Aktualno

NP “Krka” – raskošna ljepota i bogatstvo kulturne baštine

Interes i iskreno divljenje brojnih posjetitelja kod izleta NP “Krki”, ne jenjava već desetljećima već se dapače, u skladu s pozitivnim trendovima povećanja dolazaka i rasta turističkih posjeta jednako tako odražava i za sve veći interes prema jednoj od najljepših prirodnih atrakcija Lijepe Naše.
Prepoznatljivi trademark i amblem Šibensko kninske županije i jedan od simbola ovog područja, NP “Krka” iz godine u godinu pojačano radi na sve kvalitetnijem jačanju sadržaja, ponude i prezentaciji svojih turističkih atributa.

 izletibrodom1164854
No prirodnu baštinu valja dobro čuvati. Veliki interes i česte posjete zahtijevaju dobru pripremljenost i nošenje s brojnim izazovima učestalih posjeta ovog, božanski lijepog kutka Lijepe Naše.
U NP “Krka”, zaposlenici su svijesni potrebe očuvanja i održanja prirodnih resursa i potrebe za očuvanjem kulturne baštine. Stoga je osnovna misija nacionalnog parka, zaštita prirode, a u slučaju NP „Krka“ i tisućljetne kulturnopovijesne baštine.

visovac0711634franjevački samostan na otoku Visovcu – tvrđava duhovnosti, mira i vjere

Prirodni fenomeni, biljni i životinski endemi, staništa i povijesno i kulturno nasljeđe zahtijevaju posebnu skrb i zaštitu.
Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ od svoga osnutka uspješno se nosi sa svim izazovima, što je doprinos reputaciji zaštićenih područja u Republici Hrvatskoj, ali i u svijetu.

grmolikigrasar15480
Grmoliki grašar, bogatstvo rijetkih biljnih vrsta vidljivo na ovom području

U protekla tri desetljeća JU „Nacionalni park Krka“ uspješno provodi različite aktivnosti u cilju očuvanja prirodne i kulturnopovijesne baštine i edukacije: mjere zaštite prirode, krajobraza i vrsta, te održiva razvoja, istraživanje flore i faune, očuvanje tradicijske poljoprivrede, zaštitu kulturnopovijesnih spomenika, očuvanje baštine i tradicionalnih običaja, realizaciju važnih infrastrukturnih projekata, edukaciju djece i odraslih itd. Pritom nastoji postići sinergiju s lokalnim stanovništvom i podignuti svijest o potrebi očuvanja biološke raznolikosti. Svake godine provodi i edukativni prihvat, sve brojnijih posjetitelja iz Hrvatske i cijeloga svijeta.

biljnisvijet2105431

Odgovorno upravljanje – zalog za budućnost i dugoročno održiv turistički napredak

slapovinou152351

Skradinski buk, jedna od poznatijih prirodnih ljepota Republike Hrvatske, najposjećeniji je slap na rijeci Krki. Kako bi upješno provela projekte zaštite toga lokaliteta, Uprava Parka proteklo desetljeće intenzivno radi na prostornoj i vremenskoj disperziji posjetitelja: prostornoj u smislu osposobljavanja postojećih i uređenja dodatnih sadržaja za posjećivanje, a vremenskoj u smislu godišnje i dnevne raspoređenosti posjetitelja po lokalitetima.

skradinskibukstari152310

U toj namjeri za posjetitelje je osposobljeno dvanaest poučno-pješačkih staza, jedna biciklistička staza,  obnovljene su vodenice koje služe prezentaciji starih zanata, uređeno je etno selo na Skradinskom buku, Visovačka kuća Kuželj na Stinicama, ispostave JU „NP Krka“ u Skradinu, Drnišu i Kninu a omogućen je i obilazak arheološkog lokaliteta Burnum i uživanje u pogledu na šest od ukupno sedam Krkinih slapova. Recept za savršeni dan!

staza10133512

Razvoj senzibiliteta za skladan odnos prema prirodi provodi se i kroz redovite manifestacije,  s jasnom ekološkom porukom. Glazbene i filmske večeri, izložbe, akcije, radionice i festivali na prekrasnim lokalitetima idealna su mjesta za poticanje odgovornog ponašanja čovjeka prema prirodi. O potrebi očuvanja ovakvog blaga, redovito se podučava i najmlađe, kroz tematski organizirane radionice.

img0067161544

Jeste znali da  cjelokupna infrastruktura namijenjena posjetiteljima zauzima tek 5 % cjelokupne površine Nacionalnog parka „Krka“, koji se prostire na 109 km2. Posjetitelji se označenim stazama kreću pod budnim okom djelatnika i nadzorom čuvara prirode.
Kad dođe u NP „Krka“ svaki posjetitelj bude upoznat s pravilima ponašanja u zaštićenom području, kojih se i pridržava.

kljucica0056162221
Ključica -jedna od brojnih arheoloških znamenitosti nacionalnog parka

Očuvanju prirode doprinosi i ekološka osviještenost samih posjetitelja. Očuvanje NP Krke, provodi se tako u skladu s jasnim smjernicama i propisima vezanim uz ovakva područja, što je kvalitetan i siguran zalog za naslijeđe onima koji dolaze iza nas, da se s podjednakom  ljubavi i pažnjom, brinu o ovoj iznimnom dragulju čija ljepota svakim danom sve više osvaja.

TripAdvisor pohvale – NP “Krka” osvaja svijet
I za kraj pročitajte brojne panegirike oduševljenih posjetitelja na čuvenom Trip Advisoru:
Dalmatian pearl, Stunning scenery, Amazing national park, Breathtaking, Just amazing, Do not miss this, One of the naturals wonders of the world.. samo su neki od brojnih pohvala kojim su strani posjetitelji počastili ovo područje. Uostalom, najbolje se uvjerite i sami u istinost navedenih tvrdnji. 

staza05133248

Sve informacije potražite na “NP KRKA” web stranici ili na našem Facebooku te ostanite u toku sa novostima koje spremamo za postsezonu. Posjetite NP “Krka” i dobrodošli!

Fotografije preuzete uz dopuštenje; NP “KRKA”

htz-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

NP_krka_logo CRNI

logo-tz-sibenik

logo_-turisticka-zajednica-sibensko-kninske-zupanije