Aktualno

Slavonski banovac – doživite rapsodiju boja okusa i mirisa u Pakracu

Svake godine u Pakracu u zlatno doba jeseni, održava se sajam „Slavonski banovac“ koji objedinjuje najbolje iz našeg kraja, a  i šire  – turizam, gastronomiju, tradiciju i gospodarstvo.

Kad?
15. listopada 2016 godine 

12,00 sati – 7. županijsko natjecanje u kvaliteti meda

13,00 sati – Svečano otvorenje sajma

14,00 sati – Kulturno umjetnički program

15,00 sati – Natjecanje u starim sportovima – djeca

15,30 sati – 7. Županijsko natjecanje u kvaliteti meda – proglašenje pobjednika

16,00 sati – GRAHFEST – prvenstvo u kuhanju graha

17,00 sati – Natjecanje u starim sportovima – odrasli

21,00 sat  – Koncert tamburašk0og sastava BEGINI

Središnji trg će ove godine postati pozornica brojnih potencijala kontinentalne Hrvatske, promocija turističke ponude, autohtonih proizvoda, starih zanata i obrta te svih tradicionalnih vrijednosti koje kontinentalnu Hrvatsku čine atraktivnom. A na samom početku manifestacije doživite doslovno najslađi dio Sajma – natjecanje u kvaliteti meda! Kušajte i procijenite najsavršeniji proizvod prirode – med i njegove proizvode koje su vrijedno radile pčele medarice skupljajući nektar s cvjetnih slavonskih livada i šuma.

letak8

Prošetajte se gradom pokraj šarenih izlagača, namignite lijepim snašama u izvornim nošnjama, upijte mirise domaće kuhinje i zapjevate zajedno s kulturno umjetničkim društvima! Uživajte u ponudi  rukotvorina , slastica i domaćeg jela i pića. Doživite Pakrac kroz moderan prikaz tradicije i povijesti!  Znate li da  Pakrac ima svoju povijest sajmovanja i da je dugo kroz povijest bio prepoznat kao vrlo živo Trgovište, mjesto susreta različitost i razmjene?

hot11

Zato 15.listopada na sajmu možete susresti kovača novca iz srednjeg vijeka i dvorsku plemkinju u svakodnevnoj  šetnji, ali i viteza templara kako budnim okom pazi na kovača i svoje Banovce (prvi kovani novac u Hrvatskoj).

hot3

Za sve posjetitelje i ljubitelje povijesti bit će otvoreni naši muzeji – Muzej Grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti, gdje možete uz stručno vodstvo doznati više o bogatoj povijesti ovog kraja!

slavonski-banovac-768x512

Ako prošetate nekoliko koraka dalje, naći ćete se u dvorištu dvora grofova Janković  gdje možete svjedočiti, ali i sudjelovati u natjecanju starih i zaboravljenih sportova iz tog vremena! Za velike i one manje, organiziramo igre, te se možete okušati u gađanju kozlice, bacanju potkove, potezanju užeta i dr.

hot2
A zatim počinje Grahfest! Prijavite i vi svoju ekipu i ponosno pokažite svoje umijeće u kuhanju jela od  ove poznate namirnice!

hot8

Znate li da grah potječe iz Amerike i da je tek u naše krajeve stigao u 16. stoljeću? Ne treba vam vremeplov da biste uživali u mirisima ovog tradicionalnog jela, samo je dovoljno da vas put dovede u Pakrac. Slobodno  uživajte  u mnoštvu kotlića gdje ćete degustirati ovo ukusno jelo i iskušajte razne načine pripreme ove delicije koja je lani okupila preko 50 ekipa!

hot9

A za žeđ ne brinite! Na nekoliko točaka možete pronaći osvježenje i odmor, a ako hoćete posebno osvježenje – tu vam preporučujemo vodu s pakračke česme – prema legendi, tko se te vode napije ostaje zauvijek u Pakracu!

sjenica-u-kuriji-jankovic-768x1024

I za kraj, vrijeme je za pravo slavlje! Zaplešite i zapjevajte uz poznate hitove tamburaškog sastava Begini!
Odmor nakon cjelodnevnog veselja potražite  u nekoliko raznih smještajnih objekata – u hotelu u samom centru grada, apartmanu na periferiji, sobi nadomak centra ili ako baš želite pravi odmor – probudite se na 655m nadmorske visine u smještajnom objektu planinarskog doma Omanovac!

planinarski-dom-omanovac-iz-zraka-777x437

Fotografije ustupila: Turistička zajednica Grada Pakraca

Sve informacije o ovom događaju saznajte na tz-pakrac.hr i posjetite našu Facebook stranicu, te ostanite u toku sa svim novostima koje smo pripremili za zlatnu jesen. Dobro nam došli!

Turistička zajednica Požeško – slavonske županije

Posjetite i Facebook Turističke zajednice Požeško – slavonske županije

htz-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

logo-tzpsz2-768x408