Aktivni odmor

ČOVJEK – KLJUČ DO ZADOVOLJNOG TURISTA

Daruvarski kraj podjednako je udaljen od Zagreba i Osijeka, od rijeke Drave na sjeveru i rijeke Save na jugu, pripada Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i smatra se rubnim dijelom središnje Hrvatske. Prostire se na 64 km2 sa svega 11.633 stanovnika, prometno malo izoliran, a opet lako dostupan, smješten podno strmih i visokih obronaka Papuka u miru zelenila kotline rijeke Toplice. Gradić u kojemu se svi poznaju, a gost osjeća kao kod kuće, gradić okružen parkovima, izvorima, povijesnim građevinama, vinogradima, livadama i šumovitim predjelima…okružen tišinom…

vila-arcadia-julijev-park-daruvar-autor-ratko-vukovic-drugaFoto: Ratko Vuković, vila Arcadia

Prirodne prednosti u kombinaciji s modernim turističkim kapacitetima smjestili su današnji Daruvar na poziciju jednog od ljepših i uređenijih turističkih odredišta na mapi kontinentalnog dijela Hrvatske što su i potvrdila četiri zlatna, dva srebrna i jedno brončano priznanje u akciji „Zeleni cvijet“ koju je provodila Hrvatska turistička zajednica. 

centralno-blatno-kupaliste-daruvar-autor-ratko-vukovic
Centralno blatno kupalište, foto: Ratko Vuković

Još prije dvije tisuće godine, kada je ovdje obitavalo panonsko–keltsko pleme koje su grčki i rimski pisci nazivali Iasi, u značenju ” Topličani” ili ” Iscjelitelji”, zbog velikog broja termalnih izvora i prirodnih osobina unutar regije, formirao se u dobro poznate toplice i mjesto koje krijepi tijelo i dušu. Pozitivno i ljekovito djelovanje termalne vode, Rimljani su pripisivali moći svojih božanstava, Silvanu, Dijani i Solu, kojima su se zavjetovali za očuvanje svojega zdravlja. U rimskim termama, turskoj iliđi i građanskim kupkama Daruvarskih toplica od samog je početka prisutna svijest da je ovo mjesto blagodat prirode.

masaza_1
foto: Daruvarske toplice

Daruvarske toplice visoko su pozicioniran i suvremeno oblikovan centar očuvanja zdravlja nenametljivo uklopljen u prirodu, na samim izvorima ljekovite termalne vode i mineralnog blata, okružene velikim i lijepo uređenim parkom spomeničke arhitekture i velike hortikulturne vrijednosti, a smještene u samom srcu grada. Upravo je akcija Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radio televizije pod nazivom „Turistički cvijet-kvaliteta za Hrvatsku“  prepoznala te kvalitete i 2011., 2012. i 2013. godine dodijelila gradu prvu nagradu u kategoriji turističkih odredišta, destinacije s toplicama.
Četvrtu godinu za redom, 2014., Daruvaru je pak  dodijeljeno posebno priznanje i to za višegodišnju kvalitetu u kategoriji „Najbolja destinacija s toplicama“, a 2016. su osvojenim priznanjem na Danima hrvatskog turizma u Bolu na Braču svrstane među 3 najuspješnija spa/lječilišta u Hrvatskoj.

plivanje
foto: Daruvarske toplice

Kvalitetan rad i promocija destinacije očituje se i ponosnim članstvom Daruvarskih toplica i grada Daruvara EHTTA-e – Europskog udruženja povijesnih termalnih gradova, kao jedinih predstavnika Hrvatske od 2011. godine. Mnogim nagradama se Grad, Daruvarske toplice i TZ Daruvar-Papuk mogu podičiti, onim spomenutim i nespomenutim, za najbolju ili najuređeniju destinaciju, za izvrsnost, najuređeniji park, originalnu turističku ponudu, najbolju web stranicu, turističku kameru, a za svaku od njih zaslužan je upravo –  čovjek, vitalna i dragocjena karika u lancu brige o gostu.   U sklopu projekta GODIŠNJA HRVATSKA TURISTIČKA NAGRADA koji je dio Programa rada Hrvatske turističke zajednice i sustava turističkih zajednica, provodi se program „Čovjek – ključ uspjeha, Djelatnik godine“ u sklopu kojega se na osnovu  prispjelih kandidatura provodi izbor najboljih djelatnika u 25 kategorija.

vila-arcadia-autor-miran-husak
Vila Arcadia, foto Miran Husak

Obzirom da je daruvarsko područje turistička destinacija s vrijednim, sposobnim i predanim ljudima koji svojim radom, nastupom i direktnim kontaktom s gostom  daju posebnost i upečatljivost turističkim atrakcijama, TZ Daruvar-Papuk je malom gestom slanja kandidatura pokazala da cijeni njihov rad i trud. Veliko je zadovoljstvo moći se pohvaliti već petu godinu za redom s Djelatnikom godine na nacionalnoj razini, istaknuti osobe koje rade sa srcem i puno više nego li to radno mjesto od njih zahtijeva.

senka-jancek
Senka Janček – hortikulturni djelatnik godine za najuređeniji park (Centralno blatno kupalište)

Tako je prva titula Djelatnika godine u kategoriji Hortikulturni djelatnik osvojena 2012. godine, zahvaljujući kreativnoj i uvijek nasmijanoj Senki Janček, a u 2013. godini tu titulu u kategoriji Ostale uslužne djelatnosti ponijela je Melita Pokorny, vlasnica Sirane Biogal i svih onih finih sireva čiji okus i priča o njihovom nastanku izaziva oduševljenje brojnih kušača.

melita-pokorny-dht
Melita Pokorny – delikatesni sirevi Biogal

veslaacka-regata-u-luci
foto: Sirana Biogal

Na Danima Hrvatskog turizma 2014. godine titulom Djelatnika godine, ponovno u kategoriji Ostale uslužne djelatnosti, okrunjena je Milena Kelemin, vlasnica Pčelarstva Daruvar d.o.o., turistički ambasador destinacije putem medenih suvenira.

milena-kelemin-2014-izvor_facebook-stranica-pcelarstvo-daruvar4
foto: Facebook stranica Pčelarstvo Daruvar, Milena Kelemin

pcelarstvo-daruvar
foto: Pčelarstvo Daruvar

Godine 2015. priznanje u kategoriji Djelatnik hotelskog domaćinstva dodijeljeno je glavnoj domaćici u Daruvarskim toplicama – prvom Lječilišnom hotelu Termal*** i Depadansi Arcadia***, savjesnoj i radišnoj gđi Vesni Vizek.

vesna-vizek-2015-izvor_facebook-stranica-turisticke-zajednice-bjelovarsko-bilogorske-zupanije4Foto: Facebook stranica Turističke zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije, gđa Vesna Vizek

Nakon četverogodišnjeg niza „okrunjenih“ dama, ovu godinu obilježio je majstor pivar, gsp Krešo Marić, čuvar tradicije pivarstva u Daruvaru, Djelatnik godine 2016. u kategoriji Ostale uslužne djelatnosti. Gospodin Krešo Marić, treća generacija u obitelji pivara, radi preko 20 godina u Pivovari Daruvar kao majstor pivar i svojim znanjem, kvalitetnim radom i iskustvom uvelike doprinosi njegovanju tradicije u proizvodnji piva po tradiciji češkog pivarstva te time stvara respektabilan brend – Staročeško pivo, poznato po prirodnim sastojcima i kvaliteti.

kreso-maric-2016-izvor_facebook-stranica-turisticke-zajednice-bjelovarsko-bilogorske-zupanije
Foto: Facebook stranica Turističke zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije, Krešo Marić

Ujedno, gsp Marić je inicijator i organizator Sajma nezavisnih pivara iliti Craft beer festa, koji se održava u sklopu Dana piva u Daruvaru, a kojim promovira male pivovare i craft proizvodnju piva. Kako bi bili u koraku s trendovima na tržištu, svoje znanje i iskustvo pretače u spravljanje i specijalnih piva / craft piva kao što su ABBA, BART i LELA, a kroz  njihovu promociju privlači novu skupinu turista / posjetitelja u našu destinaciju.

pivovara-daruvar-izvor-fotografija-pivovara-daruvar-5
Foto: Pivovara Daruvar

Kroz znanje, iskustvo i ljubav prema profesiji, gsp Krešo Marić obogaćuje turističku ponudu destinacije Daruvar – Papuk i svakom gostu, poznavatelju piva ili ne, na inovativan i jednostavan način približi umijeće i tradiciju proizvodnje piva što ga svrstava u jednog od najboljih interpretatora turističke ponude područja. Kako bi i vas uvjerili u stručnost spravljanja i prezentiranja piva našeg majstora pivara Kreše Marića, djelatnika Pivovare Daruvar, ne preostaje nam drugo do li pozvati vas u Daruvar na Dane piva i Craft beer fest 2017.

pivovara-daruvar-izvor-fotografija-pivovara-daruvar-6-768x284
Foto: Pivovara Daruvar

Pratite nas na www.visitdaruvar.hr
Naslovna fotografija: Ratko Vuković

Promo

daruvar-logo_ljubicasti_web

Fotografije preuzete: TZ Daruvar-Papuk,HGK,  TZ Bjelovarsko-bilogorske županije, Pivovara Daruvar, Pčelarstvo Daruvar.