Aktualno

Splitsko – dalmatinska županija turistički je prvak države u nautičkom sektoru: Grad Split apsolutni turistički rekorder!

Splitsko – dalmatinska županija ostvarila je više nautičkih noćenja nego ukupno Istarska, Šibensko-kninska i Zadarska županija!

Upućene u svjetske turističke trendove nimalo ne začuđuje činjenica da Splitsko-dalmatinska županija obara rekorde i u – rujnu! Kao medij koji od samih početaka prati njen rad, bacili smo za Vas pogled na njenu – nesumnjivo svijetlu – turističku prošlost, sadašnjost i budućnost!

Na presici održanoj u hotelu Park u Splitu, povodom predstavljanja izvanrednih turističkih rezultata Splitsko -dalmatinske županije i grada Splita za prvih 9 mjeseci, brojnim medijima, predstavnicima turističkog sektora, obratili su se dožupan Splitsko – dalmatinski, Ante Šošić, direktorica turističke zajednice grada Splita, Alijana Vukšić i Joško Stella direktor turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

img_9176

KRONOLOGIJA JEDNOG USPJEHA. Čelni ljudi županijskog turizma i gradskog turizma višenego itko dobro znaju da turistički uspon nije došao preko noći. Neki se još sjećaju vremena kada je samo njeno srce – Split, bio tek tranzitna luka za dospjeti na obližnje otoke, a danas se turističkom atraktivnošću može mjeriti i sa razvikanim svjetskim destinacijama. Tome je svakako pridonijela sjajna „Ultra“, koja ga je lansirala u orbitu najomiljenijih svjetskih destinacija za mlade – oni su postali njegovi dobrovoljni promoteri širom svijeta, ali i kvalitetni posjetitelji koji značajno prolongiraju svoj boravak ne bi li što bolje upoznali njegove kulturne i prirodne ljepote, užance, a dakako i gastro kartu!

_MAX7883_1

No, u pitanju nije samo grad Split, prošlogodišnji državni šampion u turizmu, ni njegova stara gradska jezgra, ide se i na izlete do obližnjih destinacija, poput primjerice rijeke Cetine koja nudi nezaboravnu rafting, canyoning ili pak zip line avanturu, ali i do filmski značajnih lokacija, kao što su mjesta gdje su se snimale scene iz planetarno popularne serije „Game of Thrones“. Sve je ovo značajno pridonijelo ucrtavanju Splita (ali i cijele županije!) kao uzbudljive i relevantne točke na putnom itineraru gostiju iz cijelog svijeta, a pokretački duh županijskog turizma zaslužan je što su grad i cijela regija dobili još neka nova, atraktivna lica.

photo-ilija-veselica-2_glavna-777x437

 

Tako se u superlativima priča, primjerice, ističe direktor Joško Stella, o biciklizmu na Braču „začinjenom“ glasovitim specijalitetima od janjetine, o kulturnim znamenitostima (prošle godine sabranim u atraktivnom katalogu koji je poslužio za poticanje nastanka novih turističkih proizvoda!) koje su iznurile pametne telefone stranih gostiju zahvaljujući stalnom škljocanju foto-aparata, o sjajnim mogućnostima ovog područja za aktivni odmor koji je zahvaljajujući blagoj klimi moguće prakticirati gotovo u bilo koje doba godine, o gradovima iz regije kao izvrsnom izboru za city break odmor, itd.

NO, KAKO TO SVE IZGLEDA U BROJKAMA? Čini se da su sve ove pogodnosti koje regija nudi posebno omiljene Skandinavcima na čijem tržištu je zabilježen porast od impresivnih 39%, a značajan porast županija je zabilježila i na francuskom (28%) i tržištu Velike Britanije (29%), što je plod ciljane orijentacije na zapadna tržišta – strategije koja se pokazala kao pun pogodak! Prema statistikama, županija najviše privlači goste iz Poljske koji su je u prvih devet mjeseci ove godine posjetili u najvećem broju, a slijede ih Nijemci koji su broj posjeta povećali za 8 posto.

Omiški gusari str 04

Jedini pad zabilježen je na češkom i slovačkom tržištu, iako su Česi i dalje treći najbrojniji gosti regije. Županijski gradovi koji su se istaknuli najvećim brojem noćenja su dakako Split, koji je s milijun i 585.000 noćenja zabilježio porast od 31 posto, a dobrom posjećenošću ne zaostaju ni Makarska, Baška Voda i Omiš. Posebno je interesantno da se županija isprofilirala kao prava nautička meka – kako tvrdi prvi čovjek županijskog turizma, Joško Stella, od ukupno 2.845.000 noćenja u nautičkom sektoru ostvarenih na razini države, na Splitsko-dalmatinsku županiju otpada čak milijun i 374.000, što znači da se ondje odvija gotovo polovina noćenja u nautici!

A da je regija na ovom polju ostvarila uistinu maestralan rezultat, pokazuje i podatak da Splitsko-dalmatinska županija ima više nautičkih noćenja nego tri druge županije zajedno (konkretno, riječ je o Istarskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji)!



U PRVIH 9 MJESECI GRAD SPLIT BILJEŽI PORAST NOĆENJA OD 31%, RUJAN OBORIO SVE REKORDE
Prisutnima se obratila direktorica turističke zajednice grada Splita, Alijana Vukšić, predstavila je izvanredne turističke rezultate, po kojima grad Split u prvih 9 mjeseci zabilježio je čak 509.189 dolazaka i 1.585.438 noćenja, odnosno porast u dolascima od 26% i 31% u broju noćenja. U rujnu je zabilježeno 69.896 dolazaka stranih gostiju, te 208.087 noćenja, što predstavlja porast od 24% u dolascima i 32% u noćenjima. Domaći turisti su ostvarili ukupno 5.188  dolazaka i 11.562 noćenja, odnosno bilježi se porast od 21% u dolascima i 20% u noćenjima. Odlična suradnja sa županijskom TZ, brojni turistički sadržaji, manifestacije, suradnja svih dionika u turizmu… samo su jedan dio pokazatelja da DMO sustav ovdje savršeno funkcionira.  Direktorica turističke zajednice grada Splita iskoristila je ovu prigodu, čestitala svima, na postignutim izvrsnim rezultatima, dobitnicima brojnih nagrada za male i velike hotele, te istaknula kako će do kraja godine rezultati biti još i bolji. Zahvalila se i na strpljenju građanima kojima nije lako živjeti u gradu, koji živi turizam24 sata, uz preveliku gužvu i buku.

Čemu grad Split može zahvaliti toliki rast?
Porast brojki temelji se na povećanju kapaciteta privatnog smještaja. Danas u gradu Splitu ima 24.759 registriranih kreveta, od kojih su čak 16.741 u domaćinstvu. Alijana Vukšić je istaknula nedostatak hotelskih kapaciteta, te se nada da će u skorom vremenu investitori prepoznati priliku za ulaganje u iste i uvidjeti potencijale kongresnog turizma. Po strukturi gostiju na prvom mjestu su gosti iz Ujedinjenog kraljevstva, zatim SAD, Njemačka… porast se bilježi i sa tržišta Francuske koje je Splitu osobito zanimljivo jer se radi o gostima koji putuju van glavne sezone, traže specifične turističke proizvode i troše više.

DSC_0899

S USPJEHOM DOLAZI I VEĆA ODGOVORNOST. Izvrstan turistički rujan u Splitsko-dalmatinskoj županiji gotovo je sigurna najava i za isto takav listopad! Tako smatra direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije, Joško Stella, ponosan što je čitava županija ostvarila odličan rezultat. Posebno zadovoljan fantastičnim rezultatima u nautici, naglašava da će regija poduzeti sve da bi  taj rezultat i održala, a to će se postići upravo ulaganjem u proizvode koji kronološki produljuju udarnu sezonu i na turistički manje aktivne mjesece – poput cikloturizma, aktivnog odmora, enogastronomije i kulturnog turizma.

Najbolja sezona do sada za gospodina Stellu predstavlja i veliku odgovornost za razvijanje turizma u budućnosti, a osim velikih napora koje su uložili svi turistički djelatnici, rezultat je i čitavog niza faktora – pored fantastične prometne povezanosti (druga zračna luka po broju putnika u Hrvatskoj te autocesta), prirodnih i kulturnih atrakcija, uspjehu su pridonijeli i novi mediji koji su na brz i dinamičan način Splitsko-dalmatinsku županiju približili svjetskoj turističkoj javnosti.

Foto: arhiva TZG Split i TZSDŽ

Tekst: Hot Spots