Aktualno

U svrhu razvoja i promocije kreativnih industrija u Srednjoj Dalmaciji, najavljeno otvaranje filmskog ureda u Splitu!

Održana Međunarodna filmska konvencija: kreativne industrije u službi razvoja i promocije održivog turizma

U Splitu i na Klisu, u organizaciji Javne ustanove RERA SD za koordinaciju i razvoj  Splitsko – dalmatinske županije, od 28. do 30. rujna održana je trodnevna Međunarodna filmska konvencija kojoj je glavni cilj promicanje uloge kreativnih industrija, s naglaskom na filmsku, u razvoju i promociji održivog turizma kao pokretača gospodarskog rasta.

tematske staze omiš

Dalmatinsko zaleđe dio top-turističke ponude

Međunarodna filmska konvencija održana je u okviru projekta AdriaWealth (IPA Jadranska prekogranična suradnja), koji kapitalizira rezultate prethodno provedenih projekata u pet zemalja jadransko-jonske regije s ciljem poticanja ljudi iz svijeta turizma i filma da osmisle buduće projekte koji će, u Hrvatskoj, uključivati lokalitete uređene kroz projekt Medpaths i dalmatinsko zaleđe učiniti dijelom top-turističke ponude i povećati mu prepoznatljivost. Projekt AdriaWealth započeo je u svibnju i traje do kraja studenoga uz osigurana sredstva od ukupno 1,198.866 eura za pet partnera iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Albanije te Bosne i Hercegovine.

„Cilj AdriaWealtha je stvoriti niz javno-privatnih mreža za implementaciju rezultata u području održivog turizma, doprinijeti diversifikaciji turističke ponude jadransko-jonske regije, počevši od prethodnih pozitivnih iskustava u sektoru. Projektom AdriaWealth prenosi se znanje i promovira dijeljenje najboljih praksi te sam uvjeren da on može značajno pridonijeti kreiranju novih, inovativnih i atraktivnih turističkih proizvoda“ – riječi su Joze Sarača, ravnatelja JU RERA SD.

Na pres konferenciji održanoj u novootvorenom hotelu Cornaru u centru Splita prisutnima su se obratili: pomoćnik ravnatelja RERA-e Srećko Radnić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar i direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joška Stella.

Pomoćnik ravnatelja RERA-e Srećko Radnić, naglasio je kako je u cilju pojačanja turističke ponude i lokalnog gospodarskog razvoja važno koristiti kreativne i kulturne industrije, te ukazao na suradnju sa talijanskim i slovenskim kolegama. Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar, rekao je kako je Split  najfilmičniji grad na svijetu, te skrenuo je pažnju posjetiteljima i sudionicima o važnosti razvoja društva, kojem filmska industrija, kako audiovizualni sektor, znatno doprinosi. Ukazao na potrebu bolje suradnje ključnih županijskih i gradskih institucija.

Joško stella

Jedan od glavnih ciljeva održavanja Međunarodne filmske konvencije jest osnivanje filmskog ureda u Splitu

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joška Stella istaknuo je kako filmski turizam može sigurno produžiti sezonu, otvoriti nove poslove i nova radna mjesta. U ovih nekoliko dana upoznali smo se bolje s partnerima iz Italije, vidjeli njihova iskustva, te došli na ideju da i naša županija osnuje filmski ured u svrhu privlačenja novih produkcija.

http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2014/07/DSC8457-1a.jpg

Naime, filmski uredi već neko vrijeme postoje u Sloveniji, Italiji te u Istri i u Zadru. Uredi rade pri Razvojnim agencijama, što je poticaj i Splitskoj razvojnoj agenciji da otvori vlastiti ured.

U srijedu, 28. rujna, održana je prezentacija projekta te panel rasprave o osnivanju filmskog ureda i međunarodnoj suradnji mladih filmaša, a istog dana navečer u „Zlatnim vratima“ održana je i filmska večer, gdje je prikazan film redatelja Vladimira Kanića iz Zagreba. Radi se o kratkom filmu, 15-minutnom uratku o ljepoti naše Zagore „Sol srca“, a prikazani su i filmovi napravljeni u sklopu prvog Kino Kabaret Adriatica u Hrvatskoj, održanog u Splitu od 18. do 21. rujna 2016.

U sklopu Međunarodne filmske konvencije također su organizirane dvije edukacijske ture za stotinjak predstavnika turističkih agencija, vodiča, turističkih zajednica i drugih djelatnika u turizmu. Obuhvatile su Sinj,Vrliku, Klis i Trilj.