Aktualno

Martinje v Kladarskem bregu – okusite najbolju mladu kapljicu

Na samo desetak kilometara od središta Pitomače, na obroncima Bilogore, nalazi se pitomačko vinogorje. Sastavljeno od tri brega, Otrovanskog, Kladarskog i Aršanjskog, pitomačko vinogorje izvor je vrhunskih vina, ali i nadahnuće brojnim umjetnicima, posebno piscima i slikarima koji svoju inspiraciju pronalaze u bajkovitoj prirodi prelijepih bilogorskih obronaka.

img_0162

Uz brojne prirodne, kulturne i povijesne znamenitosti pitomački kraj je poznat po kletima koje arhitekturom i ugođajem odišu podravskom tradicijom i kulturom  te pajdašijama koje s posebnom strašću njeguju vinske običaje.

_dsc1837

Prateći kalendar vinogradarskih blagdana, u mjesecu studenom obilježava se najvažniji vinarski blagdan Martinje – kada se simbolički, nakon uspješnih berbi, mošt pretvara u mlado vino. Kada? 12. studenoga 2016. godine kada vas Općina Pitomača poziva na rekreativni izlet po podravskoj ravnici i bajkovitim obroncima Bilogore.

dsc_0749

Turistička zajednica općine Pitomača i Udruga vinogradara „Aršanj“ tradicionalno svake godine organiziraju manifestaciju „Martinje v Kladarskem bregu“, kada se na izletištu kod kapele sv. Martina u Kladarskom bregu odvijaju martinjske špelancije. Ovo je prigoda i za rekreaciju, odnosno dolazak do Kladarskog brega, pješice, bicikom ili jašući.

dsc_0803

Na putu do cilja sudionici izleta imaju dvije postaje za okrjepu, degustaciju vina i domaćih proizvoda, točnije na prvom punktu u Otrovancu članovi i članice KUD-a Marijan Pavleković Pajo Otrovanec dočekuju sudionike izleta nudeći im kuhano vino, čaj, pogačice, kiflice, rakije i domaće likere, a na drugom punktu u kleti na Aršanju, domaćini nude degustaciju vina i domaćih suhomesnatih proizvoda. Na samom vrhuncu izleta, odnosno na Kladarskom bregu, sudionici imaju priliku, prigodom martinjskih špelancija, uz nabavku prigodne vinske čaše, konzumirati vina i martinjske kobasice te dobro se zabaviti uz tamburaški sastav.
Svi koji žele provesti ugodnu subotu u dobrom društvu, uz rekreativno hodanje po podravskoj ravnici i blagim obroncima Bilogore,  više informacija o samom događaju i izletu mogu pronaći na facebook stranici DiscoverPitomača 

Više informacija potražite na webu Turističke zajednice Općine Pitomača ili  Turističke zajednice Virovitičko -podravske županije, dobro došli.

Autori fotografija: Darko Begović, Marinko Barčan

promo

htz-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

logo-tzvpz-1024x1024