Aktualno

Posjetite Kaštela – domovinu svjetski poznatog Zinfandela!

Netipičan grad od sedam mjesta sjajna je zvijezda eno – gastro turizma

Provedite jesen u jednom od sedam čarobnih Kaštela –  pitoresknih mjesta nanizanim od Splita do Trogira, sa sedam središta na čijim ćete kamenim ulicama i u kafićima uživati u mediteranskom ambijentu i ležernom dalmatinskom stilu.

Grad je ime dobio po kamenim renesansnim utvrdama – kaštelima, razasutim po obali, među kojima su najatraktivniji kula Nehaj u Kaštel Štafiliću, kula Čipiko u Kaštel Novome, obnovljeni dvorac Vitturi i dvorac Rušinić u Kaštel Lukšiću, Podvorje u Kaštel Sućurcu te Kaštilac u Kaštel Gomilici koji je impresionirao i ekipu Igre prijestolja pa su se tu snimali kadrovi četvrte sezone ove planetarno popularne serije.

kastelnovistafilicnoc3076psrssh_1

Prekrasni kašteli, kamene crkve i stare kuće kreiraju jedinstveni krajobraz koji je najatraktivniji promatrate li ga sa pučine ili s Kozjaka s kojeg se pogled širi na arhipelag i susjedne gradove Split i Trogir. Na padinama ovog brda primijetit ćete plodna polja s maslinama, vinovom lozom i najsočnijim trešnjama, a o trudu i tradiciji kaštelanskih težaka svjedoči Biblijski vrt u Kaštel Novome i 1500 godina stara maslina u Kaštel Štafiliću.

Nakon planinarenja ili pješačenja po Kozjaku dobro će doći predah u jednom od tri planinarska doma. Ljubitelji aktivnog odmora mogu se okušati i u biciklizmu, jedrenju, veslanju i ronjenju, a onima bez kondicije odgovarat će lagana šetnja uz more kroz Kaštela.

k-stafilic-kastel-stafileo-rottono-istok-1_1

Odlučite li se za odmor u ovom gradu smještaj možete potražiti u nekoliko obiteljskih hotela ili u jednom od brojnih apartmana, dok će nautičari luku pronaći u marini Kaštela, savršenoj polazišnoj točki za istraživanje ovog dijela Dalmacije.

OMILJENA ENO – GASTRO DESTINACIJA

O kaštelanskoj gastronomiji ne treba previše pričati, svi znamo čari dalmatinske kuhinje, tek naglasiti već spomenuta jela s bobom ili Kaštelansku tortu, razna jela od ribe na sve načine (kuhane, pečene i grilane), povrća (bob i Dani o boba!!), voća i kolača, a mesni specijaliteti su kaštelanska tradicija (pašticada ili peka).

img_8616_1

Naravno uz dobro jelo ide i dobro vino, a kaštelanska vina, posebno su kaštelanski ponos. Kaštela su zavičaj kaštelanskog crljenka u svijetu poznatijeg kao zinfandel, koji je prije 200 godina krenuo na svoj put u Ameriku i postao jedna od najomiljenijih crnih sorti. O kakvom je vinu riječ možete se uvjeriti u jednoj od konoba čiji su vlasnici cijenjeni hrvatski vinari, a samo ćete u Kaštelima moći kušati vrhunsku babicu, još jednu pomalo zaboravljenu dalmatinsku sortu. Doživljaj je potpun sljubite li ova vina s autohtonim specijalitetima koje u izvornim ili modernijim verzijama nude kaštelanski restorani, konobe i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Kaštelanska vina su izuzetno dobra, bez mana, vrlo su ukusna i cjenovno ne previsoka.

img_6299_1

Za razliku od nekih drugih crnih sorti, vina Crljenka kaštelanskog su mekana i pitka, s izraženom sortnom aromom, koja varira od diskretnih cvjetnih pa do snažno razvijenih voćnih mirisa. Kakvoća i karakter vina uvelike ovise o području uzgoja, starosti nasada i primijenjenoj tehnologiji. Poznato je i rose vino ove sorte, tzv. White Zinfandel, koji je dugo vremena bio na vrhu popularnosti među američkim vinima.

img_6297_1

Sve su popularnije eno gastro ture koje se najviše događaju u pred i pod sezoni, i dovoljno je kontaktirati neku od postojećih turističkih agencija koje djeluju na ovom području. U ponudi su i glasovite cooking ture, na kojima gosti uz pratnju domaćina pripremaju tradicionalna dalmatinska jela sa izvornim namirnicama.

Posjetite neke od poznatih kaštelanskih vinarija: Vujina , Bedalov, Kovač, Kairos….

img_6252_1

NAŠA PREPORUKA:
Posjetite večeri kaštelanskih vina
, tradicionalnu feštu na kojoj se svake godine u ožujku proglašavaju najbolja vina za proteklu godinu, zasigurno ćete uživati u svakom trenutku provedenom u dobrom društvu uz čašu vrhunskog vina…

 

Foto: Tz grada Kaštela

Posjetite našu Facebook stranicu i budite u toku s svim novostima!

728x90 hr