Aktivni odmor

Bike turizam Splitsko – dalmatinske županije galopira naprijed: U Trilju počelo osposobljavanje za biciklističke vodiče

10. studenog 2016.

U u hotelu Sv.Mihovil u Trilju,  u organizaciji Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske  županije, Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice grada Trilja, počele su edukacije osposobljavanja i licenciranja za biciklističke vodiče koje će trajati četiri dana.

Uspješni polaznici dobivaju uvjerenje o položenom osposobljavanju, a za prvu godinu svim polaznicima izradit će se licenca biciklističkog vodiča Hrvatskog biciklističkog saveza sa uplaćenim osiguranjem.

Nakon edukacija, Dalmacija će biti bogatija za 20 licenciranih vodiča, a kolika pomama vlada za njima ili još bolje, koliko je postao popularan cikloturizam, svjedoči da se prošle godine tražio ‘bike vodič’ više. U Splitsko-dalmatinskoj županiji prošle ih je godine educirano 25. Kasnije se profiliraju kao turistički vodiči, specijalisti za biciklijade, utrke i jako su dobro plaćeni.

Osposobljavanje provodi Istarska razvojna turistička agencija – IRTA koja to uspješno radi već 10 godina, pod stručnom palicom proslavljenog biciklista i profesionalca, edukatora Martina Čotara iz Istre, koji u obraćanju prisutnima nije mogao sakriti svoje oduševljenje do sada odrađenim, te istaknuo kako Splitsko – dalmatinska županija je izvrstan primjer ostalim županijama u kojem smjeru razvijati cikloturizam.

img_9862

Ukazao je na direktan efekt edukacije u Istri 2013. godine, nakon koje je 5 ljudi, otvorilo agenciju specijaliziranu za to područje i danas od toga žive. Profil bike gostiju je takav da troše u prosjeku 70 eur po danu, ne pitaju za cijene, plaćaju kvalitetu, jednom rječju bike vodiči su vrlo unosno zanimanje.

Joško Stella, čelni čovjek turizma Splitsko – dalmatinske županije, najzaslužnija je osoba za razvoj cikloturizma županije, istaknuo je kako SDŽ s brojkom od ukupno 4500 kilometara staza koje će biti završene do kraja godine, odnosno oko tisuću novih kilometara, je u samom vrhu Hrvatske po infrastrukturi.  Također je istaknuo kako SDŽ slijedi vodeće trendove u svijetu, a s brojnim prirodnim resursima, kulturnim znamenitostima, savršeno se uklapa u održivi turizam, koji je prema prirodi itekako koristan i osjetljiv, s tendencijom da se lokalno stanovništvo što više uključi u projekt, te sa smještajem i s vodičima svi izvuku maksimalnu korist.

CA 1

U pripremama za razvoj “hike” turizma

Stella je najavio je da sljedeće godine Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije nastavlja u smjeru produljenja turističke sezone i praćenja svjetskih trendova zdravog življenja, s novim projektom razvoja pješačkih i ‘trekking’ staza.

Prihod od cikloturizma u 2016. milijun eura i sto zaposlenih ljudi

Predsjednik Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije Denis Špadina edukacije je nazvao punim pogotkom, istaknuo je kako je SDŽ preuzela vodeće mjesto u cikloturizmu Hrvatske, te po broju i duljini staza, a iduće godine prestići će Istru. Govoreći u brojkama, rekao je da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ove godine prihod od cikloturizma u 2016. milijun eura i sto zaposlenih ljudi.

Foto: TZ SDŽ