na vrhu Perunsko (441 m) dug je oko 4 km, a najvećim dijelom prati vršni greben brda. Prolazi uz najviši vrh Križ (533 m) te sjevernim podnožjem velike prapovijesne gradine Obloženice, smještene uz vrh Perunić (448 m). Siječe se s veoma ugodnim planinarskim putem koji vodi u kanjon Vilar na sjevernoj strani brda. S vrha Perunsko (s kojeg se možete spustiti u Strožanac, kanjon Vilar, ili se vratiti natrag u Gornju Podstranu) pruža se još jedan iznimno lijep panoramski pogled, a do Sv. Martina vodi asfaltirana zavojita cesta duga 2 km.

_aab9749-podstrana-avio-b_1

STRMI PLANINARSKI PUT. Planinarski put Strožanac – Sv. Jure na Perunskom započinje kod ureda TZ Općine Podstrana, prolazi pokraj crkve Gospe u Siti i uz vilu rustiku Polača, te kroz hrastovu šumu izbija podno stijena brda Peruna odakle strmim usponom nastavlja do vrha Perunsko i crkve Sv. Jure. Razmjerno kratka i veoma atraktivna staza objedinjuje prirodnu raznolikost, od morske obale do gorskog vrha, s osebujnom povijesnom i mitološkom baštinom. Duljina puta opremljenog putokazima, odmorištima i informativnim pločama je oko 2,5 km, a prelazi se za 1,5 sat hoda.

_2ab0278_podstrana_nosnja_1_1

Gospa u Siti – crkva, arheološki i mitološki lokalitet, arheološki lokalitet Polača te crkva i gradina Sv. Jure na Perunskom tek su neke od znamenitosti koje ondje možete razgledati, dok će ljubitelji prirode zacijelo uživati u pogledu na maslinike i voćnjake, hrastovu šumu, vapnenačke i vegetacijske stijene i točila, te impozantan vrh Veliki Perun (443m). Za one koji se žele „otisnuti“ do penjališta Perun, valja naglasiti da se pristupni put za penjalište odvaja s planinarskog puta prema vrhu Perunsko u hrastovoj šumi.

4 T

 

Foto: Tz Podstrana

www.tz-podstrana.hr